Un dejuni nocturn de 12 h ajuda a un pes saludable només si esmorzes d'hora, segons un estudi
Investigadors de l'ISGlobal aconsellen no menjar durant unes 12 hores durant la nit, però desmenteixen que saltar-se l'esmorzar ajudi a aprimar-se
Sopar d'hora per tenir un dejuni nocturn més llarg --d'unes 12 hores-- i esmorzar d'hora és beneficiós per mantenir un pes saludable. És la conclusió d'una recerca liderada per l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), que relaciona aquests hàbits amb un menor índex de massa corporal a llarg termini.
L'estudi conclou que el que pesem no té a veure només amb què mengem, sinó també amb les hores a les quals ingerim els aliments, tal com apunten també altres estudis recents.
Menjar d'acord amb els ritmes circadians
Els motius, els exposa la investigadora Luciana Pons-Muzzo:
"Creiem que això podria ser perquè menjar més d'hora durant el dia s'ajusta més als ritmes circadians i permet cremar millor les calories i regular la gana, la qual cosa pot ajudar a mantenir un pes saludable."
I és que "els patrons d'ingesta de menjar inusuals poden entrar en conflicte amb el sistema circadiari, el conjunt de rellotges interns que regulen els cicles de la nit i el dia, i els processos fisiològics han d'acompanyar-los", assenyala la investigadora Anna Palomar-Cros.
Què passa si ens saltem l'esmorzar?
L'estudi apareix en un moment és que es parla molt del dejuni intermitent i desmenteix algunes fórmules que s'han fet populars com la de saltar-se l'esmorzar.
Segons aquesta investigació, si es vol perdre pes és millor intentar avançar l'hora del sopar que no pas saltar-se el primer àpat del dia. Perquè l'esmorzar "regula la gana i ajuda al fet que la ingesta total al llarg del dia sigui menor", explica la investigadora d'ISGlobal Camille Lassale.
Els investigadors de l'ISGlobal també plantegen un tipus de dejuni intermitent, que és el dejuni nocturn. Però han observat que saltar-se l'esmorzar fins i tot pot contribuir a augmentar el pes corporal, afirma Lassale en declaracions a TV3.
I afegeix:
"Altres estudis d'intervenció en participants amb obesitat han mostrat que aquesta tàctica no és més eficaç que la reducció de la ingesta de calories per reduir el pes corporal a llarg termini."
Amb tot, cal tenir en compte que, quan parlem del pes corporal, el més decisiu és l'activitat física i els aliments que es mengen.
Com s'ha fet l'estudi?
Hi han participat més de 7.000 voluntaris d'entre 40 i 65 anys, vinculats al projecte GCAT Genomes for Life de l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol.
El 2018 van respondre qüestionaris sobre el seu pes i altura, el seu estil de vida i els seus hàbits alimentaris (què menjaven i a quines hores), així com la seva situació socoieconòmica.
Cinc anys després, el 2023, més de 3.000 participants van realitzar una visita de seguiment amb l'equip investigador, en què se'ls va tornar a registrar les mesures i plantejar un nou qüestionari.
Menys risc de malaltia cardiovascular i de diabetis
Es tracta d'una recerca publicada a l'International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity i que dona continuïtat a la línia de recerca de l'ISGlobal sobre crononutrició.
En els últims anys, l'institut ha publicat altres estudis més que tenen resultats en la mateixa direcció i que apunten que el dejuni nocturn no només contribueix a reduir el pes corporal, sinó que té efectes beneficiosos per a la salut.
En un d'ells es va observar que sopar i esmorzar d'hora s'associava amb un menor risc de malaltia cadiovascular. En l'altre, que pot ajudar a no desenvolupar diabetis del tipus 2.
- ARXIVAT A:
- Alimentació