Anar a la navegació principalAnar al contingut
Signes dels temps

Trencar el cercle de la pobresa hereditària

Durada: 23 min
17/09/2023
Europa es rearma. Per què no es consulta la ciutadania?
reproduir

Europa es rearma. Per què no es consulta la ciutadania?

Durada: 24 min

Entrevistem Pere Ortega, investigador i president honorari del Centre Delàs per la Pau. Afirma contundent "si vols la pau, prepara't per a la pau". El papa Lleó XIV ho ha dit ben clar: "diguem NO a la guerra, al rearmament i a l'economia que empobreix". En canvi, des de la Comissió Europea i l'OTAN insisteixen que "si Europa vol evitar la guerra, s'ha de preparar per a la guerra". El pla de rearmament de la UE suposa una inversió astronòmica de 800.000 milions d'euros. El govern espanyol ha anunciat un increment de 10.421 milions d'euros per arribar, a finals d'any, al 2% del PIB en despesa militar. Per què es fa sense consultar la ciutadania? És una bona idea dissuadir Putin amb més armamentisme? Quines conseqüències tindrà aquest rearmament per a Europa? Com ens afectarà? Mentrestant, la indústria armamentista es frega les mans. L'investigador Pere Ortega diu que la despesa militar versus endeutament "afectarà el benestar de la població catalana, espanyola i europea". I aposta per trobar alternatives de pau i desarmament. "El 65% de les guerres dels últims dos segles han acabat amb un acord de pau. I així es com s'acabarà la guerra a Ucraïna" També reflexiona sobre la greu crisi humanitària que hi ha al món, des que Donald Trump ha desmantellat l'Agència dels Estats Units pel Desenvolupament Internacional. "Veurem com creix la pobresa i això provocarà onades migratòries cap als països rics". 'Pere Ortega és autor de "La fuerza de la paz" (Icaria editorial).

Pere Lluís Font, Premi d'Honor de les Lletres Catalanes
reproduir

Pere Lluís Font, Premi d'Honor de les Lletres Catalanes

Durada: 23 min

Entrevista al filòsof, teòleg i traductor Pere Lluís Font, que demà rebrà el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes. És el primer cop que Òmnium atorga aquesta distinció a un filòsof. Savi, lúcid, humanista i intel·lectual catòlic de referència, Pere Lluís Font té 91 anys i continua traduint. Als Països Catalans no es llegiria igual Sant Joan de la Creu, Pascal i Descartes sense la seva valuosa interpretació i traducció al català. Fa poc, Fragmenta Editorial ha publicat "Poemes essencials", de Sant Joan de la Creu. Per "Pensaments i opuscles" (Editorial Adesiara) va ser reconegut amb el Premi Nacional a la millor traducció pel Ministeri de Cultura. El mestre Font al llarg de 41 anys va formar milers d'alumnes de la UAB com a professor d'Història de la Filosofia Moderna i de Filosofia de la Religió. També ha fet intensa divulgació a través de la Fundació Joan Maragall i com a vicepresident del Patronat. Cristià convençut, considera que el principal actiu de l'Església és que "ens hagi arribat el missatge de Jesús". Recentment ha donat la seva biblioteca de 4.000 llibres i l'arxiu personal a l'Institut de Recerca i Estudis Religiosos del Bisbat de Lleida; un fons que es digitalitzarà amb la Universitat de Lleida i podrà ser consultat pel conjunt d'universitats catalanes. Li preocupa l'estat de la llengua catalana. "S'ha de fer alguna cosa, almenys per no recular més. A mi no em serveix el model irlandès, ni que fos amb la condició de tenir la independència", afirma.

El barri de Torre Baró, "El 47", i la comunitat cristiana
reproduir

El barri de Torre Baró, "El 47", i la comunitat cristiana

Durada: 25 min

Visitem el barri de Torre Baró de Barcelona. Un barri que ha tret de l'oblit la pel·lícula "El 47", dirigida per Marcel Barrena. Conversem amb Pepe Rodado, l'últim capellà obrer en actiu de Catalunya. És consiliari de l'ACO. Amb el Pepe i altres veïns del barri recordem Manolo Vital, el conductor que el 1978 va segrestar l'autobús 47, per reivindicar el transport públic a Torre Baró. I també recordem Carme Vidal, la dona del Manolo, que abans de casar-se va ser monja. La Carme formava part de la comunitat cristiana de Torre Baró, i va ser pionera en l'alfabetització de dones. Va lluitar perquè fossin autònomes i no haguessin de dependre dels marits. "La Carme tenia fe en Déu, i això la impulsava ajudar les dones, a més d'estar compromesa en totes les lluites veïnals", explica Rodado. Les parròquies de Torre Baró, Vallbona i Ciutat Meridiana continuen implicades en la lluita amb les associacions de veïns, per aconseguir serveis i habitatge digne per aquests barris. Hi ha molts desnonaments de famílies i una pila de pisos de grans tenidors, bancs i fons voltor, que estan buits. "Prefereixen tenir-los buits que llogar-los a un preu social". Les parròquies i el projecte educatiu Cruïlla dels salesians participen en les protestes ciutadanes contra els desnonaments, i a vegades aconsegueixen aturar-los. Pepe Rodado té un testimoni compromès amb les persones que més pateixen. Per exemple, col·labora en un projecte social per a joves immigrants que viuen al carrer o sota un pont. Alguns d'ells ja viuen en un pis compartit i segueixen estudis de Formació Professional.

L'arquebisbe de Homs reclama ajuda humanitària i la fi de l'embargament
reproduir

L'arquebisbe de Homs reclama ajuda humanitària i la fi de l'embargament

Durada: 23 min

Síria ha patit una llarga guerra i la violència no s'atura. Jean Abdo Arbach, arquebisbe de Homs, diu que hi ha molts grups armats que venen de l'estranger, tenen armes, medicaments etc.., i fan servir dòlars. "No hi ha seguretat i la gent té por. Quan surts de casa no saps si hi tornaràs o t'hauran mort", afirma. L'arquebisbe reclama la fi de l'embargament contra Síria i que entri ajuda humanitària urgent. Denuncia que la població viu en la pobresa, no té menjar ni medicaments i molta gent mor a casa sense atenció sanitària. Pel que fa a la minoria cristiana, la persecució no s'ha acabat. El nou govern islamista ha fet fora molts treballadors cristians i les famílies no tenen res per viure. L'arquebisbe melquita grecocatòlic també recorda que, durant la guerra, el centre de Homs va estar ocupat per Estat Islàmic: "Van convertir la seu episcopal en el seu centre d'operacions. I al marxar van posar bombes a les esglésies i també a la catedral, a la cadira del bisbe. Van morir persones i van causar molts danys." La majoria dels cristians van fugir de la persecució d'Estat Islàmic. I els que han tornat tenen el dilema de quedar-se o marxar. L'arquebisbe sirià ha estat convidat pel cardenal Omella a l'acte Sent la Creu, celebrat a la basílica de la Sagrada Família. 1.500 persones han pregat per la pau a Síria. L'arquebisbe ha portat una creu de Síria, foradada per les bombes, símbol de patiment i d'esperança.