
Ucraïna i Rússia pacten intercanviar presoners, però evidencien que estan lluny d'un alto el foc
Han pactat intercanviar 1.000 presoners a cada banda, i tot i que no s'han fet públics els detalls de l'operació, seria el bescanvi de més envergadura fet en tota la guerra
La trobada de les delegacions ucraïnesa i russa a Istanbul és una fita en els tres anys de guerra que enfronta els dos països des que Rússia va atacar i va intentar envair Ucraïna, el 24 de febrer de 2022.
Unes setmanes després de l'agressió russa hi va haver contactes entre Kíiv i Moscou. A Bielorússia i també a Turquia. Però van fracassar. Les dues parts desconfiaven enormement l'una de l'altra.
Ucraïna estava en xoc encara per l'aparició de les fosses comunes de Butxa i pel que van qualificar de crims aberrants a les zones que Moscou havia controlat.
El Kremlin demanava una "desnazificació", mentre que Kíiv assegurava que els nazis eren a Moscou. I Crimea era un escull insalvable: russa sens dubte per Moscou; ucraïnesa per Kíiv i per a la comunitat internacional... tot i que va ser tova el 2014 quan les tropes russes la van ocupar.
A la sala del palau vora el Bòsfor on s'han reunit aquest divendres les delegacions no hi ha hagut encaixades entre russos i ucraïnesos. Només l'intermediari turc, el ministre d'afers exteriors, Hakan Fidan, ha saludat, per separat, les dues comitives. Dos grups poc equiparables.

Ucraïna hi ha enviat una delegació amb rang ministerial, encapçalada pel titular de Defensa, Rustem Umérov. Rússia, en canvi, hi ha estat present a través de viceministres i d'un dels assessors més pròxims al president del país.
Aquest "decalatge polític" entre les dues delegacions ha marcat la trobada.
El cap d'estat ucraïnès, Volodímir Zelenski, havia reptat el seu homòleg rus, Vladímir Putin, a ser a Istanbul i fer una trobada de màxim nivell. Putin s'ha quedat al Kremlin.
Les posicions segueixen estant molt separades. Cal no oblidar que, a 1.000 km de distància, al front de guerra, centenars de soldats russos i ucraïnesos moren diàriament en els combats per ocupar o per defensar posicions.
Tot i això, les dues hores escasses que ha durat la trobada ha servit per assolir un acord tangible: Rússia i Ucraïna intercanviaran 1.000 presoners per banda. No s'han fet públics detalls de l'operació, però seria el bescanvi de més envergadura fet en tota la guerra. L'èxit o el fracàs d'aquest intercanvi marcarà les futures negociacions.
L'objectiu de "pausar" la guerra ni s'ha aconseguit ni res fa pensar que sigui un objectiu assolible a curt termini. Ucraïna ha insistit en un alto el foc.
La delegació russa ni ho ha mencionat en la compareixença del seu portaveu, Vladímir Medinski. Els enviats del Kremlin han assegurat "prendre nota" de la petició ucraïnesa que la pròxima trobada la protagonitzin Zelenski i Putin.
En definitiva, distància sideral entre les dues parts, i una esquerda en forma d'intercanvi de presos que pot marcar el futur de noves reunions. De fet, la part russa ha parlat específicament de noves reunions en les quals els contendents concretin els objectius i els fulls de ruta.

Com acostuma a passar en les negociacions, el que ha passat a la sala té tantes versions com converses i interlocutors.
Després de les més o menys prudents declaracions de les parts russa i ucraïnesa, han arribat altres valoracions en altres moments. El negociador del Kremlin, Vladímir Medinski, deia a la televisió russa una estona després de sortir de la trobada i en relació amb un hipotètic alto el foc:
"Per aquells que demanen primer una treva, i després negociacions per aconseguir la pau, els he de fer notar que això és el que diu la gent que no sap gens d'història. Per regla general, sempre, com deia Napoleó, la guerra i les negociacions es duen a terme simultàniament."
També la part ucraïnesa ha assegurat que les demandes que ha fet Moscou, en relació a Crimea, els territoris ocupats i els territoris no ocupats que Rússia considera propis (Kherson, Zaporíjia, Donetsk i Lugansk) han estat d'una contundència creixent.
El conflicte d'Ucraïna serà damunt la taula en nous fòrums. A hores d'ara és difícil de dir qui s'asseurà al voltant d'aquesta taula. Els Estats Units de Donald Trump... o Donald Trump, ras i curt, hi volen ser.
Trump ha dit que només ell i Vladímir Putin poden aconseguir un acord de pau. Aquesta proposta exclou el país agredit i que es defensa en la guerra que es vol aturar. Un dels resultats de les converses d'aquest divendres és que segueix corrent el temps. I això beneficia Putin, que a més a més sembra confusió sobre qui, com i quan han de ser les negociacions per la pau.