La pujada s'ha notat immediatament després de l'anunci del president dels Estats Units

Wall Street es dispara i tanca amb una pujada de gairebé el 8% amb l'anunci de Trump

La paralització d'aranzels torna a trastocar els mercats, que han tancat en números vermells a Europa

RedaccióActualitzat

La tempesta de les borses no amaina. Després d'una dimarts de caigudes pronunciades pels aranzels de Donald Trump, el Dow Jones s'ha disparat aquest dimecres un 7,87% per l'anunci de Trump d'aturar aranzels 90 dies, però d'elevar-los a la Xina al 125%. L'S&P també s'ha enfilat un 9,52%, mentre l'índex tecnològic Nasdaq ha tancat amb una pujada del 12,16%.

Minuts després de l'anunci, a les 19.30 d'aquest dimecres --hora nostra-- el Nasdaq ja s'havia disparat un 8,69%, l'S&P un 7,1% i el Dow Jones un 6,33%.

Una pujada en vertical quan, de fet, ni els mercats ni ningú tenia gairebé cap detall sobre la concreció de l'anunci.

En qüestió d'hores, fins al tancament de la jornada, Tesla ha experimentat una espectacular pujada del 22%, Amazon ha pujat un 12%, Apple un 15%, Microsoft un 10% o la fabricant de xips AMD (25%).

Per sectors, els guanys més grans s'han registrat en els valors tecnològics (14,4%), de béns no essencials (11,4%), comunicacions (10%) i industrials (9%), precisament els més perjudicats des de l'entrada en vigor dels aranzels.

Es tracta de la pujada més gran en un sol dia des del 2001 per al Nasdaq, en plena "bombolla de les puntcom"; en el cas de l'S&P 500 es remunta al 2008, en plena crisi financera, i al del Dow Jones és el millor des del 2020, després de la pandèmia de covid-19.
 

El deute dels EUA s'havia disparat

La decisió de Trump coincideix amb un dia en què els mercats han posat pressió sobre el mercat del deute dels EUA. El deute del tresor, que dilluns cotitzava al 3,86% i aquest dimecres al matí, de cop, s'ha disparat fins al 4,5%.

Es tracta d'un element clau en l'arquitectura del sistema financer mundial, i qualsevol dubte sobre la solvència dels EUA, qualsevol dubte sobre el dòlar, fa replantejar tot l'esquema en el qual ha funcionat l'economia mundial els últims 50 o 60 anys.

De dubtes, n'hi ha hagut, i aquí és on s'han encès les alarmes. Perquè els països no cauen per una baixada sobtada de la borsa, sinó quan es posa en dubte el seu deute.


Números verds des de primera hora

Malgrat l'entrada en vigor de la segona tanda d'aranzels i, contràriament a Europa i Àsia, Wall Street ja havia obert la jornada en números verds.

La borsa dels Estats Units venia de tenir quatre dies consecutius de pèrdues després que dimarts, a diferència de la tònica mundial, va acabar tancant en negatiu quan es van confirmar les amenaces de Trump amb els aranzels de la Xina del 104%.

Apple va liderar les pèrdues perquè els costos del fabricant d'iPhone augmentaran amb aquests gravàmens.

Wall Street tanca amb la pitjor caiguda des de la pandèmia, el març del 2020, després dels aranzels anunciats per Trump, 3 d'abril del 2025_670.
La borsa dels Estats Units venia de tenir quatre dies consecutius de pèrdues (Europa Press/Bryan Smith)

Europa acumula un retrocés del 12%

A Europa, i abans de l'anunci del president nord-americà, l'Ibex-35 ha tancat amb una caiguda del 2,22%, acumulant així un retrocés de gairebé 12 punts en les últimes cinc sessions, des que dimecres passat Trump va comparèixer per anunciar els aranzels.

L'Ibex-35 torna a tancar en vermell i acumula un retrocés del 12% les últimes cinc sessions. (EFE/Vega Alonso)

El valor que més ha perdut és Grifols, amb forta presència als Estats Units i que ha caigut un 7,88%. L'impacte també s'ha reflectit en el preu del petroli, que ha baixat fins i tot per sota dels 60 dòlars, el nivell més baix des del febrer de l'any 2021.

Justament aquest dimecres, el Banc d'Espanya ha anunciat que revisarà a la baixa la previsió de creixement econòmic. L'última previsió era del 2,7% i, segons el governador del banc, José Luis Escrivá, és difícil que es compleixi el creixement que s'havia calculat. Escrivá veu "lògic" que ara la creació d'ocupació es desacceleri, però evita qualificar-ho de recessió.

A la resta de borses europees, el CAC 40 francès ha retrocedit un 3,34%, el FTSE 100 britànic un 2,99%, el DAX alemany un 2,90% i el TSE MIB italià el 2,82%.


La borsa xinesa resisteix

Els mals resultats europeus ja els han precedit els mals resultats d'aquest dimecres als parquets asiàtics, liderats pel Japó i Taiwan.

Tanmateix, la Xina ha estat una excepció, malgrat que rep amb aquests aranzels "recíprocs" un càstig extra, amb gravàmens de fins al 104%, per no haver fet marxa enrere en els seus contraaranzels. Les borses xineses han esquivat el cop i han tancat amb guanys gràcies al suport estatal als mercats.

El govern xinès ha assegurat aquest dimecres que té "voluntat ferma" i "recursos abundants" per respondre "amb determinació i fins al final" si els Estats Units insisteixen a "intensificar encara més les mesures restrictives.

La mateixa tònica s'ha seguit a Hong Kong, on el Hang Seng ha tancat finalment en verd, amb una tímida pujada del 0,68%.

Un treballador a la borsa de Corea
Les borses asiàtiques tornen als números vermells (Reuters/Soo-hyeon Kim)

L'onada de vendes, però, ha tornat a Tòquio, on els aranzels "recíprocs" arriben al 24%. El principal índex, el Nikkei, que dimarts va rebotar un 8%, ha caigut prop d'un 4%, en una jornada d'alta volatilitat, amb els inversors pendents de les negociacions amb Washington.

El banc central i el govern nipó s'han reunit d'urgència per analitzar la caiguda borsària --sobretot les tecnològiques-- i en altres mercats financers.

Després de tres jornades catastròfiques a les borses, aquest dimarts els parquets d'Àsia i Europa van donar un respir després de l'anunci de la Casa Blanca de possibles negociacions aranzelàries amb alguns països com el Japó.

Paral·lelament, Trump qualificava els aranzels de "permanents", uns inputs contradictoris que han tornat la incertesa als mercats.

Així, després de la treva, aquest dimecres les borses tornen totes als números vermells per la por a una recessió global davant aquesta guerra comercial que ha sacsejat els mercats financers mundials.

Davant d'això, els inversors tornen a buscar refugi en l'or, que puja més d'un 1,5%; en la plata, que puja un 1%, i en la renda fixa a curt termini.

ARXIVAT A:
Donald Trump Borsa Aranzels
Anar al contingut