
3Cat aborda la salut del català amb el programa "Català, al resCat"
El programa, que s'emet el 4 de març a les 22.00 per TV3 i la plataforma 3Cat, analitza l'ús del català i planteja opcions de millora a través d'experts i representants dels sectors econòmic, sanitari, educatiu i social
L'última Enquesta d'Usos Lingüístics de la Població que la Conselleria de Política Lingüística i l'Idescat van presentar fa unes setmanes revelava que, entre 2018 i 2023, el percentatge de persones que habitualment s'expressaven únicament en català ha baixat fins al 32,6% i hi ha 94.000 persones menys que parlen català de manera regular.
Davant d'aquest moment de retrocés marcat per l'increment de població majoritàriament procedent d'altres països, el paper de la televisió pública de Catalunya és imprescindible per acompanyar els nous parlants. "Català, al resCat" és un monogràfic divulgatiu i d'entreteniment que s'emet el 4 de març a TV3 i la plataforma 3Cat.
Presentat per Agnès Marquès i amb dades de Josep Palau, el programa analitza l'ús del català i en quins entorns, copsa la realitat del carrer i crea un espai de treball on es donin opcions de millora a través d'experts i representants dels sectors econòmic, sanitari, educatiu i social.
Però també inclou el testimoni de referents anònims i altres de ben populars com Pere Arquillué, Julien, Aitana Bonmatí, Raimon, David Selvas, Emma Vilarasau i les noies de Can Putades que visualitzen que el català pot ser i és l'eina d'èxit de molts professionals del país. Això, amenitzat amb actuacions musicals de Sidonie i La Fúmiga i l'humor d'Òscar Andreu, la humorista valenciana Maria Juan i Juliana Canet.
El compromís de 3Cat amb la llengua catalana
3Cat és un agent actiu del català quant a la difusió de la llengua i la cultura catalanes i l'accés universal a continguts rigorosos i de qualitat en català.
El Pla d'Impuls Lingüístic de 3Cat inclou 30 mesures treballades des del Departament de Model de Llengua i Assessorament Lingüístic per implantar-les al llarg dels anys 2024-2025 i que tenen l'objectiu general de contribuir a revertir el retrocés en l'ús social del català. Aquestes mesures són: l'aposta pel doblatge en català, la creació de programes i espais en llengua catalana i la recerca de nous formats en català per atraure nous públics, entre d'altres.