Què cal fer amb els aliments que teníem a la nevera durant l'apagada?
Què cal fer amb els aliments que teníem a la nevera durant l'apagada? (iStock/Brothers91)

Què has de fer amb el menjar que tenies a la nevera en el moment de l'apagada? Guia pràctica

Si has estat més de sis hores sense electricitat, els experts assenyalen què cal llençar

Enllaç a altres textos de l'autor

Cristina Sáez

Periodista del 324.cat especialitzada en Ciència i Salut

@saez_cristina
Actualitzat

L'apagada elèctrica pot haver fet malbé alguns dels aliments que tenim a la nevera. Mantenir la cadena del fred és essencial en el cas de productes frescos com la carn o el peix, que són molt vulnerables als canvis de temperatura. En canvi, d'altres, com els iogurts o les fruites i verdures, poden resistir sense problemes a temperatures superiors. 

Què cal fer, doncs? Quins aliments es poden haver fet malbé i hauríem de llençar? Quins podem guardar? En general, si la nevera estava a quatre graus, i els aliments ben envasats, els experts en tecnologia dels aliments i seguretat alimentària expliquen que els productes poden aguantar bé fins a sis hores. Sobretot si la nevera està plena, perquè això ajuda a conservar millor el fred, i si no s'ha obert i tancat aquest electrodomèstic, cosa que també ajuda a conservar millor el fred. 

Carolina Ripollés, professora Serra Húnter del Departament de Ciència Animal i dels Aliments de la Universitat Autònoma de Barcelona, explica al 324.cat: "A 4 graus la majoria de microorganismes no poden replicar-se. Passades sis hores, la nevera haurà pujat a 8 graus i a aquella temperatura els bacteris es poden replicar i proliferar."

Si estaven ben envasades i senceres, fruites i verdures aguanten bé


Quins aliments cal llençar?

Si la nevera ha estat més de sis hores sense electricitat, els experts assenyalen que cal llençar:

-Carn i peix frescos, sobretot el pollastre.

-Aliments que hem comprat envasats i que hem obert i teníem a la nevera, com ara embotits tipus pernil dolç o mortadel·la, o també llet, tant fresca com no fresca. Les begudes vegetals, com ara de civada, arròs o soja, també s'han de llençar. "Aquests aliments no són estèrils quan els comprem; si els hem obert, s'han anat contagiant de més microorganismes, que no s'han multiplicat més perquè els teníem a 4 graus", explica Ripollés.

-Aliments que havíem preparat a casa i que guardàvem en carmanyoles. L'explicació és la mateixa que amb els productes envasats que comprem i estan oberts. "Quan cuinem a casa, la cuina no és estèril. A més solem deixar-los una estona a temperatura ambient abans de guardar-los, potser no els hem manipulat amb les mans del tot netes, factors que poden propiciar que els bacteris proliferin", apunta aquesta experta de la UAB. Per aquesta tecnòloga d'aliments, que lidera la iniciativa en xarxes socials d'Alimenta't amb Ciència, el millor és no arriscar-se, sobretot en el cas de persones immunocompromeses, o gent de més de 65 anys o infants menors de 6 anys. Noemí Igual, dietista-nutricionista i tecnòloga d'aliments de la Fundació Alícia, assenyala:

"Si eren coses que havíem cuinat al matí, el millor hauria estat consumir-les ahir al vespre, tot i que plats com ara un peix a la planxa, que en cuinar-lo no assoleix una temperatura elevada, és convenient descartar-los."

-Maioneses i altres salses

-Ous bullits, verdures i fruites tallades. També preparats envasats, com ara bosses d'amanida. 

-Formatges tipus frescos, mató.

 

Quins aliments podem conservar?

Hi ha aliments que no són tan vulnerables als augments de la temperatura de conservació. És el cas de fruites i verdures senceres, sucs, begudes vegetals i llets sense obrir; també formatges curats, assaonats, mantegues i margarines. "Tot el que conté sal, vinagre, sucre o és un fermentat, el mateix procés d'elaboració el protegeix", assenyala Igual, de la Fundació Alícia.

-I formatges com el camembert o el de cabra, o feta? No cal, perquè tenen una protecció fúngica o un alt contingut en sal que impedeix que hi proliferin els bacteris.

- I el pernil salat o el fuet? Tampoc. L'alt contingut en sal els permet de conservar-se millor.

- I els ous? Igual remarca que el millor és no sotmetre els ous a canvis de temperatura, que per conservar millor l'aliment és recomanable una temperatura constant, motiu pel qual el millor és no col·locar-los a la porta de les neveres, sinó als prestatges o als calaixos. Ara bé, destaca, no és perillós si s'ha trencat la cadena de fred unes hores.  

Ripollés, de la UAB, matisa que, en tot cas, en casos en què la nevera hagi estat sense llum més de sis hores, el recomanable seria fer servir els ous per bullir i no per fer truita, "perquè sovint les deixem un pèl crues pel mig i per eliminar els bacteris cal que l'aliment estigui a 70 graus al centre del producte". En casos de més de sis hores de tall d'electricitat, la nevera puja de temperatura, pot provocar condensació, la closca dels ous pot humitejar-se i, com que és molt porosa, si hi ha bacteris com ara salmonel·la, l'aigua els pot arrossegar a dins. "És millor no arriscar-se", destaca.

Si estaven ben envasades i senceres, fruites i verdures aguanten bé


Ens podem refiar de l'olor que fan?

La pudor pot ser un indicatiu del mal estat dels productes. Però no ens en podem refiar exclusivament, perquè molts bacteris perjudicials capaços de provocar malaltia, com ara la salmonel·la, no modifiquen organolèpticament els aliments. 

 

I el congelador?

Per Igual, de la Fundació Alícia, el congelador no hauria de suposar un problema, perquè no es descongela del tot fins passades 48 hores si estava ple, i 24 hores, si està mig ple, sempre que s'hagi mantingut tancat.

 

Si se'ns han fet malbé aliments, què cal fer?

Per Igual, "els aliments s'haurien de posar ben envasats a la nevera, cosa que impediria que entre ells es toquessin i es contaminessin. Els bacteris no estan volant per la nevera. Ara bé, si no els teníem tapats, millor llençar-los".

Per evitar pudors a la nevera, cal netejar amb aigua calenta i sabó bé tots els espais i després passar-hi una solució desinfectant, amb vinagre de neteja o lleixiu, per exemple. I deixar ventilar la nevera almenys 15 minuts.

 

ARXIVAT A:
SalutCiènciaAlimentació
Anar al contingut