Tenir més omega-3 a la sang s'associa amb menys risc de patir Alzheimer

És la conclusió de l'estudi més gran que s'ha fet en aquest camp i que ha coliderat l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar

Actualitzat

No importa d'on provingui ni de quin tipus sigui: Els nivells alts en sang d'omega-3 s'associen amb menys risc de tenir Alzheimer i demència.

Així ho explica Aleix Sala Vila, investigador del grup de recerca en Risc Cardiovascular i Nutrició de l'Hospital del Mar Research Institute, una de les institucions que ha coliderat l'estudi:

"Nosaltres no sabíem dir si aquest omega-3 venia de les nous, de les sardines, de menjar sushi o de dues càpsules. El que veiem en sang, és el que hi ha."


L'estudi amb més dades fet fins ara

Ho han constatat en l'estudi observacional més gran fet fins ara en aquest camp. Ha analitzat informació de 260.000 persones i ara s'ha publicat a la revista Nutrients.

Malgrat ser d'una base de dades del Regne Unit, creuen que els resultats són totalment extrapolables aquí.

Es tracta d'una font de dades obertes de població seguida durant dècades que els ha permès aprofundir més en els beneficis d'aquest nutrient. En tenir un nombre tan alt de participants, inclou grups de població més joves dels que tradicionalment s'han estudiat.

Sardines, un aliment que conté omega 3
Tenir més omega-3 a la sang s'associa amb menys risc de tenir Alzheimer i demència (iStock)

Han dividit els participants en voluntaris d'entre 40 i 50 anys, de 50 a 60 anys i de més de 60 anys. Tot i que a més edat l'associació és més forta, com ja s'havia vist en altres estudis, els resultats també permeten parlar de la prevenció. Ho explica Sala:  

"Cada cop hi ha més evidència que com estàs als 20 és com estàs als 40, i com estàs als 40 és com estàs als 60. I cada vegada estem veient més en adolescents com la incorporació d'omega-3 en cervell és clau i això és un benefici a la llarga."

El que és bo per al cor, també ho és per al cervell

A part de l'edat, la relació més forta l'han trobat amb les demències de tipus vascular, més que no pas amb l'Alzheimer. I això no és casual, perquè reforça la idea que el que és bo per al cor també ho és per al cervell.

"També són acumulacions de coses que estan a llocs on no haurien d'estar. Hi ha greix a les artèries que no hi hauria de ser. Cada vegada sembla que va més de la mà una cosa de l'altra."

Ara del que estan segurs és que calen més estudis per afinar i definir quins són els nivells necessaris per veure un benefici rellevant clínicament. Això servirà per definir dosis i durada, en cas de fer un tractament.

"El guany que cadascú pugui tenir és el que hem d'anar definint en un futur."

Perquè els efectes canviaran segons l'edat, el sexe, l'ètnia o probablement la càrrega genètica que portem.

ARXIVAT A:
SalutAlzheimer
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut