El fum dels incendis del Canadà enterboleix el cel de Catalunya
Després de travessar tot l'Atlàntic i recórrer milers de quilòmetres, ha arribat a Catalunya
El cel de Catalunya ha agafat una tonalitat blanquinosa els últims dies, i aquest cop no és per una intrusió de pols sahariana com les que acostumem a anunciar a l'espai d'"El temps". Aquesta pèrdua de nitidesa del cel no és deguda a cap fenomen meteorològic a escala local, sinó a l'arribada del fum --a grans altituds-- provinent dels incendis forestals que cremen ja fa dies a les províncies de Manitoba i Saskatchewan, al Canadà.
Manitoba, al centre del Canadà, està experimentant el seu pitjor inici de temporada d'incendis des de fa anys a causa de la sequera, i Saskatchewan, a l'oest, va declarar l'estat d'emergència a finals de maig i es van haver d'evacuar milers de residents. Les imatges que ens envien els satèl·lits han anat rastrejant aquestes columnes de fum, que es poden distingir per la seva característica forma de plomall de color grisós:


Aquest fum, tal com s'observa en les imatges del Servei de monitorització climàtica de la Unió Europea, és transportat pel que anomenem "corrent en jet" (o jeat stream), una zona de vents forts que se situa a la parta alta de la troposfera i que sovint utilitzen els avions al seu favor, per exemple.
Seguint la seva trajectòria, el fum s'ha desplaçat seguint la circulació zonal d'oest a est i després de travessar tot l'Oceà Atlàntic ha arribat a la Península. Tot i que aquest fum està compost per contaminants gasosos com el monòxid de carboni, com que es troba a grans altituds no afecta, almenys de moment, la qualitat de l'aire que respirem, i així ho demostren les dades de les estacions de mesura de contaminants, que no han registrat cap augment significatiu de partícules nocives. Una situació diferent pel que fa a les partícules PM2.5, per exemple, al Canadà:

Una altra de les conseqüències que ens pot portar aquest fenomen són unes postes de sol més vermelloses o ataronjades del que seria habitual. L'arribada d'aquest fum a casa nostra pot ser cada vegada més habitual en el futur per l'augment de la intensitat i la freqüència d'aquest grans incendis forestals alimentats per sequeres i temperatures extremes derivades la crisi climàtica.
- ARXIVAT A:
- Meteorologia