Turull, Herrera i Rovira aniran a Madrid amb voluntat pedagògica, però sense renunciar al full de ruta cap a la consulta
Turull, Herrera i Rovira aniran a Madrid amb voluntat pedagògica però sense renuncia al full de ruta cap a la consulta
Amb voluntat de fer pedagogia del procés sobiranista català. Amb ganes de mirar als ulls als membres del govern espanyol i dir-los que el poble català vol votar el seu futur. Amb la idea d'explicar a tot Espanya, i no només als diputats del PP i del PSOE, que el dret a decidir és la idea més transversal a la societat catalana.
Amb aquest esperit Jordi Turull, Joan Herrera i Marta Rovira van a Madrid a demanar autorització per fer la consulta. Són els tres diputats elegits pel Parlament de Catalunya per aconseguir el traspàs de la competència per fer una consulta a través de l'article 150.2 de la Constitució.
La cita és aquest dimarts i ja té format de gran data: el 8-A. El principal missatge que Convergència i Unió, Esquerra Republicana i Iniciativa defensaran al Congrés és que la consulta és possible si hi ha voluntat política.
Turull, Rovira i Herrera assumeixen el previsible "no" de les Corts espanyoles al procés sobiranista, però diuen que la consulta s'ha de fer igualment. Si el Congrés diu que no, asseguren que s'activaran altres vies per aconseguir consultar els catalans. Per això, els tres diputats consideren que, després del 8 d'abril, el debat sobre la consulta no s'acabarà.
Tant Turull com Rovira o Herrera marxen cap a Madrid convençuts que és molt important fer un bon paper perquè no només Espanya, sinó la comunitat internacional, està molt pendent de tots els moviments que es fan amb motiu del procés sobiranista engegat per Catalunya.
La idea central del discurs
Aquests són alguns dels arguments que defensaran al Congrés:
Ningú ha de tenir por a la democràcia
Jordi Turull: " Que ningú ha de tenir por a la democràcia. Que tothom està dient què volen i què convé als catalans, i que només hi ha una manera de saber-ho, que és preguntant".
Joan Herrera: "Es poden donar arguments perquè entenguin que l'única manera que té Espanya de sortir de la sensació de fi de règim és acceptar el dret a decidir".
Marta Rovira: "Explicar que els catalans el 25 de novembre anant a votar van prendre una decisió molt majoritària, jo diria que és l'opció política més transversal que avui tenim damunt la taula a la política catalana, que és la de convocar un referèndum".
La consulta, irrenunciable
Davant l'eventualitat que el govern espanyol posi damunt la taula una oferta de millora del finançament, la resposta seria:
No hi ha camí que no passi per la consulta
Jordi Turull: " No és un tema de diners, és un tema de democràcia. El que anem a prendre la decisió política més important que ha pres aquest país en els darrers 300 anys si es pensen que sortint amb una proposta de diners algú recularà, és que no estan entenent res, no".
Joan Herrera: "Si vol posar damunt la taula un nou sistema de finançament, doncs la valorem, i suposo que molta gent decidirà en funció del que posin damunt la taula, però tot això ha de ser amb consulta, és a dir, no hi ha camí que no passi per la consulta".
Marta Rovira: "Un això no toca, o un arriben tard, o un aquí tenim un mandat al qual hem de servir, i no poden sortir d'aquest mandat, que és que els ciutadans de Catalunya votin per decidir el seu futur".
Rebuig a l'oferta
Si, com es preveu, el PP i el PSOE uneixen forces per tombar la iniciativa, els representants del Parlament ho tenen clar:
Utilitzarem altres vies legals que són possibles
Marta Rovira: "Si no es per via que ens traspassin la competència per fer un referèndum, utilitzarem altres vies legals que són possibles per posar les urnes davant dels ciutadans el 9 de novembre".
Jordi Turull: " Seguir treballant perquè ja està activada la Llei de Consultes perquè el dia que arribi el president de la Generalitat pugui fer la convocatòria de consulta com ell solemnement s'ha compromès a convocar la consulta el 9 de novembre".
Joan Herrera: " El ple del Congrés forma part del full de ruta, una de les propostes que hem de fer, i l'endemà, si ens diuen que no, plantejar la consulta per via legal".