Netflix Warner HBO
Frank Gehry
Pesta porcina africana
Operació sortida
Concerts Rosalía Lux
Assassinat d'Abu Shabab
Sandro Giacobbe
Servei militar Alemanya
Cas Helena Jubany
Portes obertes Parlament
Pla Moves III
Àrbitre Quintero
Xabi Alonso
Salah

EL MATÍ DE CATALUNYA RÀDIO

5 receptes per conservar els tomàquets que s'acumulen a la nevera

Podem conservar els tomàquets congelant-los, deshidratant-los, posant-los al bany maria i, fins i tot, fent-ne confitura

02/09/2022 - 11.56 Actualitzat 02/09/2022 - 12.14

A finals de maig, alguns ja comencem a treure el cap per la finestra a veure si albirem a l'horitzó els primers tomàquets bons. Però arriba l'agost i se'ns comencen a acumular tots a la nevera, fins que ja no sabem què fer-ne. Doncs ha arribat l'hora: ara és el moment de fer rebost per poder menjar tomàquet durant tot l'any!

 

Congelar-los

Hi ha diferents maneres de conservar el tomàquet. La primera, especial per a mandrosos: congelar-los. Comenceu rentant bé els tomàquets. Els traieu el peduncle amb un ganivet petit i els poseu en bosses de plàstic per guardar-los al congelador. Un cop descongelats, els trobareu vidriosos i flonjos, inútils per fer-los amanits. Però es pelaran la mar de bé!

Aquest és potser l'únic avantatge d'aquest mètode de conservació especial per a mandrosos. Us serviran per trossejar o triturar i fer salsa de tomàquet, però és el mètode més ineficient de tots: ocupen molt espai, i una gran part del que conservareu en realitat no és tomàquet: és aigua.

La manera més senzilla de conservar el tomàquet és congelar-lo (Unsplash)

Deshidratar-los al sol

Si del que es tracta és de no conservar aigua, el següent mètode és l'ideal! Parlem de deshidratar-los, per convertir-los en un lloc inhòspit per a bacteris i fongs. Per assecar-los, podeu optar per fer servir el sol o el forn, segons preferiu.


Si els assequeu al sol, tingueu en compte que el procés pot durar entre 2 o 3 setmanes! Però també és l'opció més econòmica. Així que comenceu rentant bé els tomàquets i tallant-los en quatre quarts. Un cop llestos, deixeu-los reposar a ple sol sobre una reixeta, de manera que circuli aire per tots cantons durant tot el dia. Cap a la tarda, feu atenció a guardar els tomàquets a cobert per evitar que la humitat desfaci la feina feta durant el dia. I quan els tingueu a punt, ja els podeu guardar en pots ben tancats a l'armari, la nevera o el congelador!

El procés de deshidratació al sol pot trigar gairebé tres setmanes (Pixabay)

Deshidratar-los al forn

Si no teniu tant temps o paciència, no patiu: podeu assecar-los al forn! Per fer-ho, a mi m'agrada deixar-los de cap per avall en un colador perquè suïn una mica d'aigua i al cap d'un parell d'horetes fer-los voltar amb oli d'oliva verge extra i herbes fresques perquè quedin ben pintats. Després, col·loqueu els trossos de tomàquet espaiats i de cap per avall en una safata i feu-los entrar al forn a 100 graus. Depenent de la mida dels tomàquets i de la varietat, us hi podeu estar entre 3 i 5 hores! I quan els tomàquets siguin ben vermells i ja no suïn, ja els podeu recollir i ficar-los en pots coberts d'oli d'oliva verge.

 

Al bany maria

Aquest mètode val per a una infinitat de coses, i us servirà per conservar qualsevol salsa feta amb tomàquet triturat. El primer que heu de fer és assortir-vos de pots de vidre hermètics i esterilitzar-los durant un quart d'hora en aigua bullent, per no malmetre la conserva.

Per fer-ho heu d'escollir els tomàquets més macos, els que no tinguin rastre de floridura. Un cop nets, feu-los bullir uns segons i refredeu-los de seguida amb aigua amb gel. Peleu-los i poseu-los dins dels pots pressionant bé perquè quedi el mínim aire possible entre ells, i ompliu l'espai restant amb aigua bullent i un raget de suc de llimona. Torneu a col·locar els pots dins l'olla durant vint minuts i traieu-los quan hagin fet el buit. Els deixeu refredar a temperatura ambient i ja els podreu guardar!

 

Melmelada de tomàquet

Ah, i no oblideu que també podeu fer melmelada de tomàquet! És ben senzill: es tracta de triturar i colar els tomàquets sense pell ni llavors i afegir-hi sucre al gust. Després, els poseu a coure a foc lent afegint-hi un raig de suc de llimona i els aromatitzeu al vostre gust: amb vainilla, amb canyella, amb pell de taronja...

Aneu alerta que no s'enganxi molt i retireu la melmelada del foc quan sigui densa. La deixeu reposar i, un cop a temperatura ambient, hi ompliu els pots esterilitzats i a conservar!

La melmelada de tomàquet es pot aromatitzar de moltes maneres (Pixabay)