Tres dels futurs veïns de Cal Blanxart en un dels balcons de l'edifici
Tres dels futurs veïns de Cal Blanxart en un dels balcons de l'edifici

Un projecte cooperatiu busca recuperar la vida d'un edifici abandonat i revitalitzar el barri antic de Berga

Actualitzat

ACN Berga - L'edifici Cal Blanxart és un gegant abandonat situat al bell mig del barri antic de Berga. Hi havien arribat a viure diverses famílies, però el pas del temps l'ha degradat. Ara, un projecte cooperatiu busca recuperar la vida a l'immoble. "Tornar a l'arrel, viure en comunitat, com s'havia fet abans", subratlla un dels futurs veïns, l'Antoni Garcia, que amb 71 anys ha decidit vendre la casa unifamiliar on viu per embarcar-se a la iniciativa. "Si a la vida no fas coses noves, et mors", afegeix. A Cal Blanxart, s'hi faran 14 habitatges d'entre 40 i 80m2, però això només representarà el 40% de l'edifici, el 60% restant seran espais comuns com sala de rentadores o una biblioteca, entre d'altres. Els impulsors volen que sigui realitat l'any 2026.

L'escala de Cal Blanxart, a la part central de l'edifici i amb diversos balcons, i l'enorme pati que hi ha al darrera permeten imaginar com era la vida en aquest bloc. "Feien molta comunitat, els veïns compartien i passaven molta estona junts. Les portes dels pisos estaven sempre obertes", explica a l'ACN una de les impulsores, Judit Muñoz.

Recuperar aquella vida en comunitat és un dels objectius del nou projecte, que uneix 8 persones d'entre 25 i 71 anys, vinculades al teixit associatiu de Berga. Busquen garantir l'accés a un habitatge digne, estable, sostenible i autogestionat. I, segons expliquen, el model de cooperativa els permet desmarcar-se del mercat immobiliari.

A banda de la cooperativa d'habitatge, també volen crear una cooperativa de consum per dur a terme un projecte socio-cultural per als socis, veïns i entitats del barri, que inclourà un hort comunitari, un pati, un espai per a les entitats o una biblioteca, entre d'altres.

El projecte busca habitants per fer-ho viable. De moment, són 8 unitats de convivència i calculen que en poden arribar a ser 14. "Cal que el projecte els encaixi perquè això no només és un habitatge, és una comunitat entre els veïns i amb la ciutat. Volem gent que li agradi implicar-se en una vida de barri", subratlla Judit Muñoz.

Els impulsors, acompanyats per La Dinamo, una fundació que dona suport a projectes semblants arreu del país, calculen enllestir el projecte entre l'any vinent i principis del 2024 per poder començar les obres al juny del 2024 i entrar a viure-hi a finals del 2026.

 

Anar al contingut