La primera poma adaptada al canvi climàtic ja és una realitat. És la varietat anomenada tutti i es conrea a Lleida i Girona. És el resultat de més de 20 anys de feina d'un programa de millora de la fruita de llavor en què ha participat l'IRTA, l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries. Ara, la tutti s'ha presentat a escala mundial i es dona el tret de sortida a la seva comercialització. Investigadors de l'IRTA ja van començar el 1998 a importar llavors de varietats de pomes i peres d'arreu del món per cultivar-les a les seves instal·lacions i així veure si s'adaptaven a les nostres condicions climatològiques. El resultat va ser que molt poques ho van aconseguir. La nova varietat està més adaptada a condicions més càlides que les actuals perquè la tendència és a temperatures cada cop més altes. (Hot Climate Partnership) Davant d'això, i preveient períodes cada vegada més llargs de temperatures molt elevades, sobretot a la zona del Mediterrani, van optar per canviar d'estratègia. El 2002, i gràcies a una col·laboració publicoprivada, van començar un programa de millora genètica dissenyat per fer front als reptes de produir fruites de llavor en climes càlids. Ho explica Joan Bonany, especialista del programa de fructicultura de l'IRTA i director del centre de Mas Badia, situat a la Tallada d'Empordà: "Volem crear noves varietats. No provem varietats obtingudes en altres llocs, sinó que creem les pròpies obtingudes aquí. És un procés de millora genètica que consisteix a agafar el pol·len d'una varietat i pol·linitzar una altra varietat. D'aquest creuament, se n'obtenen unes llavors i es planten. Acostumen a ser unes 10.000 llavors; és a dir, treballem amb 10.000 varietats potencials cada any." I amb els anys, d'aquestes 10.000 llavors inicials s'han descartat les que no s'han adaptat fins a arribar a la varietat de poma tutti, que aquesta setmana s'ha presentat a la fira internacional Fruit Logistica de Berlín. La nova varietat es va plantar als camps experimentals de l'IRTA a Mollerussa i a la Tallada d'Empordà, on les temperatures poden arribar a superar els 40 graus centígrads a l'estiu. Una poma dolça i molt lleugera La tutti té aquestes característiques: "És molt dolça i té una textura molt cruixent i molt sucosa. A la vegada, és una textura molt lleugera, no és pesada ni densa: és molt fàcil de menjar. És una varietat bicolor, té una part de la pell de color vermell i l'altra de color groc." Aquestes pomes són dolces i tenen una textura lleugera, cruixent i molt sucosa. (Hot Climate Partnership) Aquest és l'únic programa al món dissenyat per produir fruita de llavor adaptada a uns estius cada cop més calorosos i s'hi emmirallen altres països, segons Joan Bonany: "Altres zones d'Europa veuen amb interès el que fem perquè és una finestra al futur per a ells. El que passa aquí a casa nostra, probablement els passarà a França o Alemanya d'aquí poc, perquè el clima evoluciona cap a condicions més càlides com les que tenim nosaltres. Ho hem de fer anticipant-nos al que ha de ser el futur. Com que sabem que per tenir una varietat tardarem vint anys, hem de pensar no en les condicions actuals, sinó en les que tindrem d'aquí un temps." Aquest programa de millora genètica es diu Hot Climate Partnership i està format per l'IRTA; Plant and Food Research, que és un centre de recerca públic de Nova Zelanda, i Fruit Futur. Aquesta és una associació de les principals empreses productores de fruita de Catalunya: Nufri, Actel i Fruits de Ponent de les Terres de Lleida i IGP Poma de Girona, formada per Girona Fruits, Giropoma i Fruites de l'Empordà. Alguns d'aquests socis són els que produeixen la nova varietat de poma tutti. Està previst que d'aquí al 2027 se n'hagin plantat 250 hectàrees. Seguint aquest mateix programa, es preveu que en un període curt de temps es presenti una nova varietat de pera adaptada als climes més càlids.