Els balls de bastons són presents a diferents cultures mediterrànies. Els estudiosos no es posen d'acord si provenen d'antigues danses guerreres o si són rituals agraris per invocar la fertilitat de la terra. A Catalunya hi ha moltes colles de balls de bastons. Una de les més veteranes és la colla gran dels bastoners de Sant Pere de Ribes, protagonistes del primer reportatge de NYDIA.
Montserrat Iranzo, de Dansalut, imparteix un tellaer de dansa al centre penienciari de Quatre Camins. L'hem acompanyat al taller per veure com treballa i per conèixer l'experiència dels interns. La periodista i musicòloga Victòria Palma ens convida a descobrir les autores d'alguns boleros emblemàtics: "Bésame mucho", de Consuelo Velasquez, o "Dos gardenias", d'Isolina Carrillo, entre d'altres. Temes immortals versionats per artistes molt diversos, i que sentirem en les versions d'Odette Tellería.
La companyia de dansa Alta Realitat, dirigida per Jordi Cortés, presenta V.I.T.R.I.O.L., un espectacle amb set ballarins dos dels quals són persones amb diversitat funcional. Una proposta artística que trenca barreres. L'organista Juan de la Rubia ens ha convidat al taller de construcció d'orgues de Gerard Grenzing per introduir-nos en el món de la improvisació. A partir d'un tema de The Beatles, "Michelle", Juan de la Rubia improvisa en diferents estils: barroc, clàssic o romàntic. Notícies, novetats discogràfiques i l'agenda d'actes que no et pots perdre.
Josep Molina té la capacitat de comunicar la música des del silenci d'una imatge. Músic i fotògraf, des de fa uns anys, s'ha convertit en un dels majors especialistes a fotografiar orquestres o grups de cambra. Hem assistit a un concert de les JONC dirigit per Antoni Ros Marbà i l'hem capturat a través de la mirada màgica, profundament expressiva, de Josep Molina. A més, visitem els Cabosanroque al seu taller d'estris musicals.
Ens endinsem en la màgia del cant gregorià amb l'Escola Gregoriana de Catalunya, liderada pel musicòleg Ramon Vilar, que interpreten algunes peces de l'ordinari del quart diumenge d'Advent i altres himnes. Els origens d'aqusta música, al primer reportatge de Nydia. Al segon, Marta Bustamante ens convida a decobrir els fonaments del mètode Benesh de notació coreogràfica. Una forma de fixar les coreografies en "partitures" de dansa.
Encetem el programa assistint a la sessió que el prestigiós guitarrista Max Sunyer va oferir al Museu de la Música de Barcelona fent un repàs a la història de la guitarra elèctrica. Sunyer ens apropa als secrets de la guitarra elèctrica a través d'alguns models més il.lustres. Assistim a l'assaig del Cant de la Sibil.la a Santa Maria del Mar, amb Àngels Graells com a solista, la Coral Sinera dirigida per Eva Martínez i l'organista Neil Cowley.
Circ musical amb l'Always Drinking Marching Band & El misteri de les danses I músiques de l'Antic Egipte Encetem el programa amb un reportatge que aquests dies es pot veure al circ La Vela de Vilanova i la Geltrú. L'Always Drinking Marching Band, una de les fanfares més potents del país, han muntat un espectacle en què combinen música i circ. La professora Maria Isabel Panosa ens convida a endinsar-nos en el misteri de les danses i músiques de l'Antic Egipte. Amb el coreògraf Toni Gómez ha preparat un espectacle que, en clau contemporània, ens trasllada fins a la màgia ritual de les danses i les músiques. Notícies, novetats discogràfiques i l'agenda d'actes que no et pots perdre.
Tres de cada quatre músics pareixen o han patit alguna patologia relacionada amb la seva activitat. Assistim a una sessió d'ergonomia al Conservatori de Granollers impartida per Sílvia Fàbregas i Betlem Gomila per conèixer de prop la prevenció i el tractament d'aquesta problemàtica. També coneixem el treball del fotògraf Josep Aznar i la Fundació Psico-Art de Catalunya, que treballa la dansa amb persones amb discapacitat. Han estat reconeguts amb els premis Dansacat.
"La bella dorment", l'espectacle de la companyia de ballet David Campos, és el tema del primer reportatge d'aquesta setmana. També descobrim l'increible vocalista mexicà Juan Pablo Villa. Treballa amb loops de veu i construeix unes músiques absolutament personals. A més, notícies, novetats discogràfiques i l'agenda d'actes que no et pots perdre.
Eduard Iniesta és un músic amb una llarga trajectòria musical que avança de bracet amb la música mediterrània i en especial amb la música grega. Ara presenta "To taksidis tis elenis" (El viatge d'Helena), amb la seva banda i les veus del Cor Vivaldi dirigit per Òscar Boada. La Unió de Colles Sardanistes ha celebrat la final del Campionat de Catalunya de punts lliures, una modalitat en què les colles sardanistes demostren les seves fantasies coreogràfiques. Us expliquem la jornada de competició i coneixem els guanyadors de l'edició d'enguany. Notícies, novetats discogràfiques i l'agenda d'actes que no et pots perdre.
