Una tempesta solar caníbal arriba a la Terra i portarà aurores a llocs poc habituals
El fenomen també podria afectar les comunicacions elèctriques i de ràdio
La NASA ha advertit que una potent erupció de plasma supercalent que es va originar aquest dimecres al Sol podria provocar afectacions en les comunicacions en arribar a la Terra aquest divendres, a partir de les 8 del vespre, hora catalana.
Això passaria perquè aquest tipus d'erupció, conegut científicament com a ejecció de massa coronal (CME), ha desencadenat una forta tempesta geomagnètica que podria provocar petites fluctuacions en algunes fonts d'alimentació i ràdio HF (d'alta freqüència) i altres afectacions a les xarxes elèctriques.
Segons l'agència nord-americana, aquestes explosions provenen de la taca solar AR3500 i el que fa especialment potent aquest episodi no és només la força de l'esclat que hi ha hagut, del tipus M9.8, sinó que aquest s'hagi fusionat amb altres esclats previs que hi va haver un dia abans, de menys potència, però que han acabat engolits pel més gran. D'aquí ve el nom que li han posat: "tempesta solar caníbal".
Una ejecció de massa coronal (CME) "caníbal" és un tipus d'erupció solar de moviment ràpid, capaç d'engolir erupcions precedents més lentes i desencadenar tempestes geomagnètiques de llarga durada quan xoquen contra la magnetosfera de la Terra 📹 @NASA #ElTempsTV3 @eltempsTV3 pic.twitter.com/MMBrIQEpnh
Alberto Alcántara (@alcantara_alb) November 6, 2021
Tot i així, la NASA aclareix que la Terra disposa d'un escut de defensa natural, el nostre camp magnètic, que desvia aquest vent elèctric cap als pols i que en cap cas és perjudicial per als éssers humans.
Aurores boreals visibles a latituds mitjanes
Però quan les potents flames solars topin amb l'atmosfera terrestre, es generarà un altre fenomen: el de les aurores boreals. En aquest sentit, la nord-americana Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica (NOAA) ha pronosticat condicions de tempesta geoomagnètica forta (G3), fet que comportarà aurores visibles a latituds mitjanes, en llocs on normalment no se'n veuen.
3 CMEs already inbound; now the addition of a 4th prompted SWPC forecasters to upgrade the 1 Dec Watch to a G3. This faster-moving CME will likely merge with upstream CMEs & arrive at Earth on 1 Dec UTC-day making G3 levels possible. Visit https://t.co/9n7phHb5ok for more info. pic.twitter.com/aiSMfDt2mU
NOAA Space Weather (@NWSSWPC) November 29, 2023
L'última tempesta geomagnètica de nivell G3 va ser el 5 de novembre passat i va crear aurores boreals visibles en zones poc habituades a aquest fenomen, com al sud de Grècia o a Turquia.
Ara, els caçadors d'aurores d'arreu del món ja esperen impacients l'arribada a la Terra d'aquesta nova tempesta solar. L'astrofotògraf Gareth Mon Jones va captar, per exemple, aquesta imatge a Anglesey, al País de Gal·les.
Mother Natures Firework Display
Gareth Mon Jones (@gazmon1980) November 6, 2023
A whopper of a display on Anglesey tonight
Penmon Lighthouse
my girlfriend was happy to see one of the best displays of the northern lights in a long time #WexMondays #sharemondays2023 #fsprintmonday#StormHour #Auroraborealis #anglesey pic.twitter.com/ysvRai9puV
Altres fotògrafs i meteoròlegs també van fotografiar els efectes d'aquella tempesta solar a la Terra en forma d'aurores boreals ben visibles.
The aurora was the best I have seen in 8 years of photographing it tonight at Dunstanburgh castle. @FujifilmUK @metoffice @bbcweather @itvweather @GMB @JeremyVineOn5 @SkyNews @nationaltrust @NOAA #northernlights pic.twitter.com/vloAPC5m3q
Steven Lomas (@StevenLomas10) November 6, 2023
Perks of working the evening shift in northeast Montana @NWSGlasgow#northernlights #aurora#mtwx pic.twitter.com/CLKpglnAze
Angel Enriquez (@AngelWxman) November 6, 2023
El precedent del 1859
L'any 1859 hi va haver la tempesta solar Carrington, considerada la més potent mai registrada.
Llavors, les aurores boreals que va provocar van arribar a veure's a latituds mitjanes i fins i tot baixes, com a Cuba o Colòmbia, i van provocar afectacions en els sistemes de telègraf de tot Europa i Nord-amèrica.
On mirar?
Les aurores boreals són força volubles i poden estar latents abans d'esclatar de cop i volta. Si vols intentar fer un cop d'ull a les aurores que poden arribar aquesta nit, es recomana fer-ho des d'un lloc fosc, lluny de les llums brillants de les ciutats, i mirar cap al nord.
- ARXIVAT A:
- CiènciaMeteorologia