
"Sense ficció" estrena "Tina", un retrat inèdit de la llegendària estrella del rock
El dimarts 28 de març, a les 22.05, "Sense ficció" tanca la programació especial #SomDones del mes de març amb l'estrena de "Tina", un retrat íntim i revelador de la vida de la llegendària Tina Turner.
Estrenat al Festival de Cinema de Berlín, el documental exposa la capacitat de resiliència i l'energia inesgotable d'una artista que va saber reinventar-se musicalment mil cops i va saber sobreviure a una vida marcada pels abusos.
Tina Turner es defineix ella mateixa com una "noia dels camps de cotó" que volia arribar ben lluny. Ho va aconseguir, però després de superar infinits obstacles i una vida plena d'abusos, batalles i solitud: "Tenia un somni: ser la primera cantant de rock-and-roll negra que ompliria els estadis com els Stones."
Sobre la vida de Tina Turner s'ha escrit una autobiografia, se n'ha fet una pel·lícula, un musical i se n'han escrit innombrables articles, però el documental "Tina", dirigit per Dan Lindsay i T. J. Martin, és un retrat íntim i inèdit de la carrera d'aquesta llegenda de la història de la música. Un homenatge a una dona incansable, combativa, que va saber ressorgir dels inferns i prendre el control de la seva vida: "Vivia una vida de mort. Jo no existia, però vaig sobreviure. Quan vaig marxar ja no vaig tornar enrere."
Tina Turner no va estudiar música ni dansa, tenia un talent "natural" i espontani que va saber explotar el seu primer marit, el músic Ike Turner, que li va posar el seu nom artístic i la va maltractar durant dues dècades. El documental mostra com el trauma no desapareix mai del tot, encara que la protagonista és una supervivent que ha servit d'exemple a moltes altres dones víctimes d'abusos.
El directors de "Tina" admeten que els va sorprendre com, ja amb 81 anys, amb un matrimoni feliç i una vida en pau a Suïssa, el trauma dels abusos de què va ser víctima per part del seu primer marit encara perviu. El documental, dividit en cinc parts no cronològiques, explica també com, a través del budisme, la cantant va trobar la porta de fugida: "El budisme va ser una escapatòria, perquè vaig canviar la manera d'afrontar les situacions. Connectes amb l'univers i t'alliberes mentalment."
Aquest alliberament va culminar amb el divorci d'Ike Turner, de qui no va voler conservar res del que havien aconseguit treballant junts, tret del seu nom artístic. Amb la separació, Tina no es va poder desempallegar de l'estigma dels maltractaments. Per desfer aquesta eterna associació que feien sobretot els mitjans de comunicació, va explicar els abusos en una entrevista concedida a la revista People el 1981. Lluny d'aconseguir superar el tema i poder començar a oblidar, el seu passat la va seguir marcant. Només va poder superar-ho un cop Ike Turner va morir i ella va entendre que era una persona malalta.
En l'entrevista que centra el documental, Tina Turner fa una reflexió pausada de tot el camí fet, ja des de la calma de la vellesa i la satisfacció d'haver trobat l'amor vertader que va buscar desesperadament tota la vida, el del seu actual marit, Erwin Bach, amb qui viu a Suïssa.
Després de 100 milions de còpies venudes, dotze Premis Grammy i de ser considerada una llegenda de la música de tots els temps, Tina ha estat capaç de trobar la pau i reconciliar-se, també davant de la pantalla, amb el seu passat turbulent.
Fitxa tècnica
Direcció: Dan Lindsay i TJ Martin
Direcció de producció: Simon Chinn i Jonathan Chinn
Producció: Diane Becker
Direcció de fotografia: Megan Stace y Dimitri Karakatsanis
Edició: Carter Gunn, TJ Martin i Taryn Gould
"Tina" és una producció d'Universal Pictures en associació amb Altitude Film Entertainment i Media Finance Capital produïda per Lighbox Production.