El verat és un aliment que està en plena temporada de febrer a maig i que és bo i barat. Entra dins la categoria de peix blau. Recorda que la diferència entre peix blanc i peix blau és el percentatge de greix que té la seva carn: Els que en tenen més són peix blau com sardines, seitons i tonyina El verat té vitamines B, A i D, potassi, ferro, magnesi, fòsfor, iode, i l'omega 3 Verat filetejat a la planxa i que no s'enganxi Agafa una paelleta petita i tira-hi una bona pila d'alls laminats. Si fas quatre filets de verat a la planxa, posa una cabeça d'alls sencera, com a mínim! Aquests alls a la paella cobreix-los amb un bon raig d'oli i, a foc ben baix, confita'ls. Quan amenacin de començar a daurar-se, afegeix un bon grapat de tomàquets cirerols tallats per la meitat. Ells i la seva aigua frenaran la torramenta dels alls i evitaran que amargantegin. Quan els tomàquets siguin espellofats, apaga el foc i apartem aquesta paella per uns moments. Consells per clavar un peix a la planxa perfecte: Abans de posar-lo a la planxa, asseca'l bé, així ni esquitxarà, ni la pell et quedarà rebullida Si el filet és molt gruixut, fes uns tallets a la pell amb el ganivet. Així es courà més uniformement i evitarem, de passada, que es cargoli Paella calenta, però sense fumejar, raig d'oli i, alerta, primer pel cantó de la pell No moguis ni sacsegis la paella, ni intentis moure el peix amb pinces fins que no es desenganxi ell solet de la paella. Això ho farà just al moment que sigui cuit d'aquell cantó I, per tant, just al moment bo (quan es desenganxi sol), el gires amb compte amb una espàtula. Un cop l'hagis girat, sabràs que és cuit al punt just quan, en clavar-hi un escuradents, aquest entri sense resistència, i en posar-lo al llavi el noteu calentó. Si l'escuradents costa de fer passar és que el peix encara és massa cru. El toc final: posa el peix als plats, a cadascú la ració que li toqui, i de panxa enlaire, és a dir, amb la pell, que serà torradeta i bona, tocant el plat, i els espolses amb alegria amb pebre vermell dolç. Torna a la paella amb el refregit d'alls i cirerols al foc, l'encens, i hi tires un rajolí de vinagre, i amb aquesta meravella, amb una cullera, escaldes el pimentó i el peix hi quedarà amanit que és una meravella. (Canva) Verat curat amb sal i sucre i marinat És una recepta molt fàcil i amb un toc exòtic. Agafa els filets de verat i els cobreixes amb una mescla de sal i sucre a parts iguals, et caldrà el suficient per enterrar-los del tot en una safata que anirà a la nevera. Amb una horeta podem tenir-ne prou, però tot dependrà de la mida dels peixos que tinguem entre mans. La sal i el sucre couran la carn del peix. En acabat desenterra els filets, els rentes passant-los amb cura per un raig d'aigua, els fas uns tallets al llom ben bonics, per la part de la pell, els salpebres per la part de la carn, i els col·loques al plat on han d'anar servits de panxa a terra. Si tens un bufador, passa'l per la cara de la pell lleugerament, perquè quedi rinxolada i bonica. Per rematar-ho, els amaneixes amb una vinagreta que faràs en un bol amb: suc de taronja la seva pela ratllada oli d'oliva un raig de salsa de soja El verat amb sal i sucre i marinat és una recepta molt fàcil i amb un toc exòtic (Canva) Fideus a la cassola amb caldo de verat Agafa totes les espines i caps que tinguis del verat que has cuinat a filets i posa-ho en una paella on, amb un bon raig d'oli, els torres. Mulla'ls amb vi ranci i deixa-ho evaporar. Després cobreix-ho d'aigua. Bullirà entre deu minuts i un quart d'hora. Fent això aconseguiràs un brou ràpid de verat boníssim. Aparca aquest brou i ves de cap a la per fer els fideus. D'entrada, els rosseges amb oli i sal, de manera que quedin daurats de tots cantons: això ens assegurarà una cassola de fideus solts i al punt, en lloc d'una massa pastosa. Els fideus que siguin d'aquells amb forat, els perla. Els guardes en un plat en un cantó. Ara, en aquesta mateixa cassola fas un sofregit amb: Els fetges dels verats (demana a la peixatera que te'ls separi) Un parell de cullerades de carn de nyora Una micona de tomàquet madur ratllat All laminat a mansalva Quan això és dauradet, tira-hi els fideus. Cobreix-los amb el brou de verat ben colat, i que facin xup-xup deu minutets, el temps de cocció que indiqui el fabricant de la pasta. Un parell de minuts abans que estiguin cuits hi afegeixes per sobre, amb una cullera, una picada deslligada que haurem preparat mentre es coïen els fideus: Oli Ametlles torrades All i julivert I un ingredient que porta el verat: unes bosses allargades de tons entre ataronjats i rosats o blanquinosos. En el cas de les femelles, són bosses d'ous, i, en el cas dels mascles, són lletons, és a dir, sacs de líquid seminal Sigui quin sigui el cas, passa-ho per la paella i l'afegeixes a aquesta picada. (Canva)