
Què has de fer amb el menjar que tenies a la nevera en el moment de l'apagada? Guia pràctica
Si has estat més de sis hores sense electricitat, els experts assenyalen què cal llençar
L'apagada elèctrica pot haver fet malbé alguns dels aliments que tenim a la nevera. Mantenir la cadena del fred és essencial en el cas de productes frescos com la carn o el peix, que són molt vulnerables als canvis de temperatura. En canvi, d'altres, com els iogurts o les fruites i verdures, poden resistir sense problemes a temperatures superiors.
Què cal fer, doncs? Quins aliments es poden haver fet malbé i hauríem de llençar? Quins podem guardar? En general, si la nevera estava a quatre graus, i els aliments ben envasats, els experts en tecnologia dels aliments i seguretat alimentària expliquen que els productes poden aguantar bé fins a sis hores. Sobretot si la nevera està plena, perquè això ajuda a conservar millor el fred, i si no s'ha obert i tancat aquest electrodomèstic, cosa que també ajuda a conservar millor el fred.
Carolina Ripollés, professora Serra Húnter del Departament de Ciència Animal i dels Aliments de la Universitat Autònoma de Barcelona, explica al 324.cat: "A 4 graus la majoria de microorganismes no poden replicar-se. Passades sis hores, la nevera haurà pujat a 8 graus i a aquella temperatura els bacteris es poden replicar i proliferar."

Quins aliments cal llençar?
Si la nevera ha estat més de sis hores sense electricitat, els experts assenyalen que cal llençar:
-Carn i peix frescos, sobretot el pollastre.
-Aliments que hem comprat envasats i que hem obert i teníem a la nevera, com ara embotits tipus pernil dolç o mortadel·la, o també llet, tant fresca com no fresca. Les begudes vegetals, com ara de civada, arròs o soja, també s'han de llençar. "Aquests aliments no són estèrils quan els comprem; si els hem obert, s'han anat contagiant de més microorganismes, que no s'han multiplicat més perquè els teníem a 4 graus", explica Ripollés.
-Aliments que havíem preparat a casa i que guardàvem en carmanyoles. L'explicació és la mateixa que amb els productes envasats que comprem i estan oberts. "Quan cuinem a casa, la cuina no és estèril. A més solem deixar-los una estona a temperatura ambient abans de guardar-los, potser no els hem manipulat amb les mans del tot netes, factors que poden propiciar que els bacteris proliferin", apunta aquesta experta de la UAB.
"Si eren coses que havíem cuinat al matí, el millor hauria estat consumir-les ahir al vespre, tot i que plats com ara un peix a la planxa, que en cuinar-lo no assoleix una temperatura elevada, és convenient descartar-los."
-Maioneses i altres salses.
-Ous bullits, verdures i fruites tallades. També preparats envasats, com ara bosses d'amanida.
-Formatges tipus frescos, mató.
Quins aliments podem conservar?
Hi ha aliments que no són tan vulnerables als augments de la temperatura de conservació. És el cas de fruites i verdures senceres, sucs, begudes vegetals i llets sense obrir; també formatges curats, assaonats, mantegues i margarines. "Tot el que conté sal, vinagre, sucre o és un fermentat, el mateix procés d'elaboració el protegeix", assenyala Igual, de la Fundació Alícia.
-I formatges com el camembert o el de cabra, o feta? No cal, perquè
- I el pernil salat o el fuet?
- I els ous? Igual remarca que el millor és no sotmetre els ous a canvis de temperatura, que per conservar millor l'aliment és recomanable una temperatura constant, motiu pel qual el millor és no col·locar-los a la porta de les neveres, sinó als prestatges o als calaixos. Ara bé, destaca, no és perillós si s'ha trencat la cadena de fred unes hores.

Ens podem refiar de l'olor que fan?
La pudor pot ser un indicatiu del mal estat dels productes. Però no ens en podem refiar exclusivament, perquè molts bacteris perjudicials capaços de provocar malaltia, com ara la salmonel·la, no modifiquen organolèpticament els aliments.
I el congelador?
Per Igual, de la Fundació Alícia, el congelador no hauria de suposar un problema, perquè no es descongela del tot fins passades 48 hores si estava ple, i 24 hores, si està mig ple, sempre que s'hagi mantingut tancat.
Si se'ns han fet malbé aliments, què cal fer?
Per Igual, "els aliments s'haurien de posar ben envasats a la nevera, cosa que impediria que entre ells es toquessin i es contaminessin. Els bacteris no estan volant per la nevera. Ara bé, si no els teníem tapats, millor llençar-los".
Per evitar pudors a la nevera, cal netejar amb aigua calenta i sabó bé tots els espais i després passar-hi una solució desinfectant, amb vinagre de neteja o lleixiu, per exemple. I deixar ventilar la nevera almenys 15 minuts.
- ARXIVAT A:
- SalutCiènciaAlimentació