RECORDS DE CALOR MAIG 2025 (Meteocat / 3Cat)

El maig trenca motlles: balanç de la primera gran calorada de 2025

La primera glopada important d'aire càlid d'aquest any provoca almenys 7 rècords de temperatura a finals de maig

Redacció méteoActualitzat

Aquest divendres s'han registrat rècords de temperatura màxima a set de les 120 estacions de la #XEMA amb més de 20 anys de dades, situades al pla de Lleida i la vall de l'Ebre.

De fet, dijous ja es van superar dos rècords, un dels quals va ser novament superat divendres, com és el cas de l'estació de Maials, al Segrià. Aquesta primera glopada d'aire càlid procedent del nord d'Àfrica ha provocat un ascens descontrolat de les temperatures, amb valors que s'han situat entre els 35 i gairebé 38 °C en molts punts del pla de Lleida i la vall de l'Ebre, unes xifres massa altes per un mes de maig.

Temperatura màxima 30 de maig del 2025

Els termòmetres segueixen la tendència marcada pel canvi climàtic: mantenen les temperatures mitjanes per sobre dels valors climàtics habituals. Tot i que el mes de març va ser normal i excepcionalment  plujós, encarem el final de la primavera i l'estiu amb la perspectiva —ja massa coneguda— de calor desbocada.

De nou, s'observa com les masses d'aire càlid provinents del nord d'Àfrica empenyen l'aire més temperat cap a latituds més altes i guanyen espai, estenent-se novament més enllà del que seria habitual i amb més força.

 

La temperatura del mar ja trenca rècords al mes de maig

Josep Pasqual, observador de l'Estartit, mesura cada dia la temperatura de l'aigua del mar, i aquests darrers dies ha detectat un augment molt ràpid. Les altes temperatures ambientals, el sol intens i la calma absoluta —sense vent ni onades que ajudin a barrejar les aigües— han fet que la superfície del mar s'escalfi de pressa.

El resultat? A només una milla de les illes Medes, s'hi ha mesurat la temperatura més alta en un mes de maig dels últims 50 anys. Fins ara, el rècord era de 19,96 °C, registrats el 25 de maig de 2011.

GRÀFICA TEMPERATURA AIGUA DEL MAR ESTARTIT MAIG (Josep Pasqual)

Els primers 35 °C arriben amb força inusual per ser maig

Que arribi la primera temperatura de 35 °C al mes de maig entra dins la normalitat climàtica. El que ja no és tan habitual és la intensitat i la rapidesa amb què ho ha fet aquest any.

Curiosament, l'any passat aquesta fita també es va assolir gairebé en les mateixes dates: va ser un dimecres 29 de maig, amb 35,6 °C registrats a Vinebre. En canvi, si mirem enrere fins al 2022, els primers 35 °C van trigar més: no van arribar fins al 16 de juny.

Si analitzem les darreres tres dècades, veiem que assolir els 35 °C cap a finals de maig no és excepcional i entra dins la mitjana climàtica. El cas més primerenc va ser l'any 1999, mentre que el 2009 aquesta temperatura no es va registrar fins prop de Sant Joan.

Primer dia amb 35 °C o més (1998-2025) (Meteocat / 3Cat)

Les nits tropicals s'avancen i es fan més freqüents al mes de maig

Les nits tropicals, aquelles en què la temperatura mínima no baixa dels 20 °C, — van en augment, sobretot a la façana litoral i especialment a zones urbanes com Barcelona. Tot i que no és estrany tenir alguna nit tropical a finals de maig, la seva presència s'ha tornat molt més habitual en els darrers anys. En concret, en els últims 17 anys  podríem dir que set d'ells han registrat nits tropicals durant el mes de maig, un fenomen que abans era molt més puntual.

A l'estació meteorològica de can Bruixa de Barcelona s'observa aquesta mateixa tendència a incrementar-se l'arribada de les nits tropicals al mes de maig durant els darrers 40 anys.

 

L'estació meteorològica del Raval, situada al centre de la ciutat, reflecteix clarament aquesta tendència, amb pics destacats els anys 2022 i 2023.

 

Però encara és més evident si mirem les dades històriques de l'Observatori Fabra, amb més d'un segle de registres. Mai, des de 1914, s'havien comptabilitzat tantes nits tropicals com el 2022: un total de 76, superant fins i tot el famós estiu tòrrid del 2003. Per posar-ho en context, entre els anys 1914 i 1980 la mitjana anual era d'unes 20 nits tropicals.

El 2022, la primera nit tropical es va registrar el 19 de maig i aquesta situació es va allargar fins a gairebé finals d'octubre. Un símptoma clar de l'impacte creixent del canvi climàtic en el nostre dia a dia.

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut