Entrepà de focaccia
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons
Instruccions per interactuar amb el player
- Programa: Cuines amb Marc Ribas
- Cuina: Gessamí Caramés
- Dificultat: Baixa
- Temps: Més d'una hora
- Informació nutricional -Obre
La focaccia pot ser una alternativa més saludable als pans més processats, perquè proporciona fibra i greixos saludables. De tota manera, cal menjar-la amb moderació i vigilar els ingredients addicionals.Amb la col·laboració de:

INGREDIENTS
PER FER LA FOCACCIA:
- 500 g farina fluixa
- 300 ml aigua
- 40 ml oli d'alfàbrega
- 10 g llevat fresc
- 10 g sal
-
Sal en escates
PER A L'OLI D'ALFÀBREGA:
- Manat d'alfàbrega
- 150 ml oli OVE
-
Bicarbonat
PER FARCIR L'ENTREPÀ:
- 3 burrates
- 140 g tomàquet sec en oli d'oliva
- 30 g nous pelades
- 30 g formatge grana padano
- 20 llesques mortadel·la
- Mig gra d'all
PREPARACIÓ
- Escalfem aigua, un pessic de sal i un altre de bicarbonat en un pot. Quan l'aigua estigui bullint, escaldem durant 30 segons un manat d'alfàbrega fresca. Retirem l'alfàbrega escaldada de l'aigua i la posem en un bol amb aigua i gel per tallar la cocció. Estrenyem amb les mans l'alfàbrega per treure l'aigua i l'eixuguem en un drap de cotó.
- Afegim l'alfàbrega escaldada a un got batedor, juntament amb 150 ml d'oli OVE. Turbinem i després colem l'oli amb una estamenya. Reservem l'oli colat en un recipient i la polpa de l'alfàbrega en un altre.
- En el bol que encaixa a la pastadora, hi posem 500 grams de farina fluixa, 10 grams de llevat fresc, que esmicolem amb els dits, i 300 ml d'aigua. Pastem durant 10 minuts.
- Passat aquest temps, afegim a la massa 40 ml d'oli d'alfàbrega. No l'hi posem tot de cop, l'anem afegint de mica en mica mentre la pastadora està en marxa. Pastem vint minuts més. En total, són 30 minuts de pastat. Quan faltin 2 minuts per al final, hi afegim 10 g de sal.
- Una vegada ha acabat el pastat, deixem reposar el pastó durant una hora en un bol en què haurem posat una mica d'oli d'alfàbrega al fons. Tapem el bol amb un drap de cotó humit per retenir la humitat.
- Quan el pastó ha reposat, el traiem del bol i el posem sobre una fusta, que podem pintar amb una mica d'oli perquè la massa no s'enganxi. Dividim la massa en dues parts i posem cada tros en una llauna apta per anar al forn. Distribuïm ben bé el pastó per la superfície de cada llauna. Deixem fermentar aquesta massa dins del forn apagat durant una hora. Per afavorir la fermentació, posem un pot amb aigua calenta dins del forn, sota les llaunes de la focaccia. D'aquesta manera, mantenim una certa humitat dins del forn que ens ajudarà a fer que la massa fermenti millor.
- Quan les focaccies ja estan fermentades, afegim per sobre de la massa un raig d'oli d'alfàbrega i sal en escates. Ara sí, les duem al forn 15 minuts a 220 graus.
- Mentre es couen les focaccies, obrim tres burrates i les deixem escorrent-se en un colador.
- En el vas d'una picadora, posem la polpa d'alfàbrega que teníem reservada, 140 grams de tomàquets secs en oli, 30 grams de nous pelades, 30 grams de formatge grana padano, mig gra d'all sense el germinat, un raig d'oli d'alfàbrega i un polsim de sal. Triturem fins a obtenir una textura de salsa.
- Tallem per la meitat una focaccia i, aquesta meitat, la tallem al llarg. Farcim aquesta mitja focaccia amb la salsa de pesto vermell, 5 rodelles de mortadel·la i burrata esmicolada. Tapem amb l'altra meitat de la focaccia.
- Emboliquem l'entrepà amb un paper sulfurat i el posem en una planxa d'entrepans durant 1 o 2 minuts com a màxim. Tallem l'entrepà per la meitat i l'emplatem.