3Cat presenta els documentals "Temps mort" i "Plat en blanc" al festival de referència DocsBarcelona

En total, 3Cat tindrà presència al festival amb set documentals, un gènere rellevant per la seva vocació de servei públic i mostra del suport a la indústria audiovisual d'aquest gènere.

El DocsBarcelona se celebra entre els dies 8 i 18 de maig al CCCB, als cinemes Renoir i Phenomena i a la Filmoteca de Catalunya, seus habituals del festival, als quals s'afegeixen Casa Montjuïc i Espai Texas.  

3Cat presentarà al festival internacional de referència documental DocsBarcelona els treballs "Temps mort", sobre la desaparició del jugador del Barça de bàsquet Charles Thomas, i "Plat en blanc", sobre la trajectòria del restaurant Disfrutar que els ha portat a ser el millor del món. 

Les dues produccions de 3Cat es podran veure a l'espai fora de competició "Sessions especials" com a estrenes destacades els dies 12 de maig ("Temps mort") i 14 de maig ("Plat en blanc") al cinema Phenomena de Barcelona.  

En aquesta edició de DocsBarcelona també hi participen les coproduccions "Alexina B. Vides en composició", "La fibra sensible", "Mares", "Miralles" i "Sunu gaal (El nostre cayuco)", amb la participació 3Cat. 

Els documentals són un dels pilars de 3Cat. Amb una clara vocació de servei públic s'aborden temàtiques d'interès social amb treballs que s'endinsen en la realitat i que mostren el compromís de 3Cat amb la indústria documental. L'oferta és en un espai en prime time com és "Nit sense ficció" i a la plataforma 3Cat. 

12 de maig: "Temps mort", la misteriosa desaparició del mític jugador del Barça de bàsquet Charles Thomas 

"Temps mort" és la nova pel·lícula documental dirigida per Fèlix Colomer ("Las vidas de Fèlix"), produïda per 3Cat amb la col·laboració d'El Terrat (The Mediapro Studio) i distribuïda en cinemes per A Contracorriente Films. El treball ja es va poder veure a la secció Documental Projecció Especial del 28è Festival de Màlaga, amb una bona acollida, i ara, el 12 de maig, es presenta als cinemes Phenomena en el marc del DocsBarcelona.  

La cinta, amb idea original, investigació i documentació de Carlos Jiménez, narra la història real de l'exitós jugador nord-americà de bàsquet dels anys 60 Charles Thomas, exjugador del Sant Josep de Badalona, del FC Barcelona i del Bàsquet Manresa, que va arribar a ser màxim anotador de la Lliga espanyola de bàsquet les temporades 1968-1969 i 1969-1970 i que va desaparèixer de la nit al dia sense deixar rastre en el moment més àlgid de la seva carrera.  

El documental és una història commovedora i plena de girs que no només enganxarà els amants del bàsquet, també els que busquen històries humanes mai explicades.  

14 de maig: "Plat en blanc", les claus per arribar a ser el millor restaurant del món 

El documental "Plat en blanc", coproduït per Abacus i 3Cat i amb el suport de la Generalitat de Catalunya, explica, amb les veus dels protagonistes i un seguiment del seu dia a dia, les claus perquè en només deu anys el restaurant Disfrutar hagi aconseguit la màxima distinció mundial partint des de zero. 

Si els ho haguessin dit als xefs Oriol Castro, Mateu Casañas i Eduard Xatruch el juliol del 2011, quan va tancar El Bulli i es van quedar sense feina, no s'ho haurien cregut. Ara, aquesta pel·lícula dirigida per Alan Fàbregas i Ramon Pardina, que ha comptat amb l'assessorament de la directora de la revista Cuina, Judith Càlix, descobreix aquests tres cuiners, els secrets de l'alta cuina i inclou el punt de vista de Ferran Adrià o Joan Roca.  

Aquesta aposta de 3Cat pretén fer arribar a tothom els èxits de la cuina catalana. S'estrenarà al festival DocsBarcelona, i en el marc dels actes de la Regió Mundial de la Gastronomia, el 14 de maig al cinema Phenomena i es podrà veure a TV3 i a la plataforma 3Cat el dimarts 20 de maig. 

Més cites de 3Cat al DocsBarcelona 

Al festival es projectaran encara quatre coproduccions més de 3Cat. "Miralles", de Maria Mauti, un retrat de l'arquitecte Enric Miralles; "Alexina B. Vides en composició", d'Alexis Borràs, sobre el procés de creació d'una òpera inspirada en les memòries de la primera persona reconeguda com a intersexual; "La fibra sensible", de la directora Isabel Andrés Portí, que després de la mort del seu pare inicia una investigació en profunditat sobre el lobby de l'amiant, i "Mares" ,d'Ariadna Seuba ,que aborda la maternitat tardana, la cura i els vincles quan tot es complica. 

També es projectarà el documental "Sunu gaal (El nostre cayuco)", que compta amb la participació de 3Cat i segueix joves senegalesos que es debaten entre quedar-se al seu país o marxar a Europa.  

Raül Gallego i "Punt de no retorn" també al DocsBarcelona 

El DocsBarcelona inclou encara un altre esdeveniment vinculat a 3Cat. El 14 de maig, al Teatre del CCCB, el director de la sèrie documental de 3Cat "Punt de no retorn", Raül Gallego Abellán, parlarà del seu procés de creació i debatrà sobre la transició del periodisme al documentalisme amb els periodistes  Étienne Huver i Mònica Terribas, en un col·loqui moderat pel també periodista Carles Prats.  

"Punt de no retorn" va ser guardonada amb un Premi Emmy Internacional 2024 a la categoria de Short-form Series, sèries de format curt. El guardó se'l va emportar en una competició amb aspirants de 21 països i en què la sèrie de 3Cat va resultar premiada com els millors programes de televisió produïts fora dels Estats Units. 

Anar al contingut