Salut deixa de fer PCR als contactes de positius de Covid i els farà tests d'antígens
A escoles i instituts, les proves a contactes d'un positiu continuaran sent PCR
Canvi en el protocol per detectar nous casos de coronavirus a Catalunya. Salut farà testos ràpids d'antígens, i no PCR, als contactes de les persones que hagin donat positiu per coronavirus, segons un document que el departament ha enviat als professionals sanitaris.
Des del departament apunten que l'aposta per fer les proves als contactes estrets es manté, però donat "l'augment de casos a la comunitat" es realitzaran a partir d'ara mitjançant testos ràpids, que permeten obtenir resultats en uns 20 minuts.
Salut ja va introduir fa unes setmanes els testos ràpids en els casos de persones amb símptomes, i no en asimptomàtics, perquè és en aquests casos on les proves d'antígens han demostrat més fiabilitat.
A més, Salut obre la porta a plantejar la possibilitat de disposar de punts fora dels Centres d'Atenció Primària (CAP) i mantenir "circuits interns" amb separació de les malalties respiratòries.
Retards en els resultats de les PCR
Els canvis arriben després que en les darreres setmanes s'hagi produït certa saturació en els laboratoris que analitzen les mostres. Tot plegat derivat de l'important augment de casos de Covid-19 a tot Catalunya.
Els anomenats testos ràpids o d'antígens permetran accelerar els resultats i evitar esperes de diversos dies a persones que han estat en contacte amb positius.
Salut recorda que un cop fet, el resultat negatiu d'un test no eximeix la persona de fer la quarantena encara que no presenti símptomes. Des de començaments d'octubre, la quarantena per contactes de positius s'ha reduït de 14 a 10 dies a Catalunya.
Els resultats dels tests d'antígens quedaran registrats a la història clínica del pacient, sigui quin sigui el seu resultat.
A escoles i instituts es mantindran les PCR
En l'àmbit educatiu, les proves a contactes d'un positiu continuaran sent PCR. En el document amb les modificacions de protocol dirigit als professionals sanitaris, la Generalitat recomana que els alumnes d'educació secundària es facin ells mateixos l'extracció nasal de la mostra, això sí, supervisats pels seus docents.
Pel que fa als cicles d'infantil i primària, es mantindrà el cribratge amb proves PCR en aquells grups de convivència estable on es detecti un cas positiu.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus