"Ciutadans del Reich", la preocupació per l'auge dels grups d'extrema dreta a Alemanys, a "30 minuts"
El diumenge 11 de febrer, a les 22.05, TV3 estrena la producció aliena "Ciutadans del Reich" que analitza el creixement de grups d'extrema dreta a Alemanya i mostra qui hi ha darrere d'aquestes formacions.
A Alemanya creix la preocupació per l'auge dels grups d'extrema dreta que han arribat al punt d'atacar el Reichstag i preparar un possible cop d'estat, que va ser frustrat per la policia.
Per primer cop des de fa dècades, aquests grups extremistes s'uneixen per plantar cara a l'Estat. Són ciutadans "sobirans" que es fan dir "Reichsbürger" (Ciutadans del Reich). A la preocupació per aquestes organitzacions, s'hi afegeix que un partit polític d'extrema dreta, l'AFD (Alternativa per Alemanya), està pujant a les enquestes com mai abans des de la seva creació, el 2013.
El reportatge "Ciutadans del Reich" investiga què hi ha al darrere d'aquests alemanys i per això parla amb Peter Fitzek, o Pere I, un antic professor d'arts marcials que el 2012 va organitzar la seva pròpia coronació per esdevenir rei d'Alemanya, i s'ha convertit en un model per als que no reconeixen l'actual República Federal Alemanya o ja no en volen formar part. Centenars de persones han anat a viure i a treballar al seu regne sense impostos i ja són milers les que aprenen, en els cursets que organitza, a independitzar-se de l'Estat.
Aquests grups defensen la idea que Alemanya no és un estat legítim perquè prové de l'ocupació dels aliats al final de la Segona Guerra Mundial i que, per tant, no ha recuperat la seva sobirania. Són els que es fan dir Ciutadans del Reich o de l'Imperi.
Tot i que els seus líders asseguren que defensen pacíficament les seves idees, en ajuntar-se amb altres grups, s'han convertit en una força més poderosa i, el 2020, en una protesta davant del Reichstag (Parlament federal) contra les restriccions per la covid-19, es va fer evident el canvi. Els ciutadans del Reich van rebre el suport de conspiracionistes de QAnon, gent d'extrema dreta i antivacunes militants. Quan els manifestants van intentar assaltar el Reichstag, va esclatar la violència. Això va passar quatre mesos abans que els partidaris de Trump entressin al Capitoli.
Els Serveis Federals d'Informació tenen aquest grup oficialment sota vigilància com a possible amenaça a la democràcia, perquè sostenen que una tercera part dels seus 30.000 militants són elements d'extrema dreta fitxats.
Però més enllà d'aquests grups que poden semblar anecdòtics, preocupa, i molt, la creixent influència d'Alternativa per Alemanya, un partit obertament antiimmigració, antiislam, antitrans i contrari a actuar contra el canvi climàtic. Actualment és el segon partit més popular a Alemanya. Les últimes enquestes indiquen que un de cada cinc alemanys pensa votar per a Alternativa per Alemanya, i la tendència és ascendent.
Alternativa per Alemanya intenta guanyar poder passant per les urnes, però les autoritats alemanyes creuen que activistes de Ciutadans del Reich, entre els quals s'hi compten molts simpatitzants de l'AFD, han planificat dues vegades atacs violents contra l'Estat.
L'abril del 2022 els alemanys van rebre amb sorpresa la detenció de cinc persones, entre les quals una dona de 75 anys, sospitoses de preparar el segrest del ministre federal de Sanitat. Quan la policia va estudiar els aparells electrònics dels sospitosos, va descobrir el que semblava un pla terrorista més gran, que estava organitzat per una facció de Ciutadans del Reich que es deia Unió Patriòtica.
Presumptament, exoficials de l'exèrcit estaven armant ciutadans del Reich arreu d'Alemanya. El 7 de desembre la policia hi va intervenir: 3.000 agents van entrar en més de 130 domicilis.
Segons la Fiscalia, el príncep Heinrich Reuss tenia previst nomenar-se ell mateix cap de l'Estat, pas previ a atorgar-se el títol de kàiser i suspendre la democràcia. Entre els detinguts hi havia un soldat en actiu i exagents de la policia.
Però la detenció més sonada va ser la d'una política que havia format part d'Alternativa per Alemanya. Es diu que Birgit Malsack-Winkemann havia de ser la ministra de Justícia del règim del príncep. Va ser parlamentària d'Alternativa per Alemanya entre el 2017 i el 2021 i conservava una targeta que li permetia entrar a l'edifici del Reichstag.
Als primers llocs de la llista dels enemics hi havia el canceller Olaf Scholz i el líder de la CDU, que va ser el seu rival a les últimes eleccions, Armin Laschet. I tot i la detenció per aquest complot d'una exmembre d'Alternativa per Alemanya, les expectatives electorals d'aquest partit no paren de créixer i amenacen Alemanya de repetir els capítols més foscos de la seva història.
Fitxa tècnica:
Un reportatge d'Eric Campbell
Producció: Stefan Kunze
Imatge: Tomás Ybarra
Una producció de: Foreign correspondent ABC Australia
#CiutadansReich3Cat