Transport de mercaderies per carretera i al mar propulsat per piles d'hidrogen
Subtítols en: català / castellano (traducción automática) / English (automatic translation) / Français (traduction automatique)
Subtítols en: català / castellano (traducción automática) / English (automatic translation) / Français (traduction automatique)
La construcció genera el 39% de les emissions de CO2 que es llancen a l'atmosfera. Diverses iniciatives a tot el món aposten per reduir aquest impacte recuperant materials i tècniques tradicionals o introduint-ne de noves.
Una impressora 3D ha construït 100 cases d'una urbanització a Texas, el veïnatge més gran del món fet amb aquesta tecnologia. Es generen menys emissions contaminants, perquè hi ha menys malbaratament de materials i, reduint-ne el transport, també es consumeix menys energia.
La xarxa francesa de construcció en palla és una organització que aplega artesans, constructors, arquitectes i enginyers. Han desenvolupat un reglament constructiu que ha permès que a França ja hi hagi uns 10.000 edificis amb aïllament de palla.
Algunes empreses fa dècades que estan especialitzades en la construcció d'estructures i habitatges sencers amb fusta, però fins fa poc temps els arquitectes no s'han atrevit a utilitzar la fusta per bastir equipaments públics i edificis plurifamiliars com a via per millorar la sostenibilitat dels processos constructius.
Josep Maria i Joan Fabregat son els dos socis d'un despatx d'arquitectura barceloní i també comparteixen l'objectiu de fer més sostenibles els processos constructius. Utilitzen la fusta perquè, a més, els permet industrialitzar la construcció.
La Sandra i el Sinto són dos germans que han viscut des de petits la feina de la serradora familiar a Rivera de Cardós. Des de fa pocs anys s'han traslladat a la Costa Brava per ampliar el mercat, dedicats al disseny i la construcció d'estructures i habitatges de fusta.
El blanqueig verd o "greenwashing" és un fenomen generalitzat en el món empresarial per la gran sensibilitat mediambiental que ha desenvolupat la ciutadania. La Unió Europea ha mogut fitxa amb dues directives que s'hauran d'aplicar a tots els països. Les organitzacions ecologistes i els periodistes més compromesos amb el medi ambient han rebut de bon grat aquesta empenta legal, però adverteixen que cal més voluntat política a Catalunya i el conjunt d'Espanya.
Parlem és una empresa amb vocació de convertir-se en l'operadora de telecomunicacions líder a Catalunya. Des del començament ha apostat per centrar-se en l'estratègia comercial, més que no pas desplegar una xarxa pròpia com han fet altres. I això els ha facilitat el creixement.
Som Connexió és una cooperativa de consum que ofereix serveis de telecomunicacions als seus socis i ara també a qualsevol client. Mentre que Punt d'Accés és una cooperativa de treball sorgida a Valls a partir d'una iniciativa associativa per compartir internet que es va acabar professionalitzant.
Vera és fruit de la fusió, fa un any i mig, de tres operadors locals, Goufone, Iguana i Soomfibra, que, per separat, havien basat l'estratègia a fer arribar la fibra a tots els racons del territori que les grans companyies no estaven interessades a cobrir.
Amb motiu dels 40 anys de TV3, analitzem en què ha canviat la nostra vida des del punt de vista econòmic. Hi ha hagut guanyadors i perdedors. Els productes industrials i molts serveis són més barats en termes reals. Però el poder adquisitiu dels salaris s'ha estancat, i el gran problema és el cost de l'habitatge.
En 40 anys, l'ocupació industrial ha caigut del 40 per cent del total al 15 per cent. Després de la gran crisi financera, moltes empreses s'han sanejat, però força d'altres han desaparegut víctimes de la globalització. I molta activitat s'ha traslladat al sector serveis, sobretot en el turisme i l'hostaleria. Un sector que pateix de feina més mal pagada i més precària que la indústria.
Al 1985, amb l'equivalent de 30.000 euros es podia comprar un pis de mida mitjana al barri de la Salut de Barcelona. Tot i que els tipus d'interès eren molt més alts, la gent accedia més fàcilment a la compra. Què ha passat en aquests 40 anys per a que el preu de l'habitatge hagi pujat 4 vegades més que l'IPC?
El món ara és molt més tranquil que el 1984, quan van començar les emissions de TV3. Però, després de 40 anys, realment tothom viu millor? L'evolució econòmica en aquests 40 anys ha fet que els aliments, els viatges o els cotxes siguin més barats, però ha empitjorat l'accés a l'habitatge.