Un pilot es fa una selfie després d'aterrar d'emergència amb un Cessna 182 al mar davant de la costa de Baixa Califòrnia
Un pilot es fa una selfie després d'aterrar d'emergència amb un Cessna 182 al mar davant de la costa de Baixa Califòrnia (Mike MacDonald / Reuters)

"Teníem tres minuts per reaccionar": un pilot narra un amaratge d'emergència al golf de Califòrnia

De cop, quan es trobaven a més de 450 metres sobre el mar, el motor de l'avió amb què volaven un pilot i la seva passatgera, a Mèxic, va aturar-se i l'aparell va començar a caure 150 metres per minut

RedaccióActualitzat

Un home que vesteix una armilla salvavides groga flota a l'aigua, en ple golf de Califòrnia, mentre es grava amb el telèfon mòbil: "Estem esperant que ens rescatin. Poden trigar una estona." La selfie que es va fer s'ha fet viral a les xarxes socials.

A Michael MacDonald, Mike, pilot d'avió, se li va aturar de cop i volta el motor de l'avioneta quan volava a 450 metres per sobre el mar, a 11 quilòmetres de la costa. Després de sobreviure miraculosament, va decidir documentar el rescat per al record. 

El divendres 18 d'abril, en Mike acompanyava una biòloga marina que volia volar prou a prop de l'aigua per poder observar-ne la vida salvatge. En concret, pretenien veure "grans mamífers a l'aigua: balenes, concretament, orques". 

Quan ja portaven 3 de les 4 hores previstes de vol, de sobte va deixar de sentir-se el soroll del motor:

"Quan el motor es va aturar, de sobte es va fer el silenci a l'avió. És una sensació com una punxada a l'estómac, com: 'Em sembla tindrem problemes.'"


Tres minuts per preparar-se per a l'impacte

En Mike, de 47 anys, acumula moltes hores de vol: ha pilotat des del 2012 i coneix molt bé el procediment que cal seguir en cas d'un aterratge forçós, tot i que fins ara no n'havia hagut de fer cap. 

Sabia que havia de procedir com un aterratge normal i que, sense motor, només podia planejar mentre descendia 150 metres cada minut. Al cap de tres minuts tocaria aigua.

Els primers 90 segons, en Mike es va dedicar a mirar de descobrir quin era el problema que havia fet fallar el motor. 

Després d'aquell llarg minut i mig, es va adonar que la millor opció era preparar-se per a l'inevitable impacte

Amb prou feines va tenir temps de recordar el procediment, estrenye's el cinturó, assegurar-se que les portes estaven obertes i passar un coixí a la passatgera que l'acompanyava perquè es protegís la cara de la ferralla que es desprendria en el xoc.

"L'últim segon va ser com si un monstre marí ens xuclés cap a sota l'aigua", recorda el Mike, que també ha explicat com el xoc els va "tirar endavant, va trencar el parabrisa i va capgirar l'aparell".

Un cop cap per avall, l'aigua va entrar amb força i en Mike va veure com la biòloga marina tenia problemes per sortir i va nedar cap a ella. 

Finalment, va aconseguir descordar-se el cinturó i estirar el cordó de seguretat de l'armilla perquè s'inflés automàticament. 

"Ella va sortir per la mateixa porta que jo, cap a mi. La vaig agafar, li vaig treure els cinturons de l'armilla de flotació i ens vam allunyar uns metres de l'avió."

Ell no va tenir tanta sort: el mecanisme de l'armilla va fallar i va haver d'inflar-la manualment: "Per sort soc gaiter, així que no va ser gaire difícil", ha explicat amb bon humor a diferents mitjans internacionals.

En Mike recorda la imatge abans que l'aparell s'enfonsés del tot: "Vaig poder veure com començava a pujar l'aigua. La cua es va aixecar de forma molt semblant a com ho va fer el Titanic en els últims moments." L'avió, poc temps després, va desaparèixer i només de tant en tant apareixien petites restes flotant.

Poc després, el seu telèfon li va vibrar a la cuixa: encara funcionava i estava rebent una trucada.

El va eixugar i va parlar amb algú de la seva oficina que havia rebut un avís que alguna cosa estava anant malament: "Al principi no sentia res, així que vaig començar a parlar." MacDonald va donar la seva ubicació sense tenir molt clar si el sentien: "7 milles a l'est de Punta Arena i 10 milles al sud-est d'Isla Cerralvo". 

"Llavors vaig callar i vaig poder sentir, de forma cristal·lina: 'Ja estic parlant amb els rescatats'."


"Ara és com la meva germana"

El pilot Mike MacDonald es fa una selfie amb el seu passatger després d'aterrar d'emergència amb un Cessna 182 al mar davant la costa de l'estat de Baixa Califòrnia, a Mèxic, el 18 d'abril de 2025
El pilot Mike MacDonald es fa una selfie amb el seu passatger després d'aterrar d'emergència amb un Cessna 182 al mar davant la costa de l'estat de Baixa Califòrnia, a Mèxic, el 18 d'abril del 2025 (Mike MacDonald / Reuters)

Van estar flotant a l'aigua unes dues hores durant les quals en Mike va calmar la passatgera: "Vaig explicar-li alguns acudits i la vaig fer riure un parell de vegades."

Finalment, va arribar Salvament Marítim, que tenia informació precisa de l'accident gràcies a la telemetria de l'aparell, i els van rescatar. Gràcies a la professionalitat del Mike, l'experiència no va ser gaire dramàtica:

"No vaig sentir pànic en cap moment perquè sentia que tenia una feina a fer: la meva missió era assegurar-me que la meva passatgera estigués segura. I vaig haver de centrar-me en ella, intentant mantenir-la tranquil·la."

Des de llavors, MacDonald diu que ell i la biòloga marina han creat un vincle gràcies a l'experiència compartida: "Ara és la meva germaneta", assegura.

 

 

ARXIVAT A:
Mèxic
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut