La cria del salmó també vol ser més sostenible
Subtítols en: català / castellano (traducción automática) / English (automatic translation) / Français (traduction automatique)
Subtítols en: català / castellano (traducción automática) / English (automatic translation) / Français (traduction automatique)
A partir de l'obertura per part de Constantin Cottet de la primera botiga d'òptica a Barcelona, fa més d'un segle, a Catalunya moltes altres iniciatives han sorgit al voltant de la fabricació de lents, montures i venda l'ulleres.
David Pellicer va crear Etnia Barcelona amb només 20 anys, refundant el taller d'ulleres familiar i al voltant d'una idea: introduir color en les muntures. En dues dècades han passat dels sis treballadors als 650 actuals, tenir presència a 80 països i convertir-se en la segona marca d'ulleres graduades més venuda a Europa, competint amb les grans marques de moda.
Indústries d'Òptica Prats segueix una tradició de 100 anys dedicats a la fabricació de lents. Gràcies a la seva aposta per l'I+D, van ser els primers, juntament amb una empresa alemanya, a llançar lents progressives al mercat, amb tecnologia pròpia tant en el disseny com en la fabricació.
Cottet, un òptic francès aterrat a l'Exposició Universal del 1988, obre la primera botiga a Barcelona el 1902. L'empresa, amb una xarxa de botigues d'òptica relativament petita, continua actualment en mans d'una branca de la família.
A Catalunya el sector de la pesca ha viscut una dràstica reconversió ells últims anys. La flota ha passat de les 1550 embarcacions de l'any 2000 a poc més de sis centes aquest any. Les captures de peixos han disminuït des de les 28 mil tones el 2010 a les 16 mil de l'any passat, un quaranta dos per cent menys. Valor Afegit ha pres el pols del sector visitant tres ports en els que hi ha iniciatives per rellançar l'activitat.
El port de Vilanova continua sent un dels més importants de la costa catalana després d'haver perdut un 46 per cent de la flota els últims vint anys. Davant la caiguda del consum de peix, ara volen muntar una línia de transformació per produir carpaccios d'escamarlà o gamba i fumets de peix.
El món de la pesca ha viscut tradicionalment sense massa contacte amb la resta de la societat. Però això també està canviant amb iniciatives com la de l'Observatori Blau, a la mateixa confraria de pescadors de Tarragona, pel que hi van passar tres mil escolars el curs passat.
Diverses iniciatives en el sector vinícola aposten per donar valor als cellers que connecten la viticultura amb l'elaboració de vins. Una aposta per un model que ajudi a garantir el futur de les explotacions agrícoles i promogui la qualitat de vins i escumosos.
El segell d'Elaborador Integral que ha creat la D.O.Cava certifica que un celler ha premsat el raïm, propi o comprat, i amb el most ha elaborat el seu propi vi base i n'ha fet la segona fermentació a l'ampolla i la criança a la pròpia cava.
El consum de la fruita va de baixa a Catalunya, tot i ser una de les principals zones productores d'Europa. Valor Afegit ha explorat tres iniciatives que combaten aquesta tendència amb propostes innovadores que troben una bona resposta dels consumidors.
Lluny del turisme de masses concentrat a la ciutat de Barcelona i la costa, Catalunya ofereix una gran varietat d'allotjaments petits amb encant. Cases rurals, edificis històrics rehabilitats, hotels boutique que, al costat d'activitats a l'entorn, ajuden a dinamitzar les comarques de l'interior. Entre aquests allotjaments, destaquem la Rectoria de Sant Miquel de Pineda a la Garrotxa, l'Hotel Ora Priorat, l'Hotel Torremirona de Navata o l'Hotel Aiguablava a Begur.
L'Hotel Torremirona, a Navata, especialitzat en turisme esportiu i l'Hotel Aiguablava de Begur, agrupats sota la marca Grans Hotels de Catalunya, dinamitzen la comarca del Baix i l'Alt Empordà. La marca representa establiments de perfil molt heterogeni, però amb un tret en comú: són hotels amb encant, amb atenció personalitzada i amb una exquisida oferta gastronòmica.
L'Hotel Ora Priorat, antiga Abadia de Torroja, s'ha reconvertit en un hotel boutique, del grup Marriot. L'allotjament especialitzat en enoturisme, organitza visites guiades a cellers i organitza tastos de vins, i també contribueix a dinamitzar la comarca.
La Rectoria de Sant Miquel de Pineda, a la Garrotxa, és ara una casa rural per a viatgers que busquen un allotjament tranquil i proper en un entorn natural. Ofereixen el que es coneix com a turisme slow, turisme lent, sostenible, centrat en l'experiència i la connexió amb la natura, fugint del turisme de masses.