Un estiu amb més mosquits tigre i mosques negres però amb menys xinxes de llit

Les pluges i les altes temperatures faran que aquest estiu proliferin el mosquit tigre i la mosca negra però l'aturada dels viatges internacionals reduirà la presència de la xinxa de llit

Actualitzat

Les altes temperatures i les pluges abundants d'aquesta primavera amenacen amb un estiu en què proliferaran el mosquit tigre i la mosca negra. Per contra, els especialistes consideren que l'aturada dels desplaçaments internacionals de viatgers per la Covid-19 reduirà aquest any la presència de la xinxa de llit.

Les segones residències i equipaments han estat tancats i poden acumular petits bassals d'aigua, el lloc idoni perquè s'hi desenvolupin les larves del mosquit tigre.

Per això es demana evitar acumulacions d'aigua estancada. Els experts ja esperen una temporada amb més molèsties que mai.

 

 

 

Manel Herrer, tècnic de Sostenibilitat Ambiental de la Diputació de Barcelona:

"Si hi havia una galleda, qualsevol recipent que pugui acumular aigua, doncs això farà que el mosquit tigre, amb la pluja i amb la calor, pugui desenvolupar-se. Això passa a cases i equipaments públics on no s'hagi pogut anar."

En l'àmbit públic s'estan fent més tractaments que mai, aplicant un larvicida en embornals i indrets on hi ha larves de mosquit.

Se sap on s'ha d'actuar gràcies a l'aplicació de mòbil "Mosquito alert", en què qualsevol ciutadà pot introduir fotografies i informació dels mosquits que troba al seu entorn.

 

 

 

I precisament va ser gràcies a les fotografies que un ciutadà hi va introduir que s'ha descobert un nou mosquit a la península Ibèrica: el mosquit del Japó, que pot transmetre malalties i que s'està controlant que no arribi a Catalunya.

Frederic Bartumeus, investigador d'ICREA i del CREAF:

"Es busca investigar mosquits invasors que poden  portar malalties, transmetre virus com el dengue, el Zika, el chikungunya o la febre groga."

Aquestes són malalties pròpies de països tropicals de les quals ja hi ha hagut casos a Catalunya. Però una nota positiva: com que a causa de la pandèmia no hi haurà tantes persones que hagin viatjat a aquests països, no poden portar la malaltia i el mosquit tigre no les podrà transmetre.

 

 

 

La mosca negra arribarà a més zones

Pel que fa a la mosca negra, les plagues es focalitzen en espais públics com rius, rierols, i sovint afecten més d'un terme municipal.

Les pluges abundants de l'hivern i de la primavera han fet que molts rius i rierols tinguin encara prou cabal d'aigua, condicions que fan que la mosca negra arribi a zones on no era habitual, a les lleres de molts rius, quan normalment afectava zones més limitades, especialment al riu Ebre.

La picada de la mosca negra és molt molesta i dolorosa i pot produir una forta picor i fins i tot edemes que poden tractar-se amb antihistamínics i antibiòtics, en cas d'infecció.

 

Fumigant larves de mosquits
Fumigant larves de mosquits

 

Les xinxes de llit disminuiran

Una de les plagues que havia anat en augment en els últims anys a Catalunya era la de les xinxes de llit, perquè la globalització, el transport de mercaderies i els viatges de les persones han fet que proliferin de nou. En la majoria de casos les xinxes arriben a les cases transportades en la pròpia roba o les maletes de viatge.

Arran de la crisi mundial provocada per la pandèmia de la Covid-19 s'han reduït dràsticament els viatges i això farà que aquest estiu aquesta plaga tingui molta menys incidència en l'àmbit particular.

Més vespes asiàtiques a finals d'estiu

A finals d'estiu també es preveu que augmentin els casos de nius de vespa asiàtica, un depredador que ataca l'abella de la mel, amb una gran capacitat d'adaptació.

Les picades d'aquest insecte causen un dolor intens, seguit d'una cremor semblant a la d'una cremada, a més d'ocasionar perjudicis a apicultors i fructicultors.

ARXIVAT A:
Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut