
Un de cada quatre llocs de treball canviaran per la IA: consulta quins sectors estan més exposats
Europa és la regió del món més vulnerable a la transició digital, que afectarà en un grau més alt els sectors més feminitzats
Un de cada quatre llocs de treball podria estar exposat a canvis per la introducció de la intel·ligència artificial generativa.
És la conclusió d'un estudi de l'Organització Internacional del Treball (OIT) i l'Institut Nacional d'Investigació de Polònia, que pronostica els efectes en el mercat laboral del desplegament d'una tecnologia que anirà en augment.
De ben segur, la introducció de programes capaços d'emular la intel·ligència artificial canviarà l'economia productiva. Però l'estudi apunta que el més probable és que la majoria de les professions amenaçades no desapareguin sinó que es transformin. La IA permetrà que moltes tasques es puguin fer de manera més eficient, tot i que, en la majoria de llocs de treball, seguirà sent necessària la intervenció humana.
El grau de vulnerabilitat a l'aplicació d'intel·ligència artificial generativa --la que és capaç de generar continguts a partir d'ordres-- varia molt en funció de la professió. Les feines administratives són les més exposades a canvis per l'aplicació de la intel·ligència artificial, però també són vulnerables altres sectors, com els mitjans de comunicació, el desenvolupament de software o les finances.
En canvi, les professions manuals, artesanals o del sector primari patiran menys canvis amb el desplegament de la intel·ligència artificial.
Com es calcula la vulnerabilitat que mostra el gràfic?
L'anàlisi es basa en un índex que avalua quines tasques concretes podria desenvolupar una eina d'intel·ligència artificial i quines altres seguiran requerint el factor humà.
A partir d'aquest índex, s'han classificat més de 400 professions en funció de la quantitat de tasques que podria fer la IA --en el gràfic representades amb un punt-- i la variabilitat entre elles, és a dir, si hi ha funcions fàcilment substituïbles i d'altres que no es poden reemplaçar.
A les tasques que pot fer una IA se les valora amb un 1, mentre que a les tasques no reemplaçables se les valora amb un 0. L'índex de vulnerabilitat és la mitjana de totes les tasques pròpies d'un lloc de treball. En el gràfic anterior, les professions situades a l'esquerra són les menys exposades a canvis, mentre que les de la dreta són més vulnerables.
La variabilitat entre tasques és la desviació típica de l'índex de vulnerabilitat. Com més alt és aquest indicador, més variabilitat hi ha entre les tasques d'una professió (algunes tasques són molt reemplaçables i d'altres no ho són gens).
Els països rics i les dones, més exposats a canvis
La investigació apunta que un 25% de les professions poden patir transformacions, un percentatge que augmenta fins al 34% en el cas dels països més desenvolupats.
Europa i l'Àsia central són les regions que poden experimentar més canvis en el mercat laboral, amb la meitat de llocs de treball exposats a transformacions. A l'altre extrem se situa l'Àfrica, amb més d'un 80% que no es veurà modificat.
La introducció de la IA també pot tenir un efecte molt diferent entre els homes i les dones. En els països desenvolupats, el 10% dels llocs de treball ocupats per dones tenen un alt risc d'automatització, mentre que en el cas dels homes tot just arriba al 3,5%.
Les polítiques públiques, claus en la transició digital
Els avenços tecnològics més rellevants sovint han estat el detonant de canvis econòmics i tot apunta que la intel·ligència artificial també ho serà. L'estudi, liderat per l'Organització Internacional del Treball, té l'objectiu d'identificar aquells sectors i regions on l'impacte potencial de la IA pot ser més elevat.
L'informe apunta que les polítiques que guiaran les transicions digitals seran determinants per saber fins a quin punt els treballadors poden mantenir els llocs de treball que s'aniran transformant. Així ho explica Janine Berg, economista de l'OIT:
"És fàcil perdre's en el bombo mediàtic sobre la IA, però el que necessitem és claredat i context. Aquesta eina ajuda els països a avaluar l'exposició potencial i a preparar els seus mercats laborals per a un futur digital més just."
En aquest sentit, insten governs, organitzacions empresarials i sindicats a participar en un diàleg social per dissenyar estratègies per millorar la productivitat i la qualitat de l'ocupació, especialment als sectors més exposats.
- ARXIVAT A:
- Intel·ligència artificial