Una ordre d'allunyament per masturbar-se i assetjar una noia en ple carrer a Mataró

La llei del "només sí és sí" facilita que les víctimes d'assetjament sexual al carrer puguin denunciar aquest delicte

Anna LasagaActualitzat

És la 1 de la matinada. La Zen ha estat ajudant un amic, està cansada i té ganes d'arribar a casa. Però a mig camí, veu un home per l'altra vorera.

Ella continua escoltant la música pels auriculars i quan sent una presència al darrere es troba l'home que l'agafa pel braç i li diu, literalment: "Vull follar-te." Mentre l'hi diu, es treu el penis i comença a masturbar-se davant seu.

Aquesta és una situació que, per desgràcia, no és excepcional. Però, en aquest cas, es donen circumstàncies que fan que avui en fem notícia. La jove intenta agafar distància, però ell la segueix. Què fa la Zen?

"En el moment que veig que no podia allunyar-me d'ell, trec el mòbil i no se m'acut millor cosa a fer que cridar: 'Vols que truqui a la policia o que cridi els veïns?'"

El fet que el gravi fa que deixi d'assetjar-la, però de seguida que abaixa el mòbil, hi torna... finalment ella marxa corrents i aconsegueix arribar a casa.

"Va ser una situació molt estressant i molt angoixosa per a mi. Va ser molt invasiu i, a sobre, va tenir una actitud molt agressiva."

No era la primera vegada que ella o alguna de les seves amigues vivien una situació d'assetjament sexual al carrer.

Aquesta vegada, però, la seva companya de pis la va convèncer que ho denunciés i la va acompanyar a la comissaria de Mossos d'Esquadra. I va valer la pena. El que li van explicar a la comissaria, la va sorprendre:

"Em van dir que en aquestes situacions, gràcies a la nova llei, tot i que no t'hagi tocat ni t'hagi fet cap ferida, si t'has sentit amenaçada per aquesta persona i en perill, és motiu suficient per agafar la denúncia."

La Zen va presentar denúncia i ha aconseguit una ordre d'allunyament durant un any per al seu agressor

Teresa Planellas, del grup d'atenció a la víctima de la regió policial Metronord, explica que la llei del "només sí és sí" amplia un article del Codi Penal per incloure l'assetjament al carrer en concret.

"És un delicte que es contempla, és aquest assetjament al carrer i és un fet delictiu, que et persegueixin o que et demanin fer qualsevol tipus d'acte sexual, que et generi una situació d'intimidació, hostil... Això és un delicte."

El fet que la jove de Mataró gravés amb el mòbil va facilitar la identificació de l'agressor, però, des de Mossos, recorden que el més important és protegir-se i trucar al 112 per poder activar una patrulla.

"Davant d'una situació que genera tanta incomoditat, primer és protegir-te, és a dir, sortir d'aquesta situació de risc, si és possible, trucar al 112 i el que ha fet aquesta noia de gravar és fantàstic, si es pot fer, però sempre que tu t'hagis protegit prèviament."

La Teresa també explica que hi ha altres fets que, sense la gravetat d'un delicte penal, també poden generar un malestar, i que es poden denunciar com a infraccions administratives, que de confirmar-se, suposen una multa per a l'agressor.

"Si hi ha un seguiment puntual i és obscè, pots posar denúncia administrativa o quan algú, per exemple , et fa una foto a parts íntimes, al metro o en una discoteca, això també és denunciable, també hi ha una sanció."

A totes les comissaries hi ha un grup d'atenció a la víctima, que està especialitzat a atendre persones que són víctimes de violència masclista. Ofereixen assistència jurídica gratuïta i es fa un seguiment per determinar si la dona està en risc o no i si li cal protecció policial.

En el cas de Mataró, el jutge va decretar en poc més d'una setmana una ordre d'allunyament de l'agressor cap a la víctima durant 12 mesos.

La Zen anima les dones que pateixin una agressió que denunciïn.

"Denuncieu, si us plau, si no ho fas tu, no ho farà ningú. Ara hem arribat a aquest punt del canvi, en necessitem més."

 

ARXIVAT A:
Violència masclista
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut