En el marc del programa "D'aquíd'allà", que dedica el mes de desembre als catalans del Perú, us oferim un reportatge sobre músiques i danses del Perú. El grup Perú Ritmos y Costumbres, resident a Barcelona i dirigit per Gisella i Walter Ramírez, interpreten danses de les tres grans cultures d'arrel del país: les danses de la costa, amb ascendent afro, les andines i les de la selva amazònica.
Fins al segle XIX, en molts indrets d'Europa, on no hi ha micos, es creia que l'home provenia de l'ós. L'ós hiberna, i el seu despertar anuncia la primavera, la fertilitat i, al capdavall, la vinguda de l'ésser humà. És el sentit d'algunes festes de l'ós d'hivern a Europa, molt antigues. Acompanyem el jove especialista en representacions rituals Eloi Ysàs a viure des de dins dues festes populars a l'entorn de l'ós.
El cor Infantil Sant Cugat, dirigit per Elisenda Carrasco, ha presentat "Un Nadal amb míster Scrooge", una cantata amb velles nadales angleses basada en el relat de Dickens, posat en escena per Marc Rosich. Seguint tècniques de titelles de la tradició txeca i japonesa, Forani Teatre presenta un espectacle deliciós sobre la vida del músic i humanista Pau Casals. Hem assistit als preparatoris i a l'espectacle per veure-ho per dins i per fora.
La cobla Reus Jove, una formació musical constituïda per gent jove, presenta nou projecte amb estàndards del jazz al so de la cobla. Hem volgut conèixer qui són i com treballen aquests joves músics. Com és el dia a dia en una escola de ballet? Visitem un dels centres més prestigiosos de Barcelona, l'Escola de Ballet Carles Ibáñez, i seguim la creació de la seva coreografia "Sempre".
Dilluns dia 5 de desembre ha mort a Tarragona el coreògraf i director artístic Jaume Guasch i Pujolà. Ànima i director de l'esbart Santa Tecla de Tarragona, ha estat un dels creadors més inquiets i rigorosos, amb peces fonamentals de la dansa catalana com el "El retaule de Santa Tecla" o "Les contalles de Sant Magí".
Seguint tècniques de titelles de la tradició txeca i japonesa, Forani Teatre presenta un espectacle deliciós sobre la vida del músic i humanista Pau Casals. Hem assistit als preparatius i a l'espectacle per veure-ho per dins i per fora. A més, el lutier i flautista Ángel di Stefano ens mostra alguns dels enginys musicals que ha construït amb materials de reciclatge.
El compositor i saxofonista britànic Tim Garland acaba d'estrenar en el marc del Memorial Joaquim Serra "Fanfare and fantasy for Catalonia", una magnífica peça per a cobla i percussió. Garland és un reconegut saxofonista de jazz londinenc que també compon peces orquestrals per a la BBC i que va guanyar un premi Grammy pels arranjaments que va fer per a Chic Corea al disc "The New Crystal Silence".
Aquesta setmana es presenta al teatre Josep Maria de Sagarra de Santa Coloma de Gramenet l'espectacle "Jehanne", basat en la figura de Joana d'Arc. Un espectacle que ha nascut en el si del Sinergy Dance Project, un projecte singular encapçalat pel director escènic Hansel Cereza i Gina Rigola. A més, veiem els dos únics pianistes catalans que han guanyat el premi Maria Canals, Leonora Milà i Enrique Bagaria.
El lutier i flautista Ángel di Stefano ens mostra alguns dels enginys musicals que ha construït amb materials de reciclatge. Música i bricolatge es donen la mà en les propostes d'un creador per a qui "no sols es reciclen materials; es recicla intel·ligència". A més, visitem un dels centres més prestigiosos de Barcelona, l'Escola de ballet Carles Ibáñez, i seguim la creació de la seva coreografia "Sempre".
Entrevistem l'home que va transformar la coral d'una colla sardanista en un dels millors cors del país, la Polifònica de Puig-reig. Veiem Ramon Noguera al seu estudi i l'acompanyem per parlar de l'ambient cultural a les antigues colònies. L'Esbart Sant Julià de l'Arboç compleix 50 anys i prepara nous espectacles. Assistim als preparatoris de l'espectacle "Imatges" per conèixer el caliu que es viu en un esbart.
El coreògraf i ballarí Cesc Gelabert va obrir el festival d'estiu Grec 2011, a Barcelona, amb un espectacle que ofereix una mirada personal de la sardana. El programa monogràfic et presenta el procés de treball de l'experiència, els seus antecedents i la presentació, amb la participació de tretze dansaires de colles sardanistes al costat dels ballarins de la companyia Gelabert&Azzopardi.
Les canyetes de la Foradada són un grup de músics de Bagà especialitzats en la construcció d'instruments a partir de materials naturals: la guitarra amb una bufeta de porc, un tambor de budell, el carilló de pedres, el picacanyes o una flauta d'èmbol. Els hem visitat i hem tornat carregats de música. Marcelo Mercadante és un dels millors bandoneonistes del món i viu a Barcelona. Des del barri de Sant Antoni ens parla de com veu l'Argentina i de com veu Catalunya.
El carrer imposa les seves condicions als espectacles de dansa. Hem assistit als preparatoris de la funció "Los pájaros muertos" que la companyia La Veronal va oferir enguany en el marc de la Fira de Tàrrega. El pintor Jordi Roca ens mostra la seva visió plàstica de la música en els preparatoris del concert commemoratiu de l'Orquestra d'Acordions de Sabadell.
Assistim a un assaig de l'Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans, una formació dirigida per Salvador Brotons i Esteve Nabona que aplega joves intèrprets dels territoris de parla catalana per fer música simfònica i coral, en especial, de compositors amb accent català. A més, la cantant xilena Pascuala Ilabaca ha estat a Catalunya per presentar el seu darrer treball.
Los Excéntricos, Premi Nacional de Circ, són una companyia catalana formada per tres veterans del circ: Marceline, Sylvestre i Zaza. Ara que presenten a l'espai La Seca l'espectacle "Rococó bananas", els visitem a la seva casa de Valldoreix per saber com viuen i treballen el dia a dia. També fem un tast del nou espectacle de la ballarina i escaladora Laia Minguillón.
Assistim al 45è aplec de la sardana de Reus, una de les cites sardanistes més completes, on es pot participar en una dotzena de tallers lúdics, des del taller de carioques fins a un concurs de fotografia. Després anem a Sabadell per assistir als assajos d'un espectacle que ha unit els esbarts Sabadell Sardanista, Ballets de Catalunya i l'Esbart Català de Dansaires. "Què farem, què direm" és una reivindicació de valors, en plena crisi, en clau de dansa d'arrel.
Dansàneu és la cita estiuenca dels qui volen formar-se en la dansa tradicional. Una de les escoles d'estiu del Centre de Promoció de la Cultura Popular Tradicional Catalana, que ha complert 20 anys i ho va celebrar amb els seus alumnes i els assistents, també a Esterri d'Àneu, a l'Escola d'Estiu de Música Tradicional. Un reportatge monogràfic en què recorrerem l'oferta de cursos, la vivència, les ballades i els concerts de Dansàneu.