El reportatge "Trànsit, menors transsexuals" de TV3, seleccionat al festival de documentals de Tessalònica
El documental "Trànsit, menors transsexuals", del programa "30 minuts" de TV3, és una de les dotze produccions seleccionades a la secció internacional del 19è Thessaloniki Documentary Festival. El reportatge de Roser Oliver i Lluís Montserrat, que s'ha visionat aquesta setmana durant el certamen grec, és un dels treballs que diumenge opten a ser guardonats en aquest festival de referència internacional.
Històricament s'ha associat la transsexualitat al món dels adults, però cada cop hi ha més nens i nenes que, ja de ben petits, expliciten clarament la seva disconformitat amb el gènere que se'ls va assignar en néixer. Alguns d'aquests menors fan, en edats molt primerenques, el trànsit social per viure d'acord amb el gènere amb el qual s'identifiquen. Tots ells formen part d'una "nova generació trans".
"Trànsit, menors transsexuals" s'endinsa en la realitat d'aquests menors trans a través del relat en primera persona de quatre casos: David (6 anys), Estel (11 anys), Raquel (14 anys) i Mario (17 anys). Uns testimonis impactants que permeten entendre les vivències d'aquests nens i nenes abans i després de fer el trànsit i els difícils processos d'acceptació que, sovint, viuen els seus pares.
El cas de la Marta, de 23 anys, és diferent del d'aquests menors. Ella va viure com un noi fins als 18 anys, però ara fa una vida totalment normalitzada com a noia. S'ha fet una vaginoplàstia i diu que ara se sent una dona completa. Només té un desig: trobar un home que l'estimi i poder formar un família.
Però la realitat trans, sobretot en el món dels adults, és molt més àmplia. No tothom s'identifica amb el gènere masculí o femení. És el cas del Noa, l'Àlex i el Daniel, tres membres del col·lectiu Joves Trans de Barcelona que no es reconeixen ni com a homes ni com a dones i que reivindiquen superar aquest binarisme de gènere.
El reportatge és de Roser Oliver i Lluís Montserrat, muntatge de Carles Señalada, imatge de Carles de la Encarnación, producció de Jessica Montaner, música de David Bustamante i postproducció d'àudio d'Enric Casanovas.