El concurs internacional de Ballet Clàssic de Sitges va aplegar fa uns dies joves promeses del ballet en aquesta localitat del Garraf. La il.lusió de les joves i ballarines i ballarins participants, les deliberacions del jurat¿ tot, en un reportatge amb l'actuació de Tamara Rojo, Víctor Zarallo o Alba Sempere. Un reportatge imprescindible. La Belluig cobla ha commemorat 25 anys de bona feina en l'àmbit dels aplecs i dels concerts. Segurament la més prestigiosa cobla de les terres de Ponent han preparat un concert amenitzat amb el màgic "Jordi", que, entre d'altres coses, fa desaparèixer partitures a l'escenari. Però el concert continua amb una sel.lecció de músiques per a cobla clàssiques i contemporànies. Notícies, novetats discogràfiques i l'agenda d'actes que no et pots perdre.
Compositors americans escriuen música de cobla & El contrapàs llarg de Catherine allard i Albert Sans Els compositors nord-americans Kevin Kaska i Louis Stewart han presentat les seves obres per a cobla en el marc del Memorial Joaquim Serra, que va tenir lloc diumenge passat. A més, el manresà Josep Padró va presentar una obra per a violí i cobla. Hem parlat amb aquests compositors nord-americans per veure com han viscut la seva aproximació a la sonoritat singular de la cobla. El Mercat de les Flors i la Fira Mediterrània han promogut un taller de recreació del contrapàs llarg, peça coreogràfica històrica d'arrel religiosa, un dels documents de dansa d'arrel més antics d'Europa. Els coreògrafs Catherine Allard i Albert Sans han treballat amb ballarins de l'Institut del Teatre de Barcelona per presentar una recreació. T'ho expliquem al segon reportatge d'aquesta setmana amb un reportatge de Núria Olivé. Notícies, novetats discogràfiques i l'agenda d'actes que no et pots perdre.
La Fira Mediterrània d'espectacles d'arrel tradicional, que va tenir lloc a Manresa el cap de setmana passat, va presentar Carles Santos com a artista convidat. Vam assistir a les propostes revulsives d'aquesta artista inclassificable i te les expliquem al primer reportatge d'aquesta setmana. D'altra banda, divendres 6 de novembre va morir a Barcelona el mestre Lluís Lloansí i Marill, als 95 anys. Nascut a Sant Feliu de Guíxols, Lloansí és autor d'una obra sòlida de música per a cobla, a més de ser un destacat divulgador, com a director, de la música de Juli Garreta. El recordem amb un reportatge enregistrat el juliol de 2003.
Aquesta setmana descobrim la creadora del cuplet català: Càndida Pérez, autora de peces emblemàtiques com "Les Caramelles" o "La Marieta de l'ull viu". Ens endinsem en la seva vida i obra a partir d'un concert ofert per Rocío Romero. També ens apropem als equips de patinatge artístic catalans, com el de Sant Celoni, que marquen tendència en les competicions internacionals. La clau del seu èxit és la qualitat coreogràfica de les seves creacions.
Aquesta setmana farem sonar el piano d'Isaac Albéniz amb el pianista Daniel Ligorio. Es tracta d'un instrument Rönisch que ha estat restaurat al Museu de la Música de Barcelona. Ligorio interpretarà fragmens d'algunes peces del compositor en el centenari de la seva mort. A més a més, el coreògraf i cineasta belga Wim Vandekeybus serà el protagonista del retrat coreogràfic que ens ofereix el Mercat de les Flors.
Joan Antoni Martí, més conegut per Janio Marti, ha estat un nom imprescindible a les festes majors de casa nostra amb la prestigiosa orquestra Janio Marti. L'hem visitat a Sitges i hem conversat sobre l'ofici de músic i sobre les melodies immortals que mai no moriran. Diumenge es va celebrar el 41è aplec de les Roquetes al parc de la Guineueta, a Barcelona. Hi vam ser per viure intensament la festa.
Les sardanes del compositor rossellonès René Picamal han esdevingut, els darrers anys, autèntics hits de la sardana de plaça. Hem anat a Sant Esteve, a prop de Perpinyà, per conèixer Picamal i perquè ens parli del seu nou projecte amb la cobla Mil.lenària: un disc per a cobla, saxofonista i música elecrtrònica que impulsa i produeix el DJ Raph Duran. L'històric fotògraf vigatà Ramon Camps (1918-2004) va deixar un llegat molt important de fotografia, en especial, del món de les colles sardanistes. Amb motiu del seixantè aniversari, la colla sardanista Riallera de Vic ha promogut, amb el suport de la Unió de Colles Sardanistes, una exposició que us presentem al programa d'avui.
La Candoco Dance Company convida a ballar persones amb i sense discapacitat física & Recordem Xesco Boix amb motiu dels 25 anys de la seva mort La Candoco Dance Company és una de les companyies de dansa contemporània més reconegudes del Regne Unit i la més destacada en el camp de la dansa integrada, formada per ballarins amb i sense discapactiat física. Des de fa més de 15 anys, Candoco treballa per trencar esquemes al voltat de la dansa contemporània i canviar la concepció de qui pot pujar dalt d'un escenari per ballar. Fa uns dies la Candoco Dance Company ha estat a l'Institut del Teatre de Barcelona i a Caixafòrum. Hem assistit al taller i t'ho expliquem. Amb motiu del 25è aniversari de la mort de Xesco Boix, pioner de la música folk i l'animació infantil en català, us oferim uns fragments del documental "Xesco Boix - 25 anys: vull ser lliure" (Utopia Global / Enderrock 2009) amb guió i direcció de Carme Canet. Entre d'altres, participen al documental Jaume Arnella, Oriol Canals, Eduard Estivill, Martí Maymó, Raimon, Amadeu Vallvé o Joan Reig. Notícies, novetats discogràfiques i l'agenda d'actes que no et pots perdre. NYDIA: música i dansa.