Un Cambray amb els docents en contra deixa a Simó una conselleria amb molts fronts oberts

Les mobilitzacions sense precedents del sector educatiu, la llengua a les aules o la implementació dels nous currículums, entre els reptes de la nova consellera

RedaccióActualitzat

El d'Educació és un dels tres departaments on hi ha hagut relleu en la remodelació de govern anunciada aquest dilluns pel president Aragonès. Josep Gonzàlez-Cambray deixa el càrrec, que queda en mans d'Anna Simó, en un moment de plena transformació del sistema.

En el traspàs de carteres, aquest mateix dilluns poc després de la presa de possessió dels nous consellers, Cambray ha afirmat que ha estat "un honor" ser conseller i que és "un plaer i honor" traspassar Educació a Anna Simó "per seguir avançant". La nova consellera ha agraït al seu predecessor que hagi "iniciat amb força la transformació educativa" i ha afegit que espera "estar a l'altura per continuar-la".

Simó i Cambray s'abracen després del traspàs de carteres
Simó i Cambray s'abracen després del traspàs de carteres

Cambray va agafar el relleu de Josep Bargalló fa dos anys, mentre era director general de Centres Públics i president del Consorci d'Educació de Barcelona. Els seus dos cursos al capdavant d'Educació no han estat fàcils. Tot i que durant el seu mandat s'ha implementat la gratuïtat a l'I2 --a les escoles bressol--, s'han abaixat les ràtios a I3 i s'han fet passos en la lluita contra la segregació escolar, la decisió d'avançar el calendari serà, probablement, la mesura per la qual més se'l recordarà.

El fons, però sobretot les formes, no van agradar a gran part de la comunitat educativa. Aquesta va ser la guspira que va portar els docents a convocar 9 jornades de vaga ara fa un any, unes mobilitzacions sense precedents.

Una manifestant mostra un cartell contra el conseller d'Educació en la vaga del 25 de maig passat
Els sindicats del sector educatiu han demanat la dimissió de Cambray reiteradament (ACN/Jordi Borràs)

Al setembre, però, va aconseguir un acord històric amb els sindicats que va suposar la incorporació, aquest gener passat, de més de 3.500 docents al sistema. Es revertia així una demanda de feia més d'una dècada.

Un dels principals reptes que ha hagut d'afrontar ha estat la defensa del català a l'escola, que va portar el govern a canviar la normativa, amb una llei i un decret nous, aquest últim que prohibeix explícitament l'ús de percentatges en l'aprenentatge. Tot i això, el 25% de castellà encara s'aplica a 26 aules on hi havia mesures cautelars.

"He pres decisions necessàries i valentes"

Gonzàlez-Cambray ha tret pit de la seva etapa al capdavant del departament en un fil de Twitter on afirma que ha pres "decisions necessàries i valentes en un moment complex" i que no ha volgut "exercir de professional de la política", sinó "servir el país" i "fer que les coses passin".

Destaca, entra d'altres, que ha "revertit el gruix de les retallades que han patit els últims 10 anys els professionals de l'educació".


Simó agafa les regnes

Tot plegat són les tasques que haurà d'entomar la seva successora, Anna Simó. Filòloga de formació i experta en llengua, va ser presidenta del Consell Escolar de Catalunya en l'anterior legislatura, i té experiència al capdavant d'una conselleria, en aquest cas de Benestar i Família, entre els anys 2003 i 2006.

També es trobarà sobre la taula la retirada definitiva --o no-- del concert a les escoles que segreguen per sexe --pendent als tribunals--, l'ordenació dels recursos per a l'escola inclusiva --molt reclamada per famílies i centres-- i l'èxit o no en els canvis de la preinscripció de l'FP, que l'any passat va deixar al setembre un miler d'alumnes sense plaça assignada.

Ramona Barrufet, Lluís Corominas, Carme Forcadell i Anna Simó, a la mesa del Parlament el 2017.
Anna Simó va ser secretària primera de la mesa del Parlament presidida per Carme Forcadell (ACN)

Diputada al Parlament des del 2006 i portaveu del grup parlamentari i del partit, va ser vicepresidenta primera de la cambra entre el 2012 i el 2015 i secretària primera fins al 2017. El TSJC la va condemnar fa pocs dies a quatre mesos d'inhabilitació per desobediència com a membre de la mesa de Carme Forcadell en un judici que es va haver de repetir.

Ella i els altres tres membres independentistes de la mesa de l'1-O ja havien estat condemnats fa 2 anys i mig, a 20 mesos d'inhabilitació i 30.000 euros de multa, però el Suprem va ordenar la repetició del judici per manca d'imparcialitat de dos magistrats.

En l'última sentència, el TJSC va obrir la porta a valorar si la condemna ja estava complerta perquè durant aquest temps ja no podien presentar-se a eleccions en aplicació de la llei electoral.

ARXIVAT A:
Educació Generalitat de CatalunyaCrisi de governAnna SimóJosep Gonzàlez-Cambray
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut