Súpers que premien amb diners qui retorna envasos reutilitzables, una acció per reduir residus
Alguns supermercats comencen a oferir envasos reutilitzables que el consumidor pot tornar a canvi de diners
Aquest 17 de maig se celebra el Dia Mundial del Reciclatge, i aquest any es vol posar el focus en la reutilització. Fins ara, les administracions i la mateixa indústria alimentària han prioritzat mesures per fomentar que els consumidors reciclin, mentre que les iniciatives per promoure la reutilització són més escasses.
Actualment, del total d'envasos consumits, només se'n reutilitzen un 18%. La resta, el 82%, el que representa el gran gruix, va a parar a les escombraries, i amb sort als contenidors de reciclatge.
De l'anomenada "regla de les tres erres", s'ha posat l'accent sobretot en el reciclatge o la reducció en l'ús d'envasos. Però queda pendent l'altra "erra", la reutilització.

Mentre fabricants, envasadors i distribució pressionen per ajornar els terminis de la nova llei que els obliga a reutilitzar molt més, hi ha supermercats que ja estan implantant envasos pensats per recuperar-se i poder-se utilitzar més d'una vegada.
Safata reutilitzable fins a una cinquantena de vegades
El grup agroalimentari bonÀrea ha presentat un nou sistema d'economia circular que permet als consumidors retornar safates de productes carnis a les seves botigues perquè tornin a ser usades. Busca fomentar un model de consum més responsable i sostenible, amb la implicació directa dels clients en el procés de reutilització d'envasos.
El primer producte adherit al projecte RetornA és el filet de pollastre, una de les referències més consumides. El producte s'envasa amb una safata especial amb un film base protector que s'extreu directament en obrir l'envàs. Un cop consumit, el client pot retornar la safata a la botiga sense necessitat de rentar-la.

Daniel Marsol, director de Comunicació i Màrqueting de bonÀrea, explica que "les safates, aprofitant la logística diària al punt de venda, són recollides i transportades fins al centre alimentari de Guissona, on es duu a terme un exhaustiu procés d'avaluació, neteja i desinfecció abans de reutilitzar-les i tornar una altra vegada als punts de venda."
En comprar el producte, el client abona un dipòsit de 45 cèntims per safata, que es retorna amb un incentiu quan es fa la devolució, per un reemborsament total de 50 cèntims, segons explica Marsol.
Ampolles, bosses i tàpers reutilitzables
Es calcula que només una de cada set ampolles de vidre es reutilitzen. Per revertir aquesta xifra, sorgeixen iniciatives per fomentar la recuperació d'envasos de vidre.
És el cas del projecte de la cadena Ametller Origen, que premia els clients que tornin les ampolles de llet Letona. Amb aquesta acció, es dona una nova vida a les ampolles de vidre, que es poden reutilitzar fins a 30 vegades, explica Amaya Prat, responsable de Sostenibilitat del grup Ametller Origen.
Prat també assenyala: "Promovem el retorn d'envasos de plàstic i cartó i fomentem la compra amb recipients i bosses reutilitzables. Un d'aquests envasos és el Halopack: es tracta d'un envàs elaborat amb cartó i un plàstic que es pot separar fàcilment de l'envàs de cartó. Amb aquesta acció es recupera el 100% del cartó, i s'estalvien anualment més de 50 tones de plàstic d'un sol ús.

Prat afegeix: "Amb aquest envàs facilitem la compra amb envasos reutilitzables que el consumidor pot tornar a botiga posteriorment."
"Per deu envasos retornats, els premiem amb 1 euro."
"L'hi posem fàcil al consumidor. Pot venir a la botiga a fer una compra sostenible i responsable, portant envasos reutilitzables com les bosses de ràfia, les bosses de malla per comprar a granel o els tàpers de carnisseria. Sabem que és un esforç, però és important fomentar la recuperació d'envasos", apunta Prat.
La indústria demana més temps per implantar la reutilització
Fabricants i distribució pressionen per retardar els terminis per complir amb els objectius de reutilització, i aquesta setmana, el Ministeri de Transició Ecològica ha obert una consulta pública sobre el tema.
Rosa Garcia, directora general de Rezero, entitat que promou una societat més justa, saludable i lliure de residus i tòxics, apunta que "fabricants, envasadors i distribuïdors demanen més temps per aplicar la llei, perquè diuen que la indústria encara no està preparada per incorporar la reutilització. Demanen almenys ajornar-ho fins al 2030."
"Actualment només es reutilitzen un 18% d'envasos, sobretot focalitzats en bars i restaurants, i no als comerços o supermercats, que és on la llei obliga."
Rezero denuncia en un manifest amb altres entitats que "la indústria s'escuda en el reciclatge per continuar generant residus, sense assumir-ne el cost real." "La Responsabilitat Ampliada del Productor (RAP), que obliga les empreses a pagar per la gestió dels residus que generen, s'incompleix sistemàticament".

Afegeix: "A més de no complir-se i malgrat estar vigent des de fa dècades, el sistema de la RAP no ha aconseguit revertir la tendència creixent de generació de residus. El reciclatge continua sent el focus, mentre que les pràctiques realment circulars, com la prevenció, la reutilització o la reparació, reculen".
"Això posa de manifest una contradicció de fons: un sistema que hauria de promoure la circularitat, acaba perpetuant la cultura del residu, la cultura dels productes d'un sol ús."
El dipòsit i retorn d'envasos, més a prop
Una de les accions per fomentar la reutilització és el futur sistema de dipòsit i retorn d'envasos, que es podria posar en marxa l'any que ve.
Per això, com marca la legislació, el novembre del 2026 s'implantarà a l'estat espanyol un sistema de dipòsit, devolució i retorn per als envasos de plàstic, que garanteix una recuperació d'entre un 80% i un 90% a tots els països i regions on ja s'ha implantat. La indústria estudia les millors solucions, però demana més temps per implantar-ho.