Un restaurant de Centelles cuinant a les fosques (ACN/Jordi Borràs)
Un restaurant de Centelles cuinant a les fosques (ACN/Jordi Borràs)

Sense indicis de què ha provocat l'apagada elèctrica, que ha començat a les 12.30

La Comissió Europea assegura que, "de moment", res permet afirmar que la causa de l'apagada sigui un boicot o ciberatac

RedaccióActualitzat

Catalunya i la resta de la península Ibèrica viuen aquest dilluns una apagada sense precedents. A hores d'ara s'investiguen les causes de l'origen d'aquesta apagada, mentre que de mica en mica es va recuperant el subministrament elèctric.

La vicepresidenta de la Comissió Europea, Teresa Ribera, ha assegurat en declaracions als mitjans que, "de moment, no hi ha res que permeti afirmar que hi hagi hagut cap tipus de boicot o ciberatac" que hagi causat l'apagada.

En declaracions als mitjans, Ribera ha assenyalat que la Comissió Europea treballa en coordinació amb les autoritats espanyoles i portugueses per restaurar el servei "com més aviat millor".

Ribera apunta que el d'aquest dilluns és un dels episodis "més greus que s'han registrat a Europa" en el subministrament elèctric. "És una alteració extraordinària", ha conclòs.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha dit que encara no hi ha "informació concloent" sobre les causes de l'apagada.

L'operador elèctric portuguès, REN, apunta que l'origen de la crisi és un "fenomen meteorològic rar" a la xarxa espanyola, segons informa l'agència Reuters.


Reunions del Consell de Seguretat Nacional

A les tres de la tarda hi ha hagut una reunió extraordinària del Consell de Seguretat Nacional per analitzar la situació que ha provocat l'apagada. A la reunió hi ha el president del govern espanyol, Pedro Sánchez; les vicepresidentes primera i tercera de l'executiu, María Jesús Montero i Sara Aagesen; els ministres José Manuel Albares, Félix Bolaños, Margarita Robles, Fernando Grande-Marlaska, Óscar Puente, Jordi Hereu, Mónica García i Óscar López. No hi ha la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, que aquest dilluns tenia una visita oficial a Múrcia.

A banda dels ministres, també hi ha el cap de l'Estat Major de Defensa, l'almirall Teodoro López Calderón; la directora del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI), Esperanza Casteleiro, i la directora del Departament de Seguretat Nacional, Loreto Gutiérrez.

A la tarda s'ha fet una segona reunió del Consell i, a la sortida, Sánchez ha explicat que poc després de dos quarts d'una del migdia, s'ha produït una "desaparició sobtada" d'uns 15 gigawatts de potència en tot just cinc segons. Sobre per què ha passat, el president del govern espanyol ha apuntat que "els especialistes encara no ho han pogut determinar, però ho faran".

La hipòtesi d'un ciberatac

Una possibilitat que s'apunta des de diversos àmbits, tot i que ningú l'ha confirmat oficialment, és un ciberatac. De moment s'estudien totes les possibilitats. En declaracions a la cadena RTP, el ministre Manuel Castro Almeida, del govern portuguès en funcions, ha posat sobre la taula aquesta hipòtesi, tot i que ha volgut insistir que de moment "no està confirmada".

Per la seva banda, el Centre Criptològic Nacional (CCN-CERT) ha anunciat que obriran una investigació per aclarir si l'origen de l'apagada podria ser, precisament, un atac cibernètic. La Guàrdia Civil ha reiterat que no hi ha cap hipòtesi clara pel que fa a les causes i que ja duen a terme una investigació.

Un altre potencial origen, segons l'agència de notícies Euronews, podria ser un incendi que s'hauria produït al sud-oest de França i que podria haver danyat una línia d'alta tensió entre Perpinyà i l'est de Narbona. L'agència assenyala que la companyia elèctrica nacional de Portugal, REN, estaria apuntant a aquesta possibilitat.

 

 

 

 

Anar al contingut