Aquest estiu ha estat el primer amb unes condicions de certa "normalitat" d'ençà de l'inici de la pandèmia. La gent ha sortit a omplir restaurants i terrasses, i hi ha qui ho ha aprofitat per fer algun viatge. Però l'economista Santiago Niño-Becerra opina que aquesta bonança és aparent: "El comerç ha baixat un 0,5% el seu nivell de negoci durant l'estiu. S'esperava un creixement brutal d'aquest sector per l'estalvi acumulat durant la pandèmia i l'arribada del turisme, i no ha estat així." És per això que el catedràtic assegura que aquest estiu ha estat l'últim en aquestes circumstàncies. La gent ha sortit, s'ha mogut i ha viatjat, però la vida serà més dificil a partir d'ara, quan començaran a agreujar-se alguns problemes que ja existien: No està resolta la disponibilitat de gas a Europa, tot i que "els polítics fan creure que prendran mesures." Encara no se sap com l'increment dels costos de l'energia es traslladarà al preu dels productes finals. Cal tenir en compte que "el preu de la bossa dels aliments ha pujat més del 12%", alerta Niño-Becerra. Tampoc no s'ha recuperat ni s'ha refet la cadena logística de producció, que limita la fabricació i distribució d'eines i peces. Això afecta directament indústries com la fabricació dels cotxes i endarrereix els altres sectors.   La fi de l'abundància Niño-Becerra fa seves les paraules del president de França, Emmanuel Macron, per resumir la situació: "Estem vivint la fi de l'abundància", va assegurar el polític fracès. "Si això ho diu un polític --en lloc d'un tècnic--, vol dir que la cosa és seriosa... Venen revolts, revolts molt tancats." En aquesta línia, Santiago Niño-Becerra preveu, a curt termini, restriccions en el consum de gas a Europa. Tot i que no creu que afectin el consum dels particulars --"podrem continuar fent l'ou ferrat per esmorzar"--, pronostica aturades de producció a les empreses i, en conseqüència, ERTOs i davallades en el consum. Riscos per a la restauració Quan toca estrenye's el cinturó, una de les primeres coses de què es prescindeixen és sortir a bars i restaurants. Niño-Becerra afirma que podríem veure com "tanquen un 75% dels restaurants." En aquest sector, una dada fonamental és la "facturació diària per taula. I, encara que es vegin les taules plenes, no sabem si realment estan consumint molt o poc, apunta l'economista. Terrassa d'un bar de la plaça Independència de Girona En un sector que depèn tant de factors com l'ocupació i les expectatives professionals dels consumidors, la inestabilitat laboral pot ser mortal. "Hi ha restaurants de molt alt nivell i de molt baix nivell, i els que patiran són els del mig."