![](https://img.3cat.cat/multimedia/gif/7/2/1736588346827_670x378.gif)
Comença un cicle de la Niña
L'Administració Nacional dels Oceans i de l'Atmosfera (NOAA) ha anunciat oficialment que entrem en un període en què tindrem en marxa el patró climàtic de la Niña.
The wait is over and La Niña is officially here.
NOAA Climate.gov (@NOAAClimate) January 9, 2025
There's a 59% chance La Niña will persist through FebruaryApril, followed by a 60% chance of neutral conditions in MarchMay, according to @NWSCPC.
Read our latest ENSO Blog for more details: https://t.co/LUhJb4jGub pic.twitter.com/iu4nWVWKcJ
Recordem que la Niña és la fase freda d'un cicle climàtic natural conegut com a oscil·lació del sud del Niño (ENSO). Es caracteritza per una disminució de les temperatures de la superfície del mar al Pacífic equatorial.
S'han detectat condicions de la Niña durant el mes de desembre, i s'estima que continuïn entre el febrer i l'abril, amb una probabilitat del 59%. La NOAA també preveu condicions neutres, amb una probabilitat del 60%, entre el març i maig. Això deixa un marge del 40% de possibilitats perquè la Niña s'allargui fins al maig.
La Niña conditions are present and are expected to persist through February-April 2025 (59% chance), with a transition to #ENSO-neutral likely during March-May 2025 (60% chance). A #LaNina Advisory is now in effect. https://t.co/5zlzaZ0D9Z pic.twitter.com/J3OSrwmH1w
NWS Climate Prediction Center (@NWSCPC) January 9, 2025
Efecte de refredament global
Els canvis en els patrons de temperatura del mar que defineixen la Niña comporten també canvis en els patrons de precipitació. Les alteracions són més evidents i directes a la conca del Pacífic, però les afectacions són globals.
![](https://img.ccma.cat/multimedia/jpg/7/8/1736583944487_670.jpg)
En termes de temperatura global, el Niño sol contribuir a l'escalfament, mentre que la Niña fa el contrari, refreda. Tot això, és clar, en combinació amb altres factors, com la inèrcia de l'escalfament global antropogènic, molt preponderant, i la variabilitat climàtica natural.
Sense anar més lluny, el Niño ha contribuït, modestament, al rècord de temperatura global del 2024: per primer cop l'escalfament del planeta ha depassat el grau i mig d'escalfament global mitjà.
Un 2025 que comença amb condicions de Niña podria fer-nos esperar un refredament, però caldrà veure com evoluciona el cicle. En tot cas, els models preveuen un esdeveniment de la Niña feble i, per tant, seria un fenomen amb una capacitat molt petita per matisar el clima global.
Influència poc clara a Catalunya
Pel que fa a les afectacions del cicle ENSO a Catalunya, és molt difícil establir relacions de causa i efecte molt directes. Segons els experts climàtics, cada episodi de Niño o Niña és un món.
Una de les possibles relacions observades és que després dels tres últims Niños forts, registrats en les darreres quatre dècades, hem tingut sequeres molt intenses a Catalunya, al cap d'un any aproximadament. Així s'explica en aquest article divulgatiu del Servei Meteorològic de Catalunya. L'últim Niño es va donar per acabat el maig del 2024.
- ARXIVAT A:
- Meteorologia