La cantant canadenca Céline Dion ha hagut de cancel·lar la gira mundial per una malaltia neurològica (Reuters)

Síndrome de la persona rígida, la malaltia que ha obligat Céline Dion a anul·lar la gira

La canadenca, que continua el tractament mèdic, tenia pendents 42 concerts en una quinzena de països europeus

Arola Cumeras i BantulàActualitzat

La cantant canadenca Céline Dion ha hagut de cancel·lar la gira mundial per la malaltia neurològica que l'afecta i que li danya el sistema nerviós. Es coneix com a síndrome de la persona rígida (SPR per les sigles en anglès), la té una persona entre un milió i, entre altres símptomes, provoca espasmes musculars.

L'artista ja va revelar l'any passat que no podria fer la gira europea prevista per aquest motiu. Amb tot, va mantenir les actuacions en el marc del Courage World Tour, simplement ajornant-les. Ara, amb 55 anys, ha anunciat que no pot seguir en un comunicat publicat a les xarxes:

"Em sap molt de greu haver-vos decebut de nou. Treballo incansablement per recuperar la força, però estar de gira pot ser molt difícil, fins i tot quan estàs al 100%. No és just continuar fent ajornaments i, encara que se'm trenqui el cor, és millor que ho cancel·li tot fins que estigui preparada per tornar. No em rendeixo."

 

Dion ha explicat que aquesta malaltia la limita en qüestions tan bàsiques com caminar o cantar:

"De vegades, els símptomes no em permeten utilitzar les cordes vocals per cantar de la manera habitual. Em dol explicar-vos-ho."

La canadenca, que continua endavant amb el tractament mèdic, ja havia fet una cinquantena de concerts als Estats Units. Tenia pendents els de les ciutats europees: 42 concerts programats en una quinzena de països diferents com França, Bèlgica o Alemanya.

Si no s'hagués cancel·lat la gira, el pròxim concert havia de ser a Amsterdam el 26 d'agost. El preu de les entrades es tornarà als fans des dels mateixos punts de venda on les van comprar

Céline Dion és una intèrpret reconeguda a tot el món que ha guanyat dos premis Oscar per "La bella i la bèstia" el 1992 i "My heart will go on" el 1998. També té cinc Grammys i tres Globus d'Or, entre molts altres guardons.

La cantant ja va haver d'aturar-se per les restriccions de la pandèmia. Amb tot, durant el 2021 va poder rodar la pel·lícula "Love again", amb Priyanka Chopra i Sam Heughan.

Quins efectes té la síndrome de la persona rígida?

La síndrome de la persona rígida (de vegades també anomenada síndrome de Moersch-Woltman) és un trastorn neurològic rar que afecta el sistema nerviós central, amb manifestacions neuromusculars.

Es caracteritza per la rigidesa muscular progressiva. I pot causar episodis repetits d'espasmes musculars dolorosos al tors i a l'abdomen, i en alguns casos menors, a les cames i als braços.

No se sap la causa exacta d'aquesta síndrome, però es creu que pot ser una malaltia autoimmune. De fet, de vegades es presenta juntament amb altres afeccions d'aquesta mena.

Normalment, la síndrome de la persona rígida té un pic d'incidència al voltant dels 45 anys i els símptomes progressen al llarg dels mesos o els anys. Pot arribar a comportar una discapacitat i rigidesa a tot el cos.

 

ARXIVAT A:
SalutMúsica
Anar al contingut