Catalunya Ràdio dedica tota la programació d'aquest dilluns a la sequera 
El Pantà de Sau, testimoni de la gran sequera a Catalunya (ACN/Jordi Borràs)

Catalunya Ràdio dedica tota la programació d'aquest dilluns a la sequera 

La problemàtica que gira entorn del clima, i en especial de la sequera, serà l'eix de la programació de Catràdio aquest dilluns. Els programes de l'emissora incidiran de manera especial en la manca d'aigua, coincidint amb la celebració de la cimera COP28 a Dubai d'aquests dies.   

Aquest dilluns, 4 de desembre, "El matí de Catalunya Ràdio" entrevistarà a les 9.00, el conseller d'Acció Climàtica David Mascort, a l'estudi 1, amb Ricard Ustrell.  Pel que fa a "L'última hora d'El matí de Catalunya Ràdio", Joel Díaz dedicarà una cançó a la sequera, amb el format habitual dels divendres, però aquesta vegada ho farà aquest dilluns.  

L'equip del "Que no surti d'aquí" ,  parlarà dels famosos que estan molt preocupats pel medi ambient i també d'aquells a qui importa poc el canvi climàtic"La tarda de Catalunya Ràdio", amb Elisenda Carod, mantindrà una conversa amb David Saurí, geògraf, membre del Departament de Geografia i de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals a la UAB. 

Programes com el "Catalunya nit", amb Manel Alías, també estaran pendents de la cimera de Dubai. I el "Catalunya al dia", amb Marta Romagosa, de dilluns 4 de desembre posarà el focus en l'estalvi d'aigua com a mesura per retardar el màxim possible l'entrada en la fase d'emergència.I ho farem des de diferents òptiques: Des de Tarragona, es parlarà amb AITASA, empresa que abasteix d'aigua les indústries, principalment químiques. Des de Lleida, conversaran a l'empresa Alier, una paperera on s'han posat les piles per estalviar aigua. Des de Girona, el programa es desplaça a una casa particular on s'han pres moltes mesures per intentar gastar menys aigua, des d'omplir bidons fins a posar difusors a les aixetes. 

Pel que fa a Barcelona, l'equip del programa parlarà amb la xarxa de gimnasos per saber quins operatius s'han canviat per ser més sostenibles. De la mà d'Albert Vinyes, encarregat de la comissió de sostenibilitat de la patronal de l'activitat física ADECAFF, es visitarà una instal·lació esportiva de Sant Vicenç dels Horts, al Baix Llobregat, on ja s'apliquen mesures per estalviar aigua. 

I finalment un expert en estalvi d'aigua valorarà si les mesures explicades prèviament serveixen realment per minimitzar l'impacte de la sequera i donarà més detalls i recomanacions per aplicar a la vida diària. 

Cap de setmana, també 

Els programes de cap de setmana també faran referència a la situació de sequera. "El suplement" parlarà de l'angoixa que senten els joves, l'ecoansietat, aquest dissabte amb l'activista Gisela Torrents i el meteoròleg de 3Cat Tomàs Molina. I es farà res de les conclusions de la cimera. 

També el programa "Revolució 4.0", amb Xantall Llavina hi pararà atenció, amb una entrevista a Jofre Carnicer investigador del CREAF, professor d'Ecologia de la UB i autor de l'IPCC (Intergovernmental Panel of Climate Change). Estudia l'impacte del canvi climàtic als ecosistemes mediterranis. És membre del Consell Nacional del Clima (CNC), una comissió adscrita a l'actual Ministeri de Transició Ecològica que té com a objectiu elaborar i supervisar les polítiques públiques sobre canvi climàtic. 

Al programa literari "Ciutat Maragda", el dissabte se centrarà en un dels eixos de la COP: situar la natura, les persones, la vida i els mitjans de subsistència al centre de l'acció climàtica. Per això, parlarà de la idea de la passejada i la natura des de la literatura i el pensament. 

I a "L'irradiador" d'iCat David Guzman entrevistarà també aquest dissabte 9 Leonardo Piccione, que ha fet un atles novel·lat dels volcans d'Islàndia. A més, el programa despertador d'iCat, "Els experts", a la secció habitual dels dilluns dedicada al medi ambient i el consum, es faran ressò  e la campanya d'"On no n'hi ha, no en raja", impulsada per diferents entitats ecologistes com la Plataforma en Defensa de l'Ebre, Enginyers sense fronteres, el Grup en Defensa del Ter o Ecologistes en Acció, que s'han unit en la plataforma Aigua és Vida. 

La campanya aposta per una nova cultura de l'aigua davant la situació de sequera actual, i és crítica amb iniciatives concretes com les pistes de gel als municipis catalans per Nadal o la manca de restriccions d'aigua pel sector turístic. 

Anar al contingut