Netflix Warner HBO
Frank Gehry
Pesta porcina africana
Operació sortida
Concerts Rosalía Lux
Assassinat d'Abu Shabab
Sandro Giacobbe
Servei militar Alemanya
Cas Helena Jubany
Portes obertes Parlament
Pla Moves III
Betis - Barça
Ferran Torres
Busquets Alba MLS

L'alimentació en el mercat global, al "30 minuts"

"Som el que llencem". Prou menjar a les escombraries!

Tones i tones de menjar continuen anant a parar cada dia a les escombraries. A casa i a tota la cadena alimentària: al camp, a la indústria, als supermercats, a la distribució.. ja som més el que llencem que no pas el que mengem. El "30 minuts" en revela les causes

20/11/2023 - 09.47 Actualitzat 11/05/2024 - 18.26

Hortalisses que són més grosses o més petites del que demana el distribuïdor, fruites amb taques a causa del sol que no afecten en absolut el gust, i que fins i tot les fa més dolces; formes que s'escapen dels estàndards... tot són motius de rebuig. Com les collites que han estat molt bones i que, precisament per això, al mercat global tenen un preu molt baix. Incongruències, situacions paradoxals que passen cada dia al sistema alimentari, que acaben provocant que tones del que es produeix acabi a les escombraries.

"Som el que llencem", el reportatge del "30 minuts", ens portarà a camps, a centrals de fruita o a grans superfícies per entendre que un de cada tres aliments que es produeix al món es malbarata al llarg de la complexa cadena alimentària.

I tots els estudis coincideixen a dir que on més menjar es llença és a les cases. I amb molt diferència. Però no en som conscients. Què ho fa?

A les cases és on es llença més menjar: cada dia, un plat sencer, segons la mitjana europea (3Cat)

El títol del reportatge, "Som el que llencem", ens defineix avui com a societat molt més que la famosa frase en què s'inspira, "Som el que mengem". Si posem xifres al problema, el menjar que se'n va a les escombraries en totes les baules de la cadena alimentària, des de la producció fins arribar al plat, contribueix al voltant del 10% a l'emissió de gasos d'efecte hivernacle.

La cadena alimentària provoca una gran despesa energètica. Tot i això, es llencen grans quantitats de fruites i verdures, sobretot (3Cat)

Per quines causes?

En el reportatge visitem pagesos i centrals de fruita per saber com viuen els condicionants del mercat global i les peticions de les grans superfícies. Com diu Marc Ibós, un dels nostres protagonistes:

 "Aviat no quedaran pagesos, no cal jugar a la borsa, n'hi ha prou amb la incògnita de saber el preu que els pagaran cada any per la fruita."

I què en pensen aquelles generacions que no llençaven ni una engruna de pa perquè era "pecat" i no s'ho podien permetre?

  

Voluntaris collint enciams que si no es perdrien (3Cat)

"Som el que llencem" aborda les causes del malbaratament alimentari perquè, tal com ens diu el president del Banc dels Aliments, "és un dels problemes més greus que té la societat actual". Un "problema" al qual quotidianament no donem importància mentre que milions de persones passen gana. Com diu una altra de les especialistes consultada, Marta G. Rivera Ferré:

"No ens podem permetre llençar menjar, a nivell ambiental."

 

 

 

Un reportatge de: Tana Collados i Víctor Díaz

Imatge: Jordi Hernandez Ramon

Producció: Sílvia Saiz

Muntatge: Marc Escolies