Entrada de la presó de Lledoners (ACN/Blanca Blay)

Un nou suïcidi eleva a 10 el nombre de casos a les presons: el protocol, en qüestió

Des de la pandèmia, la xifra de suïcidis als centres penitenciaris catalans s'ha enfilat per sobre dels 10 cada any de mitjana

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Roger Rovira

Periodista de la secció de Societat de TV3 especialitzat en tribunals

@RogRovi
Actualitzat

Reunió d'urgència del Departament de Justícia per un nou suïcidi aquest dijous a la presó de Lledoners. És la desena mort aquest any. Els anys següents a la pandèmia, a partir del 2020, les xifres de suïcidis als centres penitenciaris han superat els 10 morts cada any.

L'any passat s'havia aconseguit reduir, però aquest any la xifra ja està per sobre de la del 2023

A la reunió d'aquest divendres, els departaments de Justícia i de Salut s'han compromès a acordar mesures concretes en un termini de quinze dies.

Unes mesures que aniran al voltant de tres eixos: la millora de la comunicació entre els operadors implicats, l'avaluació continuada i establir un període de seguiment dels reclusos que hagin estat donats d'alta.
 

 

El protocol antisuïcidis actual, ineficaç, segons les famílies dels presos

L'autolesió per part d'un pres o bé quan diu que es vol suïcidar són dos dels signes d'alarma inicials que activen el protocol per evitar suïcidis. Un tema tabú a la societat i --segons familiars de presos a Catalunya-- encara més en l'àmbit penitenciari.

A finals de l'any passat, Justícia va anunciar un nou pla de prevenció que incorporava més personal. Tot i això, des de principis d'any s'ha suïcidat un pres cada mes. Els familiars afectats es queixen de falta d'informació.

Així ho explica Gracia Amo, de l'associació de Famílies de Presos de Catalunya: "En el nostre grup hi ha alguna persona a qui no li han comunicat la mort del seu fill, i la mort l'ha comunicada un pres company del fill que ha parlat amb nosaltres, i nosaltres li hem hagut de dir alguna cosa. S'ha de notar quan tu et vols suïcidar."

Des de l'Observatori Penal de Drets Humans de la UB, el seu responsable, Iñaki Rivera, diu: "En cinc anys estem parlant de més de 55 casos només a les presons catalanes, és evident que alguna cosa està fallant i estem esperant explicacions per part de les autoritats."
 

Treballadors de presons també critiquen el protocol antisuïcidis

Segons els sindicats de presons, en un centre com Lledoners de mitjana hi pot arribar a haver 10 presos per cada mòdul a qui s'aplica el seguiment de prevenció de suïcidis. Els treballadors diuen que aquest protocol és poc àgil i massa burocràtic.

Així ho explica el portaveu del sindicat de presons IAC-CATAC, Carles Membrado: "Abastem massa població reclusa i no ens centrem en els que de veritat necessiten aquesta atenció. S'hauria de fer un treball amb els manuals i acotar-lo a les persones que realment necessiten una solució."

En canvi, experts mèdics consideren que el sistema és el millor. El psiquiatre de l'Hospital del Mar Víctor Pérez diu que "hi ha casos que se'ns escapen de les mans i no podem evitar-los. Tant de bo hi hagués mètodes infal·libles perquè no passés". 

"Probablement tenim a Catalunya un dels sistemes més ben articulats en el diagnòstic i el tractament de la malaltia mental de les persones a la presó."

A Catalunya hi ha prop de 8.500 interns. Segons l'estadística, la taxa de suïcidis a les presons és més alta que la de la població en llibertat. Pels experts, no hi ha un perfil majoritari dels que se suïciden, si bé el consum de drogues i les malalties mentals hi tenen a veure.

ARXIVAT A:
Salut MentalPresons
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut