La comissió executiva de Compromís reunida a València
Compromís vol reavaluar la relació amb Sumar per evitar el trencament del partit (EFE/Biel Aliño)

Sumar o trencar? Compromís reavaluarà la relació al Congrés amb el grup de Yolanda Díaz

La decisió de Sumar de no incloure Pedro Sánchez en la comissió de la DANA ha generat fricció dins del si de Compromís

Actualitzat

Compromís reavaluarà la seva relació amb Sumar per tal de garantir la seva autonomia dins el marc del grup plurinacional. Així ho ha comunicat aquest dilluns el partit valencià, després de reunir la seva Comissió Executiva.

Una reunió que ha estat convocada arran del malestar que ha creat en el si de Compromís la decisió dels de Yolanda Díaz de no sol·licitar la compareixença de Pedro Sánchez en la comissió d'investigació de la dana.

D'aquesta manera l'executiva dels valencians ha evitat prendre immediatament una decisió complicada sobre el model de partit que volen ser, després que en les darreres hores aquesta qüestió hagi tensat la corda entre Més-Compromís, el soci més nombrós de la coalició valencianista, i Iniciativa, el segon amb més militants.

Joan Baldoví a les Corts Valencianes
Joan Baldoví ha manifestat la incomoditat de Més Compromís per les decisions de Sumar (Corts Valencianes)

A més a més, Compromís ha informat que mantindran la proposta de compareixença del president del govern espanyol en la comissió d'investigació, així com la seva voluntat d'establir "una relació directa i bilateral" amb l'executiu espanyol després de la "catàstrofe" que ha suposat la gota freda per al País Valencià.
 

Dues postures clarament diferenciades

A Més-Compromís, l'antic Bloc Nacionalista Valencià, no els ha agradat que Sumar hagi exclòs de la llista de compareixents el president espanyol, Pedro Sánchez. Joan Baldoví, portaveu de Compromís a les Corts Valencianes, així ho manifestava:

"No estem contents. Hem demanat la presència de Pedro Sánchez, però també de Feijoó, que aquella tarda estava informat de tot el que passava".

En canvi, Iniciativa, el partit que liderava Mònica Oltra, ha tancat files amb Sumar i en cap moment ha plantejat el trencament.

Ara a l'executiva del partit li tocarà reordenar les relacions amb Madrid, malgrat que va ser una altra direcció la que va decidir, temps enrere, presentar-se a les eleccions generals del 23J amb el projecte que impulsava Yolanda Díaz.

Àgueda Micó, llavors secretària general de Més-Compromís, ho defensava amb l'argument que esperava que la fórmula fos un revulsiu en contra del bipartidisme i el feixisme:

"La intenció de Compromís és liderar una candidatura del País Valencià al Congrés dels Diputats amb altres forces polítiques, concretament en Sumar"

El lema amb què es va presentar a aquelles eleccions, "La teua veu", pretenia que el partit fos la veu dels valencians a Madrid.

Una veu que es dilueix

Malgrat aquestes aspiracions, l'aliança amb Sumar ha diluït la veu de Compromís a Madrid, i ha complicat els seus posicionaments al País Valencià, ja que Compromís forma part d'una coalició que governa amb Pedro Sánchez.

"Compromís té un problema perquè està molt vinculat al PSOE", afirma Rafel Castelló, professor de Sociologia de la Universitat de València, que afegeix:

"I el PSOE a Madrid és atacat aquí pel PP valencià, i també pel PP d'arreu de l'estat, com responsable de la DANA i dels problemes amb les ajudes posteriors".

El tema de la DANA no és l'únic amb el qual Compromís ha hagut de bregar. 

El partit valencianista va fer una oposició fèrria a l'ampliació del Port de València i la imatge del ministre Òscar Puente brindant amb cava amb l'alcaldessa de València, Maria José Catalá, i el president valencià, Carlos Mazón, per l'acord d'aquella ampliació va ennuegar la coalició valencianista. 

Port de València
L'ampliació del Port de València, pactada entre PSOE i el PP valencià, ja va generar malestar dins de Compromís, que hi estava en contra (Autoritat del Port de València)

Per Compromís, el pacte suposava fomentar una de les indústries tan contaminant com és la del trànsit marítim, i que defensen que suposa una amenaça al Parc de l'Albufera.

Ara, amb la no compareixença de Sánchez, la coalició s'ha trencat pel mig. És una posició molt difícil de mantenir per a Compromís a Madrid i, més encara, al País Valencià. 

Una situació que afegeix tensió a un partit que no acaba de treure rèdit polític i avantatge electoral del desgast dels dos grans partits espanyols que han gestionat la dana: el PP, que governa al País Valencià, i el PSOE, governant a Madrid. Així ho veu Castelló:

"Tu has de liderar un país, un projecte polític i si estàs tan condicionat pel que passa en el conjunt espanyol és difícil que siguis creïble".

Segons el politòleg, en una societat tan polaritzada com la valenciana es produeix un bloqueig entre blocs, entre esquerra i dreta, que impedeix el transvasament de vots. 

El desgast del PP l'aprofita Vox que, en les últimes enquestes, puja en intenció de vot. Això és, segons Castelló, el que es produeix en situacions de catàstrofe com la que ha passat al País Valencià. El partit que té un missatge més simple, acaba guanyant vots.

Segons Castelló, Compromís no està treien rèdit polític de les crítiques a la gestió de Mazón (3Cat/Pepa Ferrer)

En el cas valencià, a més, es reprodueix una característica de la política estatal. Tot i que la societat està molt mobilitzada, com demostren les manifestacions massives demanant la dimissió de Carlos Mazón o les mobilitzacions per un habitatge digne, aquesta mobilització no arriba a l'esfera política, segons Castelló.

"No està traslladant-se a la societat política aquesta mobilització i això és perquè hi ha una falta de connexió entre les dues esferes que configuren la vida col·lectiva, que fa temps que està desarticulada".

Arribats a l'equador d'una legislatura convulsa, Compromís ha de calibrar quin projecte pot dissenyar per fer pinya en clau valencianista i no diluir la seva acció política, i continuar participant de la política estatal sense perdre veu.

 

ARXIVAT A:
País Valencià
Anar al contingut