Ja som oficialment a l'estiu, i això vol dir calor i necessitat de fer àpats lleugers i refrescants. Fem receptes i idees de sopes i cremes fresques d'estiu. Totes les propostes són salades o miren de no ser excessivament dolces. Recepta de crema freda de tomàquet Comença fent un brou d'api ben poderós amb un manat de tiges, aromàtiques, baratíssimes, diürètiques i refrescants, ben tallades a tiretes. Posa-les en una olla i cobreix-les d'aigua. Fes-les bullir un quartet d'hora o vint minuts. Mentrestant, agafa tomàquets bons i ben madurs. Un cop rentats, els retires l'ull i els parteixes per la meitat. Amb un raig d'oli i espolsats de sal, pebre i herbes aromàtiques al gust, els rosteixes al forn. Un cop rostits, quan siguin ben escalivats, posa els tomàquets, les herbetes i, sobretot, el suc que han deixat anar a la safata del forn en un recipient fondo. Per sobre, hi aboques, colat, el brou d'api que calgui per colgar els tomàquets. Ho tritures en calent. Deixa-la refredar o prepara-la d'un dia per l'altre. Serveix-la en bols, i al fons de cada bol hi poses una llesqueta de pa ben fina torrada al forn amb oli, sal i pebre. Aguantant-se sobre la torrada, una culleradeta de tàrtar de tomàquet, sense pell ni llavors, amanit amb salsa Perrins i una mica de mostassa, un picat de sardina fumada o verat cru amanit amb ceba, o fins i tot una mica de guacamole casolà, que un dia és un dia. Crema de tomàquet (Canva) Recepta de crema de pollastre a l'ast És vinguda directament del receptari del Celler de Can Roca. Està pensada per ser servida en plat fondo, si queda espessa és ideal per untar en unes galetes salades a mode d'aperitiu, per ficar en entrepans, o per servir en vasets petits, freda, per afalagar convidats! Els sucs del recipient, els ossos del pollastre sense escurar i les puntes de les aletes els poseu en un cossi amb aigua i els convertiu en un brou de pollastre. Un cop colat, heu de fer bullir aquest brou fins que se n'evapori aigua i quedi reduït a uns 60 grams! Ja veus que no has de posar els quatre ossos en deu litres d'aigua, sinó que parlem de quantitats petites de gust potent. Aquest brou, el poses en un vas de túrmix o un recipient amb les pells del pollastre, uns 200 grams de carn de pollastre a l'ast i 45 grams de nata. Ho tritures tot a consciència amb un robot de ganivetes o el túrmix, fins que quedi una crema deliciosa. I llestos! Crema de pollastre (Canva) Recepta de crema de pollastre a l'ast i blat de moro Agafa sucs, ossos i puntes del pollastre a l'ast. Tot el que n'hagi quedat, i aquí sí que farem un brou més normal, menys concentrat, si cal. 20 minuts de bull a l'olla a pressió serà suficient, o 45 minuts a mínim a l'olla normal. En aquest brou colat, tritura-hi blat de moro de llauna o congelat, ben escorregut, i passa-ho pel colador xinès, que si no aquesta crema tot són pellofes! Si veus que el resultat queda molt líquid i no té gaire consistència, la pots lligar amb una patata bullida (al mateix brou de pollastre) o amb maizena. En tots dos casos, el resultat serà una crema sense gluten, cosa que per a molts pot ser interessant. La millor manera d'acompanyar aquesta crema és amb unes tiretes fregides casolanes. Per fer-les, ves al supermercat i busca un paquet de coquetes de blat de moro, també sense gluten. A casa, les talles a tiretes d'un dit de gruix i les fregeixes en oli. Veuràs com es cargolen! En un parell de minuts estan llestes! Salpebra-les generosament i serveix-les cruixents al bol de la crema de blat de moro, freda. Si t'agrada, remata-ho amb unes fulles fresques de coriandre. Crema de blat de moro (Canva) Recepta de crema de julivert Agafa un parell de patates, pela-les, talla-les a daus i posa-les a bullir cobertes amb l'aigua justa, acompanyades d'un manat de troncs de julivert lligats amb cordill. 15 o 20 minuts seran suficients perquè les patates estiguin al punt. Sabràs que són fetes quan les puguis esclafar fàcilment contra la vora de l'olla amb una cullera. Retira el manat de troncs de julivert i tritura les patates amb la seva aigua. Salpebra aquesta crema de patata i afegeix-hi un bon grapat, molt generós, de julivert picolat petit i un raig de nata. Torna-ho a passar pel túrmix per unificar-ho tot. Hi ha qui fa coure el julivert amb les patates, però a mi em sembla que llavors perd color, nutrients i frescor: prefereixo afegir-hi l'herba fresca al final. No pateixis si d'entrada la crema et sembla molt líquida: en refredar-se espessirà. Aquesta crema la pots fer també substituint el julivert per fonoll. En aquest cas, posa el bulb tallat a juliana a coure amb les patates, i afegeix les fulles verdes picolades a última hora, pel toc de verd i de frescor. I si t'has passat de patates, si mai et sobra una patata bullida freda, agafa-la i posa-la en un vas de túrmix amb un pot d'espàrrecs amb la seva aigua i tot. Tritura, cola, i al·lucinaràs amb la crema d'espàrrecs més fàcil i bona de la història de la humanitat. Crema de patata amb julivert (Canva) Recepta de crema de marisc La fórmula que compartiré a continuació val tant per a les llagostes caríssimes com per als gambots, els llagostins o la capsa de gambes congelades, que un dia és un dia. Procediment: Al fons d'una olla, fes un sofregit ben torradet de ceba, api, pastanaga i un parell de tomàquets de penjar. Ha de quedar tot ben marronet. Afegeix-hi el marisc que hagis triat: sencer! Amb closca i tot! Fes-ho giravoltar amb el foc fort en aquest sofregit fins que les gambes tinguin color de gamba que et menjaries ara mateix i banya-ho amb una mica de brandi. Quan l'alcohol s'evapori i tot torni a quedar pastoset, tira-hi una culleradeta de pebre vermell dolç, cobreix-ho amb aigua i fes-ho bullir vint minuts. Ara, túrmix directament i colador xinès. A la crema t'hi anirà el sabor meravellós del marisc, el sofregit i la carneta de mar que s'haurà escapat de les closques. Premsa-ho bé, que això és mandanga cara. Si la crema necessita ser espessida, posa-la al foc a bullir amb un grapat d'arròs: d'aquesta manera de lligar la crema de marisc, els francesos en diuen bisqué. Quan l'arròs sigui cuit, tritura-ho perquè quedi ben fi. Deixa-la refredar. Abans de servir-la, tira-hi un raget de nata si cal, i a llepar culleres! Crema de marisc (Canva)