Renfe retira una proposta on demanava a les treballadores portar "roba interior de color carn"

La companyia volia actualitzar el manual d'estil i uniformitat, que és del segle passat, però els sindicats denuncien que la proposta de la companyia "és antiquada i fora de lloc"

Com ha de ser la roba interior, què es pot fer i què no amb l'uniforme posat o com ha de ser el perfum que porten els treballadors i les treballadores. Són algunes de les indicacions que Renfe va incloure en la proposta de llibre d'estil i uniformitat, un codi que afecta el personal de l'empresa i d'altres amb què subcontracta serveis.

Segons ha avançat elDiario.es i ha pogut confirmar TV3, Renfe ja ha retirat la proposta, després de la queixa dels sindicats Unió General de Treballadors (UGT) i Comissions Obreres (CCOO) per, entre altres coses, "la intromissió en la vida privada". 

Regulava el color dels cabells, els pírcings i tatuatges, el color i la llargada de les ungles i també establia com havia de ser el maquillatge:

"El maquillatge ha de ser discret, ja que afavoreix un aspecte agradable i natural. Al llarg de la jornada laboral, es procurarà comprovar l'estat del maquillatge i retocar-lo si calgués. Si es fa servir esmalt, haurà de ser en tons pastel, un sol to o només amb brillantor."


Es recomanava, especialment a les treballadores, l'ús de roba interior de color carn, per no ser transparentada.

L'empresa també regulava els complements que pot utilitzar la plantilla, com polseres, arracades o anells "discrets".

Sobre els cabells, Renfe indicava que els curts o de llargada mitjana anessin "pentinats", mentre que els llargs, recollits "amb una cua de cavall mitjana o baixa, trena o monyo", sense cabells deslligats.

El manual també esmentava l'afaitada i les patilles, la longitud de les quals "no havia de sobrepassar el lòbul de l'orella": "Sempre ben afaitat i si es porta barba, barbeta o bigoti, hauran d'estar cuidats i ser discrets".

Un treballador de Renfe (Rafael Bastante / Europa Press)


Per tot això, els sindicats veuen la proposta "antiquada" i "fora de lloc" i han recordat a l'empresa la normativa que regula la participació de la representació legal de les persones treballadores per a l'elaboració d'aquest tipus de normes, que asseguren, no s'ha produït. 

A banda de retirar el document, també proposen crear un grup de treball per evitar vulnerar el dret a la intimitat, la dignitat i la pròpia imatge dels treballadors i treballadores. 

La controvèrsia ha coincidit amb l'estrena en els pròxims dies de nous uniformes dels treballadors i treballadores de l'empresa, que des d'aquest dilluns Renfe ha començat a entregar. 


Un manual d'estil del segle passat

El manual d'estil encara vigent data del segle passat i ha estat en el procés d'actualització del codi que ha generat l'enrenou.

Després de retirar la proposta inicial, Renfe ha explicat que es compromet a negociar des de zero el llibre d'estil i uniformitat: "Renfe Viajeros vol que el nou manual d'estil, que serà adaptat a les noves tendències del segle XXI, sigui consensuat amb el Comitè General d'Empresa."

El nou manual es publicarà quan totes les parts hagin arribat a un acord, segons ha afirmat Renfe.

 

 

ARXIVAT A:
FeminismeRenfeDrets laborals
Anar al contingut