El bisbe de Conca, José María Yanguas Sanz, revisant el pergamí recuperat després del robatori el 1981 (EFE)
El bisbe de Conca, José María Yanguas Sanz, revisant el pergamí recuperat després del robatori el 1981 (EFE)

Troben en un despatx de Barcelona un pergamí reial de gairebé mil anys robat el 1980

Un despatx d'advocats de Barcelona havia posat a la venda el document signat pel rei Alfons VIII, robat fa 43 anys de la catedral de Conca

Actualitzat

Fa més de 40 anys, un privilegi rodat va desaparèixer de la catedral de Conca. El pergamí, segellat pel rei Alfons VIII, data del 1195, és a dir, té 828 anys d'antiguitat. S'havia convertit en un dels documents més antics de la diòcesi de Conca, però des del moment que el van robar se n'havia perdut el rastre.

El passat mes de maig una historiadora de València va alertar que li havien ofert el document després de participar en un congrés de Barcelona. 

En rebre l'alerta, la Policia Nacional de Conca, juntament amb la Brigada de Patrimoni Històric i la Prefectura Superior de Catalunya, va començar l'operació policial Alfonsusrex.

En aquesta investigació, van descobrir que el privilegi rodat es venia per 25.000 euros en un despatx d'advocats barceloní, fora dels canals de venda habituals d'art, ja que estava inclòs en una llista de documents robats de la Interpol, segons ha explicat el cap de la Brigada de Policia Judicial de Conca, Francisco Sánchez.

El privilegi rodat d'Alfons XIII amb més de 800 anys d'antiguitat
El privilegi rodat d'Alfons XIII amb més de 800 anys d'antiguitat(EFE)

És un pergamí de 499 per 390 mil·límetres i conté un segell de plom de l'any 1195. S'hi detalla la donació dels delmes del rei Alfons VIII a la catedral de Conca i conté totes les firmes dels bisbes de Castella, segons explica el tècnic responsable de l'arxiu catedràtic Àngel Martínez Catalán.

Per sort, el document s'ha trobat en un "gran estat de conservació", tot i que presenta algunes marques de llum.

 

43 anys després, torna a la catedral de Conca

En el moment de la seva desaparició, l'any 1980, també es va perdre el rastre de gairebé un centenar de documents més. Alguns d'aquests eren llibres incunables, que s'han anat recuperant en les últimes dècades.

Nou anys després de la desaparició es va creure que podia ser a Bogotà, Colòmbia, però des d'aleshores el seu paratge ha estat desconegut. 

Ara que s'ha recuperat, la Policia Nacional investiga dues persones com a presumptes autors d'un delicte de recaptació i conductes afins.

El document ha tornat al seu lloc d'origen, l'arxiu de la catedral de Conca, on hi ha 25 documents més antics que aquest. A més, s'ha posat a disposició de la comunitat científica i també es digitalitzarà. Martínez Catalán ha celebrat que ara els paleògrafs ja el podran estudiar pels i la sigil·lografia podrà conèixer els detalls dels segells.

 

ARXIVAT A:
Memòria històrica Policia Nacional
Anar al contingut