Tintín arriba als 90 anys en plena forma
Les aventures del periodista belga es van publicar per primera vegada al suplement "Le Petit Vingtième"
Ara fa 90 anys que un jove reporter amb tupè, acompanyat pel seu inseparable gos Milú, va veure la llum per primera vegada. Tintín, el periodista més famós del món occidental, es va publicar per primera vegada el 10 de gener de 1929 a "Le Petit Vingtième", el suplement infantil del diari catòlic belga "Le Vingtième Siècle".
Va ser el naixement d'un personatge que arriba als 90 anys convertit en un clàssic dels còmics.
Bon anniversaire Tintin, éternel jeune homme de 90 ans ! pic.twitter.com/oAfJjye4KG
Le Petit XXIe (@lepetitXXIe) 10 de gener de 2019
Fins al 1983, any en què va morir el seu creador, Hergé, se'n van publicar 23 volums. El primer, "Tintín al país dels soviets". L'últim, "Tintín i els pícaros", el 1976. De forma pòstuma, la Fundació Hergé i l'editorial Casterman van treure al mercat "Tintín i l'Art-Alfa", el 1986.
Les vinyetes de l'intrèpid periodista van passar de les pàgines de "Le Petit Vingtième" a les del diari "Le Soir" durant l'ocupació alemanya de Bèlgica, entre el 1940 i el 1944. Després, al setmanari "Tintin".
En l'imaginari col·lectiu han quedat els personatges de la saga, des del lleial fox-terrier que sempre acompanya Tintín fins al capità Haddock, els Dupont i Dupond, la Castafiore i el professor Tornassol.
Tintín i Milú, amb el professor Tornassol, el capità Haddock, Dupont i Dupond i la Castafiore.
Tintín, un viatge pel segle XX
Les aventures de Tintín permeten fer un recorregut per la història del segle XX, des del colonialisme a l'Àfrica fins a l'imperialisme japonès, i també amb l'arribada a la Lluna, en què Hergé es va avançar a Neil Armstrong. Els tintinaries n'aprecien tant l'entreteniment que ofereixen les pàgines com la feina de documentació del seu creador.
Una mostra de l'èxit de Tintín és que se n'han venut 250 milions d'exemplars i s'ha traduït a 120 idiomes, entre els quals hi ha el català, una tasca de Joaquim Ventalló. També ha arribat a la gran pantalla. L'última vegada, de la mà de Steven Spielberg i Peter Jackson.
L'estil gràfic i narratiu ha estat una influència per a diversos artistes, entre els quals comptem Edgar P. Jacobs i Miguel Calatayud.
Celebracions a Bèlgica i exposicions a Catalunya sobre Tintín
El reporter belga arriba a la norantena, doncs, en plena forma. Una mostra n'és la celebració de l'aniversari a Bèlgica. Aquest cap de setmana, a la Galeria Tintín Hergé de Brussel·les, tindrà lloc un concurs sobre Tintín i es presentarà la nova edició de "Tintín al Congo" i el nou llibre de l'expert en l'univers del personatge Philippe Goddin.
L'artista de còmics congolès Barly Baruti posa en dubte que s'hagi de reeditar "Tintín al Congo" en ple auge del racisme a Europa.
A Lovaina la Nova, el Museu Hergé mostrarà "per primer cop i forma excepcional" planxes originals en blanc i negre d'aquest segon àlbum de Tintín.
A Catalunya, al Cosmocaixa, es pot veure la mostra "Tintín i la Lluna", que explica no només la passió de la humanitat per arribar al satèl·lit, sinó que Hergé es va avançar 17 anys a l'arribada d'Armstrong i "Buzz" Aldrin a la superfície lunar, una fita de la qual el 16 de juliol farà 50 anys.
La nau de Tintín, Milú i el Capità Haddock va ser en realitat la primera que va arribar a la Lluna, 20 anys abans que ho fessin Armstrong i els seus companys. #CosmoTintínILaLluna repassa la història de la conquesta espacial més important fins avui. https://t.co/PNAlY7R8vR pic.twitter.com/ksk4uOpG3u
CosmoCaixa (@CosmoCaixa_CAT) 7 de gener de 2019
A banda, la Biblioteca Ignasi Iglésias-Can Fabra acull l'exposició "Els inicis tintinaires i els il·lustradors catalans (1929-1939)", que reflecteix l'impacte que va tenir l'estil gràfic de l'època.
Més enllà de les exposicions, molts tintinaires, inclosa la Marina Francesa, la Comissió Europea o l'associació 1001.cat, han celebrat l'aniversari:
Great day today! #tintinbirthday T-Day
Tintin (@Tintin) 10 de gener de 2019
Hergé said: "The universe of Tintin is optimistic". Today more than ever, in this era of a changing world, Tintin's adventures are always fascinating. Now in the present we all have something of Tintin in... https://t.co/gUygfcewoK
Mille milliards de mille sabords 💥 !
Marine nationale (@MarineNationale) 10 de gener de 2019
La Marine souhaite un bon anniversaire à #Tintin qui fête aujourd'hui ses 90 ans 🎂. Sur, au-dessus ou sous la mer 🌊, le journaliste aurait sans doute apprécié travailler au sein de la Marine nationale ⚓️ ! pic.twitter.com/98cYYBlJDS
FELIÇ 90 ANIVERSARI, TINTÍN. PER MOLTS ANYS!!#tintin #moulinsart #hergé #barcelona #tintinaire #comic #catalunya #tintinetmilou #tintinofilo pic.twitter.com/VrGA5oqLH9
1001 cat tintinaires (@1001_ACT) 10 de gener de 2019
#ThrowbackThursday
European Commission 🇪🇺 (@EU_Commission) 10 de gener de 2019
We wish Tintin a happy 90th birthday and congratulate him for the cultural contribution he has made in our daily lives.
Watch our old footage from the "Tintin" exhibition organised on the occasion of the 20th anniversary of the "Journal Tintin" ↓ #Tintin90 pic.twitter.com/DhHstUOo7M
🇫🇷 #Tintin a 90 ans aujourd'hui ! 🎂 Saurez-vous deviner dans quel album je fais une furtive apparition ? Un indice : c'était il y 70 ans ! #tourEiffel pic.twitter.com/rGBvSsBD4i
La tour Eiffel (@LaTourEiffel) January 10, 2019
Què hauria sigut de mi si no hagués llegit Tintín? pic.twitter.com/Sn13HCB9qc
Manel Fontdevila (@ManelFontdevila) 10 de gener de 2019
El 10 de gener de 1929, avui fa 90 anys, Tintín veu la llum per primer cop amb "Tintin au pays des Soviets" a les pàgines de "Le Petit Vingtième". pic.twitter.com/gSEHzijdQq
Jaume Clotet 🎗 (@jaumeclotet) 10 de gener de 2019
Hoy cumple años Tintín. 90 años desde el primer álbum, Tintín en el país de los soviets'. El único álbum en el que escribe una crónica. pic.twitter.com/sBCi5N7C59
María Ramírez (@mariaramirezNY) 10 de gener de 2019
Els alumnes de l'Escola Marta Mata de Vilanova del Camí s'han imaginat com seria Tintín si els anys haguessin passat per a ell, i ho han explicat a l'InfoK.
- ARXIVAT A:
- Literatura