Cabretes a Granollers (Olga Schlüter)

El cel parla, però diu sempre la veritat? Cinc mites sobre meteorologia

Confirmem o desmentim algunes de les creences més freqüents a la meteorologia del dia a dia

Gori MasipActualitzat

Al llarg de les generacions, les persones hem intentat predir el temps a partir de les observacions empíriques, els refranys o altres creences esteses al llarg dels anys. "Al cel, cabretes; a terra, pastetes", "cel rogent, pluja o vent"... Però fins a quin punt són veritat, totes aquestes afirmacions? A continuació us confirmem, o desmentim, cinc mites o veritats sobre el temps que segur que has escoltat.
 

  • Al cel, cabretes; a terra, pastetes

Aquest refrany, molt estès entre la meteorologia popular i amb moltes variacions com ara "cel empedrat, terra mullat" és parcialment cert. Fa referència a un tipus de núvols, als altocúmuls, que apareixen en forma de ramat d'ovelles. Ens indiquen l'entrada d'aire més humit a les capes mitjanes de l'atmosfera i, per tant, de la possible arribada d'un front o pertorbació i, en conseqüència, de la pluja. Ara bé, no és sempre una regla infal·lible.
 

  • Els llamps no cauen mai dos cops al mateix lloc

És una afirmació completament falsa. Els llamps poden caure diverses vegades en un mateix indret, sobretot en zones elevades com antenes, parallamps, arbres o altres elements. Per exemple, a l'Empire State Building de Nova York n'hi cauen més d'1, de 10 i de 20 a l'any! Es va demostrar fa pocs mesos també en el cas de Catalunya:

  • Cel rogent, pluja o vent 

Sí, però no. El color rogenc a les sortides o postes de sol es deu a la dispersió de la llum solar a l'atmosfera. Com que el sol es troba més baix en aquests moments, la llum ha de travessar "més atmosfera", i les partícules que hi són presents dispersen els colors blaus i verds, i deixen predominar els vermells o taronges.

Molt sovint, abans d'un canvi de temps ens arriben núvols prims, que són els que s'acoloreixen tant a la posta o sortida de sol, el que pot ser indicador d'un canvi de temps que faci entrar el vent o faci ploure durant les pròximes hores. Ara bé, no sempre és així.

Cel rogent a Blanes (Laia Pérez)
  • Després de la tempesta arriba la calma

Parcialment veritat. Inevitablement, tard o d'hora després d'una o un conjunt de tempestes el temps s'estabilitzarà, sí. Surt l'arc de Sant Martí, apareixen clarianes a l'horitzó i ho associem a l'arribada de la tranquil·litat. És una expressió que sí que es compleix molts cops en episodis de tempestes de tarda a l'estiu o després del pas d'un front, quan entra el vent i escombra els núvols. Ara bé, durant el pas de pertorbacions més actives i prolongades en el temps, la inestabilitat pot continuar o, fins i tot, empitjorar.

Arc de Sant Martí a Cambrils (Francesc Marcó)
  • El sol d'abril crema com el d'agost

. L'angle d'incidència del Sol respecte a la Terra és similar en aquestes dues èpoques de l'any, i també la radiació ultraviolada (UV) que ens arriba, tot i que la durada del dia no. Ara bé, el nombre de cremades pot ser encara més elevat perquè venim de l'hivern i no tenim la pell acostumada a la radiació solar i, a banda, el fet que no faci tanta calor fa que perdem la sensació de perill de patir cremades.

Pic de Pilàs, a 2.656 m (Jordi Serra)
ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut