Trump prohibeix la participació de nenes i noies trans en l'esport femení escolar i universitari

El president dels Estats Units amenaça de retirar el finançament a les escoles que no segueixin aquesta ordre executiva

RedaccióActualitzat

Donald Trump ha signat un decret que prohibeix la participació de dones transsexuals en competicions esportives femenines en l'àmbit escolar i universitari. 

Des que va arribar al càrrec, el president dels Estats Units ha signat moltes ordres executives, però cap amb una escenificació tan buscada com aquesta, per subratllar una de les promeses electorals més rendibles. Els republicans van dedicar el 20% del pressupost de la campanya a presentar casos aïllats i molt minoritaris com un problema nacional.

"Amb aquesta ordre executiva s'acaba la guerra contra l'esport femení", ha sentenciat el president dels Estats Units.

En l'acta de signatura, a la Casa Blanca, Trump s'ha envoltat de nenes i joves esportistes, així com d'atletes que s'han posicionat a favor de prohibir la participació de dones trans en competicions femenines.

L'ordre executiva es basa en una interpretació d'una històrica llei federal sobre drets civils que prohibeix la discriminació per raó de sexe en qualsevol escola o programa educatiu que rebi fons federals.

El text signat per Trump dona via lliure a les agències federals perquè garanteixin que els organismes que reben finançament federal s'alineïn amb el punt de vista de l'administració en la interpretació d'aquesta llei. Per exemple, autoritza el Departament d'Educació a sancionar les escoles que permeten competir els atletes transsexuals i li autoritza retirar-los el finançament federal.

Per a l'esport de competició, aquest decret encoratja a implementar mesures semblants, amb una advertència i la vista posada als Jocs Olímpics que se celebren a Los Angeles el 2028.
La posada en escena de Trump ha estat molt estudiada (Europa Press / Andrew Leyden)


Com afectarà tot això els Jocs Olímpics de Los Angeles?

Trump ha anunciat que denegarà els visats a dones trans esportistes, cosa que podria afectar la participació d'alguns equips, també als Jocs Olímpics. Però de moment, no queda clar com afectarà el decret a la cita olímpica del 2028 a Los Angeles.

Per ara, Trump ha donat la instrucció al seu secretari d'Estat, Marco Rubio, perquè deixi clar al Comitè Olímpic que han de rebutjar el que qualifiquen de "bogeria transgènere", en referència a la participació de dones trans en competicions femenines.

Fins ara, el Comitè Olímpic Internacional no s'ha posicionat sobre aquesta qüestió, sinó que ho ha deixat en mans de les federacions internacionals de cada esport.

Aquesta ordre executiva serà recorreguda a la justícia i, de fet, un jutge ja n'ha aturat una altra: la que obligava les dones trans que són a la presó a ser traslladades a centres penitenciaris masculins. La resistència a les polítiques de Trump s'està gestant, en part, als tribunals.

 

Una llarga controvèrsia legal

Gairebé tots els estats republicans ja tenen lleis semblants, però aquesta val per a tot el país. Atletes trans i les seves famílies han presentat demandes per bloquejar les prohibicions que consideren que violen els seus drets a la igualtat de protecció sota la Constitució.

S'aferren a una sentència del Tribunal Suprem del 2020 que estableix que discriminar les persones trans és discriminar per sexe, basant-se en una llei federal que prohibeix la discriminació laboral.

Diverses d'aquestes demandes han tingut èxit i han aconseguit bloquejar l'aplicació de lleis estatals, almenys contra els demandants.

Per exemple, un tribunal d'apel·lacions que porta els casos de nou estats de l'oest del país va anul·lar la llei d'Idaho que prohibia que atletes trans participessin en la categoria del sexe corresponent a la seva identitat de gènere, considerant que probablement discriminava per sexe.

Amb tot, un magistrat d'un tribunal de comtat de l'estat de Nova York va permetre aplicar una llei semblant en les competicions del comtat.

Totes aquestes decisions s'han produït en primera instància i encara tenen recorregut per arribar fins al Tribunal Suprem, que probablement decidirà sobre la qüestió.

ARXIVAT A:
LGTBIQ+Estats UnitsDonald Trump
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut