Sam Altman dijous passat, quan encara era CEO d'OpenAI en un acte a San Francisco
Sam Altman dijous passat, quan encara era conseller delegat d'OpenAI en un acte a San Francisco (Reuters / Carlos Barria)

L'excap d'OpenAI, creador de ChatGPT, fitxa per Microsoft després de ser acomiadat

Tot i les pressions de treballadors i inversors com la mateixa Microsoft, el consell d'administració d'OpenAI s'ha mantingut ferm: no dimiteix, no reincorpora Sam Altman i canvia, novament, de director executiu

Enllaç a altres textos de l'autor Antoni Noguera Martínez

Toni Noguera Martínez

Periodista del 324.cat especialitzat en tecnologia

@AntoniNoguera
Actualitzat

Amb tres directors executius en tres dies, no paren de créixer les teories i rumors sobre què està passant a OpenAI i Microsoft, per què i quines implicacions tindrà en el futur del sector.

El darrer moviment del seu consell directiu hauria tingut lloc diumenge a la nit. El de Sam Altman, aquest mateix dilluns al matí: marxa a Microsoft, tal com ha fet públic el mateix director de Microsoft, Satya Nadella:

Tot i les pressions de treballadors i inversors, la junta de directors --que té l'última paraula sobre el futur d'OpenAI-- ha decidit no dimitir i mantenir-se ferma en el comiat de  Sam Altman.

A més, hauria tornat a canviar de director executiu interí: el cofundador i anterior màxim responsable de la plataforma Twitch, Emmett Shear, substituiria ara la interina Mira Murati, a qui havien designat en la darrera comunicació oficial.

Mira s'havia posicionat públicament al costat de Sam Altman i hauria durat poc més de 24 hores al càrrec.


Negociacions fallides

Semblava que l'acomiadament sobtat i fulminant de Sam Altman com a director executiu d'OpenAI, divendres, podria haver-se revertit aquest mateix cap de setmana. Finalment, però, Sam Altman canvia d'aires i se'n va a l'empresa amb qui havia tancat acords milmilionaris els darrers anys.

De fet, l'anterior màxim responsable d'OpenAI va tornar a entrar a les instal·lacions de l'empresa amb una acreditació de "convidat" que -assegurava- "portar per primera i darrera vegada", fent entendre que només hi havia dues opcions: o recuperava el seu rol o no tornaria a trepitjar l'empresa.

Tanmateix, Bloomberg va assegurar que el principal patrocinador d'OpenAI, Microsoft, amb una participació de més de 10.000 milions de dòlars, hauria estat pressionant el consell directiu de la start-up perquè readmetés Sam Altman. El mateix haurien estat fent altres inversors importants.

Microsoft havia confirmat públicament "seguir compromesos" amb la seva associació davant l'anunci del comiat d'Altman, en un breu article en el seu blog oficial que ja ha estat despublicat.

Aquesta declaració sembla haver-se substituït ara per l'anunci de Satya Nadella a X (Twitter) sobre la contractació d'Altman, Greg Brockman i d'altres extreballadors d'OpenAI que havien dimitit en desacord amb la decisió del seu consell de direcció.

Les circumstàncies del comiat precipitat de Sam Altman

El consell d'OpenAI va assegurar divendres que havien acomiadat Altman per falta de confiança en la seva gestió al capdavant d'OpenAI i per problemes de comunicació amb la resta de la companyia. L'acusaven de "no ser prou honest en les seves comunicacions amb el consell directiu" i afirmaven que això afectava "l'exercici de les seves responsabilitats".

Arran de l'acomiadament d'Altman, diversos col·laboradors del fins ara director executiu com Greg Brockman, president i cofundador d'Open AI, també van deixar l'empresa.

El futur dels dos membres expulsats del consell d'OpenAI, Sam Altman i Greg Brockman ja semblava apuntar-se divendres mateix. Quan van marxar de l'empresa --el primer, mitjançant un acomiadament i el segon, amb una dimissió-- van deixar entreveure en els seus missatges de comiat que hi hauria novetats ben aviat: "Estarem bé. Aviat, coses més grans", o "Tindré més a dir sobre el que vindrà després".

Encara queden molts dubtes sobre quins són els motius exactes que han precipitat la sortida de Sam Altman, tot i que els rumors apunten a un xoc d'interessos entre les dues ànimes d'OpenAI: el seu objectiu fundacional, sense ànim de lucre, de desenvolupar una intel·ligència artificial general (una AGI, de nivell similar o superior a la intel·ligència humana) que beneficiï tota la humanitat, i el seu vessant de negoci que hauria apostat, darrerament, per una acceleració en el desenvolupament i les aplicacions comercials dels models generatius.

Si es trasllada la pregunta a ChatGPT 4, el model de llenguatge recupera informació disponible a internet per formular una resposta que fa referència a un acord de compra pública d'accions que lidera l'empresa de risc Thrive Capital i que va valorar OpenAI en 80.000 milions de dòlars, i la convertia en la tercera start-up més valuosa del món després de ByteDance i SpaceX:

"Les circumstàncies de la seva destitució van ser una mica inesperades, ja que Altman havia participat activament en esdeveniments i discussions importants de la companyia just abans de l'anunci. La naturalesa exacta dels errors que han portat al seu comiat encara no està clara, però sembla que estarien relacionats amb les seves interaccions amb el consell d'OpenAI i, possiblement, amb els esforços de la companyia per captar nou capital." ChatGPT, basat en informacions de TechCrunch i Reuters

Aquest moviment de captació de capital queda, ara, en una situació molt delicada.

 

ARXIVAT A:
Intel·ligència artificialTecnologia
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut