El plor de la vinya
Imatges de Jordi Rodoreda, Cardedeu
En aquest moment de finals del mes de febrer els ceps de les vinyes es posen a plorar.
El plor de la vinya és una tradició per les persones que treballen en el món del vi, ja que marca l'inici de la nova temporada.
De les puntes tallades de les branques, en surt un líquid transparent que, en caure, provoca un fenomen curiós que s'anomena "plor del cep".
El fenomen es veu amb mirada poètica, i sovint se l'anomena "llàgrimes de vida", ja que el plor és la primera manifestació d'activitat del cep després de la letargia hivernal.
[FIL] 💧 A finals de febrer es produeix el #plor de la #vinya. Conèixes per què es produeix aquest fenòmen?
Tastavins Penedès (@Tastavins1965) February 19, 2021
⬇️⬇️⬇️
▪ El sòl comença a escalfar-se i torna l'activitat del #cep.
▪ Les hormones de les arrels activen el metabolisme de la planta i la saba comença a circular. pic.twitter.com/LdXzlfaEKZ
Amb la pujada de les temperatures i més hores de sol, la saba comença a fluir per les branques dels ceps i degota als punts on han estat podades. El fenomen dura uns quinze dies, normalment a finals de febrer.