Una festa d'aniversari en una terrassa del barri de Sant Antoni, a Barcelona, en la fase 1
Una festa d'aniversari en una terrassa del barri de Sant Antoni, a Barcelona, en la fase 1

Sanitat unifica l'àrea de Barcelona en una regió sanitària i hi permet la mobilitat

La Catalunya Central, Girona, el Garraf i l'Alt Penedès avancen a la fase 2 de la desescalada, mentre que Lleida es queda a la 1 pel rebrot de Covid-19

Irene Vaqué ReigActualitzat

A partir de dilluns, 1 de juny, les regions sanitàries de Barcelona, la Metropolitana Nord (que engloba una part del Maresme) i la Metropolitana Sud seran considerades com una sola i es mantindran en la fase 1 del desconfinament. Això vol dir que hi podrà haver desplaçaments en aquesta zona, més enllà dels que ja es poguessin fer per feina.

El govern espanyol ha aprovat aquest dijous la proposta que va fer dilluns el Procicat per unificar aquestes àrees i esponjar, d'aquesta manera, el confinament a la ciutat de Barcelona.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha informat que s'accepta la petició que ha fet la Generalitat "com no podia ser d'una altra manera".

Simón i Illa han informat un dia abans del que era habitual del canvi de fases (EFE / Kiko Huesca)

 

El Departament de Salut va demanar, però, que en els desplaçaments llargs entre els municipis inclosos a la macroregió, es prioritzi l'accés "a la feina, als serveis i, especialment, als espais naturals que no es trobin en l'àmbit local".

L'objectiu de la mesura és, per tant, que es puguin fer activitats a l'aire lliure més enllà del municipi de residència, però que s'opti per continuar fent a prop del domicili "les activitats quotidianes i als serveis de proximitat".

Les tres àrees tenen un risc de rebrot lleugerament diferent, més baix a la zona nord, lleugerament superior al sud i una mica més alt a Barcelona.

 

Girona, la Catalunya Central, el Garraf i l'Alt Penedès, en fase 2

L'actualització de la desescalada comporta també que dues comarques, el Garraf i l'Alt Penedès, passin a la fase 2, com també ho faran les regions sanitàries de Girona i la Catalunya Central.

També a Cunit avança a la fase dos. Aquest municipi del Baix Penedès - una comarca que forma part de la regió sanitària del Camp de Tarragona - és a l'àrea metropolitana sud i fins ara sempre quedava a les portes del canvi de fase.

Cal tenir en compte que no hi pot haver mobilitat -si no és per una de les causes permeses, com la feina- entre una regió en fase 1 i una regió en fase 2. Això ha causat decepció en municipis com Sitges, on esperen amb candeletes que els visitants de Barcelona i els voltants hi vagin a fer despesa. Per contra, els canvis permetran la presència de barcelonins al baix Montseny, que, al principi de la desescalada, va veure amb frustració com no podia situar-se al capdavant del desconfinament.  

Entre els principals canvis de la fase 2 hi ha que s'acaben els límits horaris, encara que els més grans de 70 continuaran amb les seves franges específiques, i es podrà accedir a l'interior dels restaurants, que podran tenir ocupat un 40% de l'aforament.
 

Lleida continua a la fase 1

Amb aquests canvis de fase, els únics territoris que continuaran en la fase 1 a Catalunya seran l'àrea de Barcelona i Lleida. En aquest últim cas, tot i que va començar el desconfinament abans que la capital catalana, la desescalada s'ha frenat pel repunt de casos de Covid-19, un brot que ha comportat que s'hagi triplicat la taxa d'incidència.

Salut afirma que té controlada la cadena de contagis d'aquest brot, però, avaluant totes les circumstàncies, ha plantejat la permanència en la fase 1, consideració que ha acceptat el govern espanyol.

El repunt s'explica per una festa a la qual van assistir 20 persones -superant el límit permès de 10- i també per casos registrats en empreses agroalimentàries, algunes residències i entre personal sanitari.

Alguns periodistes han seguit la roda de premsa d'aquest 28 de maig de forma presencial (EFE / Kiko Huesca)


El ministre Illa s'ha declarat "molt tranquil" en relació amb aquest repunt "per l'actitud de prudència de la consellera Alba Vergés" i les mesures que s'han adoptat. Illa no ha volgut avançar què passarà amb Lleida la setmana que ve, encara que ha reconegut que "si tot va com esperem, no serà necessari retrocedir de fase".

Sobre les conductes incíviques com la festa esmentada, el ministre ha considerat que només una "molt immensa minoria" es comporta d'aquesta manera, però ha demanat que es denunciïn aquests casos perquè "no és admissible" que posin en risc l'esforç col·lectiu de tantes setmanes.

"Petits brots" i no pas "rebrots"

En la roda de premsa per informar de la desescalada, el coordinador d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha destacat que tant el repunt de Lleida com els que hi ha a Conca, Ceuta i Totana són "petits brots" que estan controlats.

En el cas de Ceuta, on s'especulava amb un retrocés de fase, Sanitat ho ha descartat perquè "no hi ha cap indicació" per fer-ho i la detecció precoç "ha funcionat". 

Segons Simón, amb la situació actual no pateixen perquè hi pugui haver "risc de transmissió comunitària" per aquest increment de casos. Simón ha explicat que, en les setmanes anteriors, hi ha hagut "uns 6, 7 o 8" repunts com aquests que s'han pogut anar controlant.

 

Tot el País Valencià, en fase 2

Per primera vegada des que va començar la desescalada, el País Valencià avançarà en bloc. Ho farà cap a la fase 2. El canvi ha estat possible gràcies a la reducció de contagis i la pressió assistencial i l'increment de les proves PCR.

La petició de la Generalitat, acceptada pel Ministeri de Sanitat, és que totes les comarques d'Alacant, València i Castelló avancin alhora.

Una dona observa una escultura amb mascareta, d'autor desconegut, a Benimamet, València (EFE / Manuel Bruque)

 

També passaran a la fase 2 els següents territoris:

A Castella i Lleó hi passa la comarca del Bierzo.
A Castella-la Manxa hi passen Albacete, Ciudad Real i Toledo.
A Andalusia hi passen Granada i Màlaga, que són les úniques que quedaven en fase 1 a la comunitat.
A Múrcia hi passa Totana, que era l'única localitat que faltava per arribar a aquesta fase.


Formentera passa a la fase 3

Sanitat ha aprovat que l'illa de Formentera passi a la fase 3 a partir de dilluns, 1 de juny, la mateixa situació de La Graciosa, La Gomera i El Hierro, a les Canàries. Aquests territoris insulars són els pioners de la desescalada.

Tot plegat suposa que, a partir de dilluns, el 70% dels ciutadans de l'Estat, aproximadament uns 32 milions, estaran en la fase 2, mentre que 15 continuaran en la fase 1 -l'àrea de Barcelona, Lleida, la Comunitat de Madrid i Castella i Lleó, tret del Bierzo- i uns 45.000 passaran a la 3. 

ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarmaDesescalada
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut