
Arrenca el comiat de Benet XVI, que tindrà un funeral oficiat per un altre papa
La capella ardent del papa emèrit s'instal·la a partir d'avui i durant tres dies a la basílica vaticana, i dijous es farà un funeral excepcional a la plaça de Sant Pere oficiat pel papa Francesc
El Vaticà ja ha començat a acomiadar de manera solemne el papa Benet XVI, mort dissabte als 95 anys. Des de les nou d'aquest matí, el cos del pontífex s'exposa a la basílica de Sant Pere, perquè els fidels puguin dir-li un últim adeu abans de ser enterrat.
Centenars de persones han fet cua de matinada per poder accedir a l'interior de la basílica i acomiadar-se del pontífex. S'espera que durant els propers tres dies unes 35.000 persones s'acomiadin de Joseph Ratzinger.

Un papa oficiant el funeral d'un altre papa
Ja s'han revelat algunes de les incògnites sobre la litúrgia del seu funeral. L'Església catòlica no té un protocol específic per als funerals d'un papa emèrit, així que gairebé amb tota seguretat Benet XVI serà enterrat seguint el ritu utilitzat per als pontífexs que moren en actiu, però amb algunes modificacions.
El funeral tindrà lloc dijous que ve, a les 9.30, a la plaça de Sant Pere del Vaticà, i l'oficiarà el papa Francesc.
Aquest és el primer fet excepcional. Les exèquies d'un papa les oficia el degà del Col·legi Cardenalici, però, en aquest cas, per primer cop un papa en actiu celebrarà el funeral d'un altre papa.
Això també comporta que, en aquest cas, no hi haurà cap conclave per escollir nou papa.
Amb la idea de respectar les últimes voluntats del papa emèrit, que el funeral sigui "el més senzill possible, solemne però sobri", Bruni ha explicat que el cos de Joseph Ratzinger no serà portat en processó per la plaça de Sant Pere, com es va fer amb Joan Pau II.

El vestit, entre papa i bisbe emèrit
Una de les incògnites que s'ha resolt en les últimes hores ha estat la vestimenta amb què serà sepultat.
En les primeres imatges del papa a la capella del monestir Mater Ecclesiae, difoses per l'oficina de premsa del Vaticà, se'l pot veure vestit amb els paràmetres pontificis, la casulla vermella, color de dol papal, sobre una túnica blanca i la mitra al cap.
Però no porta el pal·li, l'estola de llana blanca que juntament amb l'anell del Pescador representen els poders de Sant Pere.
Això fa pensar més en un protocol funerari reservat als bisbes emèrits --que són enterrats amb l'estola sobre el taüt--, que els d'un papa.
L'excepcionalitat del fet que Benet XVI és el primer papa en la història moderna de l'Església que ha renunciat al càrrec de pontífex en 600 anys fa que s'estigui aplicant un protocol híbrid.

Ritual romà
Tota la litúrgia de l'Esglesia catòlica, excepte l'eucaristia, està recollida en el llibre "Rituale Romanorum" o "Ritual romà". I de moment sembla que el protocol del funeral papal és el què s'està seguint.
Aquest dilluns s'ha instal·lat la capella ardent del papa emèrit a la basílica de Sant Pere. Durant tres dies s'exposaran les despulles en un cadafal perquè els fidels puguin acomiadar-se'n i retre-li homenatge. La capella estarà oberta 10 hores dilluns, i 12 hores dimarts i també dimecres.
Durant el cap de setmana, mentre el cos ha estat a la capella del monestir Mater Ecclesiae, on ha mort i ha viscut els últims 10 anys, no s'han fet "visites oficials o pregàries públiques".
El funeral tindrà lloc el cinquè dia després que s'ha produït la mort, el 5 de gener, vigília de l'epifania dels Reis d'Orient. El ritual dicta que el cos sigui enterrat a la cripta que hi ha sota la basílica vaticana, mai abans de 4 dies ni més de 6 després de la mort.
Segons l'anunci de l'oficina de celebracions litúrgiques del Vaticà, el funeral començarà a les 9.30 a la plaça de Sant Pere --com es fa des de la mort de Pau VI i Joan Pau I--, fora de la basílica.
La litúrgia també mana que es decretin 9 dies de dol oficial, el "novendialis", que de moment no s'ha anunciat.

