
Balanç meteorològic de maig: del cada dia un raig a la calor de ple estiu
L'últim mes de la primavera meteorològica ens ha portat una mica de tot
El maig, com a mes primaveral de transició cap a l'estiu ens ha portat un temps ben variat, ruixats i calamarsades durant els primers dies del mes, encara les últimes fuetades de l'hivern en zones de muntanya pirinenques, altres jornades de més sol i fins i tot un tast del que podem esperar d'aquest estiu, amb unes temperatures que van superar amb escreix als 30 ºC en molts sectors del país.
Un mes plujós al nord-est, i variable a la resta
El mes va començar amb diversos episodis de precipitació, amb molts ruixats de tarda que feien complir la dita de "Pel maig cada dia un raig". Durant la primera setmana encara fins i tot amb algunes tímides nevades a les cotes més altes del Pirineu. Aquesta inèrcia de temps insegur es va mantenir, amb intermitències, durant les dues primeres setmanes del mes.

Això ens porta a parlar d'un mes amb anomalies positives de precipitació al nord-est del país i amb variabilitat a la resta. Ha estat un mes molt plujós a l'Empordà, la Selva, el Gironès i el pla de l'Estany, i també cap al Vallès i el Maresme. També ha plogut per sobre de la mitjana al Prepirineu Central i entre el Baix Penedès, l'Alt Camp i el Baix Camp. En canvi, ha estat sec a bona part del Pirineu o molt sec en punts de l'interior de les Terres de l'Ebre.
Lleugerament càlid, amb uns últims dies de calor desbocada
El mes el vam acabar amb unes temperatures desbocades, de ple estiu, que van portar els termòmetres l'últim cap de setmana per damunt dels 37 graus a les comarques de Ponent i de les Terres de l'Ebre. Si analitzem tot el mes en conjunt, observem com la temperatura s'ha situat més d'un grau per sobre de la mitjana climàtica, en general, del període 1991-2020, fins i tot més als sectors del litoral i prelitoral.
També cal destacar que ha estat durant aquest mes de maig quan ha arribat la primera nit tropical de l'any i els primers 30 i 35 ºC, els dies 3 i 28, respectivament.

Si donem un cop d'ull als valors extrems d'aquest mes, observem una gran amplitud tèrmica, entre els -2º C de Prades als gairebé 38ºC de Lleida. Algun dia de nord ha deixat ratxes de més de 100 km/h en el cas del nord el cap de Creus i una de les tempestes de tarda va deixar més de 80 mm a Vacarisses, al Vallès Occidental, el dia 5.
Aquestes són les dades extremes mesurades per la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques (#XEMA) al llarg del mes de maig.
Meteocat (@meteocat) June 2, 2025
Destaquen els 80,5 mm de pluja del dia 5 a Vacarisses #VallèsOccidental o els 37,5 ºC de temperatura màxima del dia 30 a #Lleida - la Femosa #Segrià pic.twitter.com/GMIN2LAOxP
Per un dia no han computat les fortes pedregades d'aquest diumenge, amb pedres de la mida d'un ou en punts de la Garrotxa i també importants al Ripollès, perquè es van produir ja al mes de juny i, per tant, dins el que considerem l'estiu meteorològic, que s'allargarà fins al pròxim 31 d'agost.
- ARXIVAT A:
- Meteorologia