El lloc de Joan Pau II a la cripta de Sant Pere
El mateix comunicat concreta que després de la missa d'exèquies, "en acabar la celebració eucarística, l''ultima commendatio et valedictio', el fèretre del summe pontífex emèrit serà portat a la basílica de Sant Pere i després a les Grutes del Vaticà per a l'enterrament".
Això resol un dels dubtes que es plantejaven aquests últims dies: si Joseph Ratzinger seria enterrat a la cripta o voldria reposar a la seva Baviera natal. Sembla que la lectura del testament que es fa just després de la mort hauria aclarit aquest terme. Peter Seewald, considerat el biògraf oficial del papa emèrit, ja ho havia avançat, assegurant que Benet XVI li va confessar aquesta intenció.
Dins de la cripta, Benet XVI podria ocupar el lloc del seu antecessor Joan Pau II, però el portaveu Matteo Bruni ha dit que "no és oficial". El cos del papa polonès va ser traslladat el 2011 a la basílica sota l'altar de la capella de Sant Sebastià.

Els tres taüts
Entre els rituals de l'enterrament, que tampoc s'han confirmat, però sembla que se seguiran, hi ha el dels tres fèretres.
Els papes són enterrats en tres fèretres, segons la litúrgia. El cos es diposita primer en un taüt de fusta de xiprer i folrat de vellut carmesí, un dels colors litúrgics de l'Església catòlica.
Aquest taüt es diposita dintre d'un fèretre fet de plom de 4 mil·límetres de gruix, tancat amb cordons de seda morada --un altre dels colors litúrgics--, i segellat amb cera fosa marcada amb l'escut d'armes del pontífex. Finalment, es diposita en un tercer taüt de fusta d'om polida i envernissada.
El papa és enterrat amb un pergamí en què s'escriuen en llatí els fets més destacats del regnat papal. També acompanyen el cos tres bosses de pell vermella adobada amb monedes d'or, plata i coure.
La destrucció de l'anell
L'actual camarlenc, Kevin Farrell, cardenal que presideix la Cambra Apostòlica, ha de supervisar que tot el procés ritual es faci amb el màxim rigor. A més, s'encarrega d'un altre acte simbòlic, que és la destrucció de l'anell del Pescador. Aquest anell es dona a cada papa com a atribut de poder en el seu nomenament i es destrueix quan mor. En el cas de Benet XVI, quan va renunciar al càrrec, l'anell es va ratllar i es va requisar a l'Oficina de Cerimònies Pontifícies. Ara s'ha de destruir.

Només les delegacions d'Itàlia i d'Alemanya, i ambaixadors
Pel que fa a si es considera un funeral d'estat al qual es conviden líders polítics, religiosos i socials, el comunicat de dissabte només deia que "les úniques delegacions presents seran les d'Alemanya i Itàlia".
Aquest diumenge, s'ha puntualitzat que els ambaixadors de la Santa Seu han estat convidats oficialment a la missa funeral. L'ambaixadora espanyola Isabel Celáa es preveu que hi assisteixi.
Si algun cap d'estat o de govern hi vol assistir ho podrà fer a títol personal.
Incògnites obertes
Sobre el protocol litúrgic, encara hi ha algunes incògnites per resoldre, com ara si s'ha seguit el ritual del martell per certificar la mort del papa. Amb un martell de plata es donen tres petits cops al front del difunt dient, cada una de les vegades, el seu nom. El Vaticà no ha confirmat si s'ha fet amb Benet XVI, tot i ser papa emèrit
Tampoc s'ha confirmat l'embalsamament del cos del papa emèrit, que sí que s'ha fet als seus predecessors.
Una altra de les incògnites que queda oberta és si més endavant Benet XVI serà beatificat, com altres papes anteriors; per exemple Joan Pau II, que va ser beatificat el 2011, i que el 2014 va acabar canonitzat pel papa Francesc.

Benet XVI és el papa 265 de l'Església catòlica, elegit el 19 d'abril de 2005. Va renunciar al càrrec el febrer del 2013. Per aquest fet, que no havia passat des que el papa Gregori XII va dimitir el 1415, passarà a la història moderna de l'Església. El primer papa a abandonar el pontificat va ser Celestí V el 1294.
Els últims anys el papa emèrit ha viscut al monestir Mater Ecclesiae sota la cura de quatre dones laiques sacralitzades de l'associació Memore, i amb el seu secretari personal, Georg Gänswein, que ha de vetllar perquè es compleixin les seves voluntats.
Després que dimecres rebés l'extrema unció pel seu fràgil estat de salut, Benet XVI ha mort aquest dissabte a 95 anys.
